Skocz do zawartości

choinki i dekoracje świąteczne w twoim domu

Recommended Posts

Napisano

Czy zmieniacie wystrój waszych domów na święta. Dekorujecie cały dom czy ustawiacie tylko choinkę.

Może zrobimy tu galerię świątecznych dekoracji. Kto chce się pochwalić swoimi aranżacjami?

Chętnie pooglądamy wasze pomysły na ozdoby, zwłaszcza te wykonane samodzielnie.

Poniżej kilka ciekawych inspiracji na zachętę:)

fot. H&H Home

fot. Pinterest

fot. Euro Firany

fot.H& M HOME.jpg

fot.-Pinterest.jpg

euro firany.jpg

Napisano (edytowany)
48 minut temu, retrofood napisał:

A gdzie własne pani redaktorki?

Ja mam takie. Sam dziergałem!

IMG_20211208_102822.jpg

Bardzo ładne. Precyzyjna robota. Chyba trzeba mieć dużo cierpliwości do takiego rękodzieła. Podziwiam.

U mnie dekoracji jeszcze brak. Poza tym ja preferuję minimalizm, w dekoracjach zwłaszcza. Będzie więc jedynie choinka z dużą ilością lampek świecących na ciepły biały kolor i ozdobami w małej ilości.

Choinka z gwiazdą jest całoroczna, czy to wzór wycinany jest okazjonalnie? Na Wielkanoc zajączek?

Edytowano przez Budujemy Dom - budownictwo i wnętrza (zobacz historię edycji)
Napisano
27 minut temu, Budujemy Dom - budownictwo i wnętrza napisał:

Bardzo ładne. Precyzyjna robota. Chyba trzeba mieć dużo cierpliwości do takiego rękodzieła. Podziwiam. 

Autorstwo tych bombek przypisałem sobie żartobliwie. Ale wiem kto takie robi, to nie jest fotka z netu.

28 minut temu, Budujemy Dom - budownictwo i wnętrza napisał:

Choinka z gwiazdą jest całoroczna, czy to wzór wycinany jest okazjonalnie? Na Wielkanoc zajączek?

A to z netu, dla inspiracji. :icon_biggrin:

Napisano
19 minut temu, retrofood napisał:

Autorstwo tych bombek przypisałem sobie żartobliwie.

Wcale bym się nie zdziwił, gdyby to była Twoja robota!!! Mój przyjaciel ze szkolnej ławki dziergał szydełkiem niesamowite rzeczy - od serwetek począwszy, przez laleczki, zwierzaczki... wyszywał ściegiem krzyżykowym obrazki, portrety... miał lekką i wprawną rękę!!! Miał - bo parę dni przed swoimi pięćdziesiątymi urodzinami, w Sylwestra, ściął go zawał...:zalamka::bezradny:

26 minut temu, retrofood napisał:

A to z netu, dla inspiracji. 

:icon_eek::icon_rolleyes::icon_eek: Co z netu?

Napisano
30 minut temu, podczytywacz napisał:

Miał - bo parę dni przed swoimi pięćdziesiątymi urodzinami, w Sylwestra, ściął go zawał...:zalamka::bezradny: 

To podobnie jak mojego znajomego i sąsiada z bloku. Lewe ręce do mechaniki i remontów, ale haft krzyżykowy opanowany idealnie. Portrety haftował. I też nagle odszedł, w okolicach pięćdziesiątki.

33 minuty temu, podczytywacz napisał:

:icon_eek::icon_rolleyes::icon_eek: Co z netu?

Fotka.

Napisano
11 godzin temu, ariaprimo napisał:

moje sa bardziej klasyczne

KLASYCZNE???

Są bardzo... oszczędne w ozdoby... i takie... jakby... płaczące... tymi włosami anielskimi...

OCZYWIŚCIE O GUSTACH SIĘ NIE DYSKUTUJE!!! jakby co...

Tą nazwałbym KLASYCZNĄ:

obraz.thumb.png.5c981296cf10b4d14198ec19b1f20d3c.png

Albo tą:

obraz.thumb.png.7ae3e08a54b5fb8e53aa113193eae11d.png

Klasycznie miało być kolorowo, ozdobnie, błyszcząco, świetliście!!!

Przynajmniej ja tak klasyczne choinki oceniam z dawnych lat...

Potem przyszła moda na jednokolorowe, "oszczędne w wyrazie",..

Zdjęcia, które zamieściłem są przypadkowe - z sieci...

Napisano
26 minut temu, podczytywacz napisał:

KLASYCZNE???

Są bardzo... oszczędne w ozdoby... i takie... jakby... płaczące... tymi włosami anielskimi...

OCZYWIŚCIE O GUSTACH SIĘ NIE DYSKUTUJE!!! jakby co...

Tą nazwałbym KLASYCZNĄ:

obraz.thumb.png.5c981296cf10b4d14198ec19b1f20d3c.png

Albo tą:

obraz.thumb.png.7ae3e08a54b5fb8e53aa113193eae11d.png

Klasycznie miało być kolorowo, ozdobnie, błyszcząco, świetliście!!!

Przynajmniej ja tak klasyczne choinki oceniam z dawnych lat...

Potem przyszła moda na jednokolorowe, "oszczędne w wyrazie",..

Zdjęcia, które zamieściłem są przypadkowe - z sieci...

Z dzieciństwa choinka kojarzy mi się z ogromem kolorowych bombek o różnym kształcie i papierowych (ręcznie robionych) ozdób, z lampkami w kształcie świec, włosem anielskim, łańcuchami z papieru i cukierkami wieszanymi na gałązkach. Było dużo i kolorowo. Wg mnie tak wygląda klasyczna choinka.

Napisano
13 godzin temu, ariaprimo napisał:

No, to te moje sa bardziej klasyczne xD.

1 godzinę temu, podczytywacz napisał:

KLASYCZNE???

Podczytuj ze zrozumieniem  :icon_mrgreen:,  napisalam, ze bardziej klasyczne, w przeciwienstwie do Twojej, latwopalnej. I ikonka byla...

Napisano
2 godziny temu, Budujemy Dom - budownictwo i wnętrza napisał:

Z dzieciństwa choinka kojarzy mi się z ogromem kolorowych bombek o różnym kształcie i papierowych (ręcznie robionych) ozdób, z lampkami w kształcie świec, włosem anielskim, łańcuchami z papieru i cukierkami wieszanymi na gałązkach. Było dużo i kolorowo. Wg mnie tak wygląda klasyczna choinka.

Taka zwykle była  u mnie - na wskroś tradycyjna  :x

1.jpg

W tym roku, z uwagi na fakt przygarnięcia dwojga kocich dzieci, będzie zdecydowanie skromniej ;)

Światełka .... tylko światełka .... i wszędzie światełka ;)

Dla ich bezpieczeństwa i mojego spokoju :icon_lol:

267454063_4557815987600949_7188402028163126314_n.jpg

265422001_4557816100934271_6669484475992787429_n.jpg

265384577_4557816200934261_5462720664293171471_n.jpg

Napisano
19 minut temu, daggulka napisał:

Taka zwykle była  u mnie - na wskroś tradycyjna  :x

1.jpg

W tym roku, z uwagi na fakt przygarnięcia dwojga kocich dzieci, będzie zdecydowanie skromniej ;)

Światełka .... tylko światełka .... i wszędzie światełka ;)

Dla ich bezpieczeństwa i mojego spokoju :icon_lol:

267454063_4557815987600949_7188402028163126314_n.jpg

265422001_4557816100934271_6669484475992787429_n.jpg

265384577_4557816200934261_5462720664293171471_n.jpg

Piękne są te światełkowe dekoracje. Lubię taki klimat:)

Kotek też fajowy.

Ja mam całorocznie zawieszone lampki choinkowe na gałązkach brzozy (chyba) włożonych do wysokiego wazonu. Dekoracja i oświetlenie w jednym.

Napisano
2 minuty temu, Budujemy Dom - budownictwo i wnętrza napisał:

Piękne są te światełkowe dekoracje. Lubię taki klimat:)

Kotek też fajowy.

Dziękuję :)

2 minuty temu, Budujemy Dom - budownictwo i wnętrza napisał:

Ja mam całorocznie zawieszone lampki choinkowe na gałązkach brzozy (chyba) włożonych do wysokiego wazonu. Dekoracja i oświetlenie w jednym.

Światełka to fajna rzecz .... "robią" cały klimat :)

Napisano

1 godzinę temu, ariaprimo napisał:

Podczytuj ze zrozumieniem  :icon_mrgreen:

Podczytałem!

14 godzin temu, ariaprimo napisał:

moje sa bardziej klasyczne xD

Ani BARDZIEJ, ani KLASYCZNE...

3 godziny temu, podczytywacz napisał:

Są bardzo... oszczędne w ozdoby... i takie... jakby... płaczące..

1 godzinę temu, ariaprimo napisał:

I ikonka byla...

Ikonka nic nie załątwiła - najwyraźniej...

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
  • Kto przegląda   0 użytkowników

• Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Darmowy poradnik budowlany raz w tygodniu na Twój e-mail

• Najnowsze posty

• Czy to wszystko jest zgodne z projektem? Bo jeżeli tak, to projektanci się nie popisali. Osobiście jestem zwolennikiem innego układu: - górna powierzchnia ściany fundamentowej (w tym przypadku górna powierzchnia wieńca) jest na tym samym poziomie co chudziak;  - w efekcie izolacja przeciwwilgociowa pozioma na ścianach fundamentowych oraz pod ścianami nośnymi oraz działowymi jest na tym samym poziomie. Łatwo jest dobrze ułożyć i zrobić duże zakłady; - na chudziaku mamy wówczas wszędzie warstwę izolacji przeciwwilgociowej, warstwę izolacji cieplnej, warstwę wylewki podłogowej (jastrychu).  Na tym etapie budowy można jeszcze wszystko zrobić w ten sposób. Ale uwaga! Trzeba przeliczyć ostateczną wysokość ścian, otworów okiennych, drzwiowych oraz schodów i tego wszystkiego pilnować.  W ten sposób unikamy problemów z układaniem izolacji przeciwwilgociowej, mostkami cieplnymi w otworach drzwiowych itd. Chociażby jak teraz zrobić przejście rur ogrzewania podłogowego w "progach", gdzie w wewnętrznych ścianach nośnych będą otwory drzwiowe?
    • Jeżeli już coś pęka  w takiej sytuacji, to właśnie ściana działowa. Warstwa 10 cm betonu spoczywającego na zagęszczonym piasku jest całkiem solidna. Tu zaś pod ścianami działowymi jest jeszcze pogrubiona i zbrojona.  Natomiast co do brakującej izolacji przeciwwilgociowej, to jej zrobienie będzie kłopotliwe. U dołu ściany trzeba będzie nawiercić otwory pod kątem i wsączyć w ścianę preparat uszczelniający. Ale to w sumie problem wykonawców, skoro popełnili błąd.
    • Witam, Jestem na etapie zamawiania okien do domu i z tego powodu urodziło mi się kilka pytań.  Na fundamencie z bloczków betonowych został wylany wieniec. Z zewnątrz cały fundament wraz z wieńcem został zaizolowany oraz ocieplony 10cm warstwą styropianu przeznaczonego na fundament. Wnętrze zostało już zasypane piaskiem i zagęszczone. W chwili obecnej sytuacja na posadzce wygląda tak, że wylany zostanie chudziak (10cm), 15cm styropianu (ogrzewanie podłogowe) 6cm wylewka i 1.5-2cm na płytkę/panel - co daje nam 33cm. Tyle też właśnie pozostało miejsca między "piaskiem" a górną krawędzią wieńca.Finalnie więc, docelowa posadzka zrówna mi się niejako z górną krawędzią wieńca oraz izolacją poziomą. Czy to jest poprawnie wykonane? W otworach okiennych natomiast  wychodzi, że okno balkonowe będzie osadzone bezpośrednio  na wieńcu (na widocznej izolacji). Czy to jest okej? Nie będzie się w tych miejscach tworzył koszmarny mostek termiczny? Jeśli przyszłaby podwalina to okno mi się podniesie, co za tym idzie powstanie próg? Nie będzie przemarzać? Inna sprawa, że wieńce na wew. ścianach są na tej samej wysokości, więc wszędzie tam gdzie mam próg, to albo docelowa posadzka (panel) przyjdzie odrazu na wieniec, albo będę musiał go podkuć?  Bardzo proszę o Państwa opinie.
    • Pojawiła się nowa naklejka na podrobionych narzędziach Hilti TE16.   Młot Hilti Hammer Drill TE 16 2200W / Nowy Lombard / Cz-wa    
    • nawet, jeśli to beton od sciany zewnetrznej do ściany zewnętrznej budynku, czyli ileś metrów? - niestety nie widać, jakie sa wymiary. No może... A beton 15 to nie mocarz - ale może jestem zbyt ostrożny 
  • Popularne tematy

• Utwórz nowe...