Skocz do zawartości

Kable elektryczne

aaa123

Recommended Posts

Napisano

Witam kupiłam dom w stanie deweloperskim .  W całym domu pod gniazdka jak i pod włączniki oświetlenia mam kable o przekroju 1,5. Projektu instalacji elektrycznej wewnętrznej nie widziałam . Zastanawiam się czy nie poprosić inwestora o przestawienie - fachowiec który wykonuje mi remont twierdzi ze jest za mały przekrój kabli. Mogą być czy nie takie kable?

Napisano
1 godzinę temu, aaa123 napisał:

Zastanawiam się czy nie poprosić inwestora o przestawienie - fachowiec który wykonuje mi remont twierdzi ze jest za mały przekrój kabli. Mogą być czy nie takie kable?

Według mnie deweloper chałupę sprzedał - teraz to już Twój problem. Oczywiście, że przekrój przewodów jest minimalny, dla obwodów gniazdek za mały. Tak się "oszczędza" na kosztach budowy, wpędzając w kłopoty nabywcę. I prawdopodobnie instalację elektryczną masz w wersji minimalnej, czyli teraz jest czas na jej rozbudowę dostosowującą do Twoich potrzeb i planów.

Napisano

Ale stanie się coś jak są takie przekroje kabli? Nie uśmiecha mi się kuc teraz i zmieniać instalacji 

Może być taki przekrój?

Napisano
16 minut temu, aaa123 napisał:

Może być taki przekrój?

Do oświetlenia, zasilania tv, komputera, czajnika elektrycznego wystarczy...

Do indukcji, piekarnika doprowadzisz po wierzchu od rozdzielnicy... o ile instalacja zewnętrzna, poza mieszkaniem, przed rozdzielnicą, jest na odpowiednio dużych przekrojach...

Ale to pudrowanie trupa...

Napisano
45 minut temu, aaa123 napisał:

Ale stanie się coś jak są takie przekroje kabli?  

To zależy jakie będą zabezpieczenia. Jeśli prawidłowe, to kable się nie zjarają, ale korzystanie z instalacji może być upierdliwe, bo przy większym poborze mocy bezpieczniki będą wyskakiwać. A jeśli zabezpieczenia się przewymiaruje, to kable z czasem się zjarają. Więc i tak źle i tak kiepsko. Ale jak się z prądu nie będzie korzystać, to nic się nie stanie.

Napisano

Pod indukcje jest zrobiona siła. Nie będzie większych obciążeń.

Z większych to pralka, lodówka, odkurzacz i piec łazienkowy dwufunkcyjny na gaz ale sterownik podłączany do prądu. Właśnie nie mam możliwości zmiany kabli bo ściany zrobione. Myślę że kierownik budowy by nie odebrał instalacji skoro byłoby nie tak... Czy te odbiorniki będą działać na przekroju 1,5?

Napisano
4 minuty temu, aaa123 napisał:

Czy te odbiorniki będą działać na przekroju 1,5?

Będą działać przy każdym przekroju. Pod warunkiem, ze będą miały oddzielne obwody i oddzielne zabezpieczenia.  I pewnie nie pamiętasz o żelazku, oraz wielu innych sprzętach domowych. A przyjdą inne, bo Chińczycy coś na pewno jeszcze wymyślą. 

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
  • Kto przegląda   0 użytkowników

• Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Darmowy poradnik budowlany raz w tygodniu na Twój e-mail

• Najnowsze posty

• Top Sport to ekspert w zakresie kompleksowego wykonawstwa i serwisu podłóg sportowych na terenie całej Polski. Firma specjalizuje się w montażu nowoczesnych, trwałych i bezpiecznych wykładzin sportowych, takich jak renomowany Taraflex od Gerflor, który jest jednym z najlepszych rozwiązań na rynku. Oferta firmy obejmuje: -doradztwo techniczne i pomoc w doborze najlepszych materiałów dopasowanych do specyfiki obiektu, -profesjonalny pomiar i przygotowanie podłoża, -montaż podłóg sportowych dostosowanych do różnych dyscyplin i wymagań użytkowników, -renowację i remonty istniejących nawierzchni, -serwis gwarancyjny i pogwarancyjny. Top Sport realizuje zarówno projekty dla nowych inwestycji, jak i modernizacje hal sportowych, sal gimnastycznych czy siłowni, zapewniając wysoką jakość wykonania i terminowość. Firma wyróżnia się indywidualnym podejściem do klienta oraz dbałością o każdy detal. Zapraszamy do odwiedzenia strony internetowej: https://www.topsport.pl/  
    • Co do oświadczenia projektanta o możliwości przyłączenia do sieci ciepłowniczej, lub braku takiej możliwości, to logika nie ma tu nic do rzeczy. Niestety, bo nikt chyba się nie przejmował czy to ma sens. Po prostu nowelizując ustawę prawo budowlane (po raz nie wiadomo już który) dodano takie oświadczenie do listy wymaganych dokumentów.  Natomiast co do źródła ciepła i kotła na paliwo stałe to trzeba sprawdzić miejscowy plan zagospodarowania (ewentualnie decyzję o warunkach zabudowy( oraz uchwały antysmogowe obowiązujące na danym terenie. 
    • To trochę tak nie działa, no ale dobra https://fachowiec-budowlany.pl/budownictwo/jak-samodzielnie-wykonac-wylewke-anhydrytowa/   Mogło być gorzej
    • Chciałbym się zapytać o skuteczność stosowania kotew spiralnych przy zszywaniu rys w ścianach piwnicy z bloczka betonowego. Dom nowobudowany, stoi ok 3 lat, podłoże gliniaste z podsypką piaskową. Mam taką sytuację że rysy pojawiły się pod dwoma oknami w piwnicy (mniej więcej na środku) idące od ławy po samą wnękę okna. Oraz występują też rysy w miejscach gdzie na parterze są okna narożne, jakby od nacisków punktowych, może też od osiadania albo jedno i drugie. Pomijam fakt że mam też rysy na łączeniach ścian nośnych zewnętrzych z wewnętrznymi ale tu nie będę miał dostępu żeby wkleić kotwy spiralne. Czy te kotwy sprawdzą się w przypadku gdy rysy powstały na wskutek dużych nacisków punktowych? Czy podcinanie fug na ok 4-6cm będzie bezpieczne w takim wypadku? Poniżej rysunek poglądowy jak to u mnie wygląda. Na początku miałem plan żeby pod oknami wyciąć jedną warstwę bloczka i wkleić pręty zbrojone po każdej ze stron okna i zalać betonem (takie "podproże" jakby). Ale z tymi kotwami spiralnymi będzie chyba prościej. Tylko nie wiem czy te kotwy trzeba wklejać od wewnątrz czy od zewnątrz czy z obu stron?  
    • Może jakąś oryginalną pergolą? Taką pergolę możesz obsadzić na przykład pnącymi roślinami. 
  • Popularne tematy

• Utwórz nowe...