Skocz do zawartości

Ostrzegam przed pseudo fachowcem od dachu

Recommended Posts

Napisano

Ostrzegam przed  pseudo fachowcem od dachów z Lubelskiego. Bednarek z Dysa ogłasza się na OLX z kilku telefonów np.505230761 .Naciąga na kasę a na robocie się nie zna. Dach tak zrobiony że trzeba robić od nowa, nawet nie ma jak poprawić. Robił z synami - czy uczy następnych naciągaczy? Zmarnowany materiał i pieniądze, po wzięciu kasy telefonów nie odbiera, zero kontaktu . Trzeba się wystrzegać przed zlecaniem prac z ogłoszeń np OLX i niby firm bez opini.https://www.olx.pl/d/oferta/dachy-konstrukcje-CID619-IDG49mD.html#8585114089 pojawio się nowe ogłoszenie https://www.olx.pl/d/oferta/dachy-konstrukcje-CID619-IDG49mD.html

Napisano

Tak.za krótko przycięte krokwie lub źle zmierzona blachą a może jedno i drugie ,wentylację połamane przy montażu ,folia zamiast do rynny jest poniżej ii wywinięta do góry, I pewnie jeszcze coś czego nie widać.

Jeszcze wentylacja nad ścianą zamiast w środku .

Napisano
2 godziny temu, bolesławiii napisał:

,wentylację połamane przy montażu ,folia zamiast do rynny jest poniżej ii wywinięta do góry,

Wentylacja i kondensat do rynny to nie do końca dobry pomysł. 

Jak zima spadnie śnieg to wentylacja zatkana i kondensat ma utrudniony odpływ, w dodatku przy przecieku trudno wyłapać go, jak woda odprowadzona do rynny.

• 1 rok temu...
Napisano

Dzień dobry. Mam ten sam problem co Pan chyba trafiłem na tego samego fachowca. Dach spierniczony po całości.Fachowiec z polecenia . Chyba sam się polecał jak szukałem na różnych grupach. Żeby się upewnić do pytam . Fachowiec po 5O-tce. Na dachu robili tylko we dwóch ,zawsze krótko pracowali i co róż chcieli pieniądze .

Napisano

Nie mam zdjęć. Sprawa przedstawia się tak.Robili zadaszenie nad schodami które jeszcze nie ma zrobionej podbitki a już wiadomo ,że nie otworzą się do końca. Komin jest kiepsko obrobiony cieknie po nim woda jak pada deszcz. Fachowcy nie zrobili żadnego stelaża  przy obróbce komina . Z dachu wystawało  tylko półtora filara kominowego i oni to obłożyli blachą. Szpary , dziury które tam były zalepili jakimś uszczelniaczem (źle to wygląda).

Między arkuszami blach tu i ówdzie są prześwity. Blachę modułową w rzędach pionowych z dołu do góry. Z tego co zdarzyłem się zorientować to taką blachę kładzie się inaczej.  

I najlepsze na koniec . Zabrali - ukradli całą płaską blache do obróbki. Dach jest tylko częściowo obrobiony, a my nie mamy blachy .  Po plandekę nikt nie zaglądał 30 arkuszy.

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
  • Kto przegląda   0 użytkowników

• Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Darmowy poradnik budowlany raz w tygodniu na Twój e-mail

• Najnowsze posty

• Hej,   u blacharza zaproponowali mi blache o szerokości 74 cm. Po 2 cm zabiecia na rynienke i 35 na boki. Robilem to 1 raz i wydawało mi sie ze jest ok jednak po przymiarce wydze problemy. 1. Blacha przez swoja szerokosc zabiera mi 1,5x wiecej miejsca na łatach przez co duża cześć dachówki wisi w powietrzu. 2. Dolna dachowka nie ma podparcia na ostatniej łacie i musiał bym ja jakos podeprzeć - nie wiem czy gąbka da rade.   Co robić, jak żyć?  Nie wiem czy nie powinienem jej zmniejszyć. Widze ze w sprzedaży są kosze o szerokości 50 cm.   Jak oceniacie tą moją 74-tkę? Jakie szerokości koszy stosujecie u siebie?
    • Budujesz najpierw belkę, używając strzemion 30 cm x 14 cm oraz prętów 4 x ?  średnicy ten wyrywkowy przekrój nie określa.   Następnie od zewnątrz (od dołu i z boku) do tej belki do prętów głównych, przykręcasz pręty w kształcie litery L na środku pomiędzy dwoma strzemionami, krótszy dolny koniec L-ki ma przechodzić na drugą stronę tej belki i wystawać  jeszcze około 10 cm poza nią.   Po przykręceniu do belki L-ek drutem wiązałkowym wsuwasz coraz wyżej nad belką następne pręty główne do środka 6 x ? Średnicy ten wyrywkowy przekrój nie określa.   Brak jest  też informacji, czym jest związane to zbrojenie lanej ławy i ściany kolankowej  na samej górze.  Może jest tam, jakieś niepełne strzelono w kształcie litery C, jako dystans oraz utrzymanie zbrojenia w pionie.
    • Uciąglenia w środku strzemion, ale nie wiadomo o co właściwie pytasz, bo zdjęcia nie widać a i składnia jakaś nadbużańska.  
    • Tym odcinkiem kończymy murowanie ostatniej warstwy ścian. Jest już dość wysoko i każdy bloczek trzeba wynosić po rusztowaniu. Wszystko pod strop zostaje już wymurowane (oprócz ścian działowych). Ale cieszymy się, że wystarczyło nam bloczków Solbet i nie trzeba ich domawiać. Zobaczcie przebieg prac   Murujemy komin systemowego RAUCH w dwóch wersjach. Jeden do kominka zaś drugi DUO będzie w kotłowni. Proces polega na murowaniu pustaków obudowy komina, wkładaniu w nie warstwy izolacji z wełny mineralnej oraz odpowiednio dobranej rury ceramicznej. Całość montuje się na specjalnej zaprawie. Zobaczcie sami!  
    • Komentarz dodany przez Michał P: Wszystko na najwyższym poziomie, Polecam.
  • Popularne tematy

• Utwórz nowe...