paulona Napisano 11 lipca 2008 Udostępnij #51 Napisano 11 lipca 2008 Cytat Cze.Widziałam w sprzedaży kolorowe kamyki.Można z tego tęczowe ścieżki robić.Może mandale da się usypać?Pozdro Mąż ciekaw jak długo kolor trzymają? Link do komentarza
simon_r Napisano 11 lipca 2008 Udostępnij #52 Napisano 11 lipca 2008 Cytat Ścieżka ze starych podkładów kolejowych? Raczej dziwne. A co w tym dziwnego???... takie ścieżki naprawdę rewelacyjnie wyglądają. Nie wierzysz??.. przejedź się do Powsina do ogrodu botanicznego. Link do komentarza
jacekogrodnik Napisano 13 lipca 2008 Udostępnij #53 Napisano 13 lipca 2008 Cześć Ścieżkę można zrobiona wiele sposobów.Najlepsza jest taka deptana z trawnika, ale to tylko wtedy gdy nie będzie narażona na uszkodzenia mechaniczne i posiana z odpowiedniej trawy.Jest ona stosunkowo łatwo odwadniana przez korzonki traw które biegną w głąb gleby tak że nie jest łatwo w trawniku o kałużę – chyba że będzie w dołku.Nieumiejętnie założona ścieżka będzie szpecić ogród więc lepiej się zastanowić. A deszcze u nas teraz to rarytas ,chyba ze ktoś ma założone podlewanie pod trawnikiem.A tak np. z drewna to jedynie nadaje się na to nasza rodzima akacja czy inaczej robinia – okorowane okrąglaki różnej średnicy – wygląda to ładnie ale nie umiem podać przykładu. Trwałość tegoż jest dość duża – kilkanaście lat. Warunek okrąglaki muszą być okorowane.Inne możliwości są takie:Tłuczeń z dachówek czy cegiełPołożona cegła w jodełkę – na ten „wysoki kant” z podsypką żwiru=piaskuKamyszek płukany o średnicy paru cm, lecz on jest raczej drogi.Kamień polny, z tym że pod kamień potrzeba 15-20 cm piasku= żwirku o ziarenku średnicy małej ok. 0,2mm ( nie powiem dokładnie) tymże żwirkiem wysypujemy szczeliny między kamieniami. Kamienie niestety trzeba stawiać tak żeby potem nie wyskoczyły z bruku czyli na sztorc wybierając te bardziej płaskie płaszczyzny – powstają wtedy „kocie łby” Wyrastające chwasty żeby nie rosły dłużej pryskamy środkami które zatrzymują się w glebie – i nie pozwalają na wyrastanie chwastów przez jakiś czas ( Avalon dyspersyjny itp.). Lecz prawidłowo zrobiony bruk z odrobina trawy jest też ładny.Jeżeli mają to być kamienie inaczej położone to niestety pozostaje stary dobry cement w odpowiednim stosunku lub kleje ale one są drogie. Link do komentarza
Fabia Napisano 13 lipca 2008 Udostępnij #54 Napisano 13 lipca 2008 Cytat Mąż ciekaw jak długo kolor trzymają? Mąż ciekaw być długo musi nie. Zrobi sam. Obserwuje - ćwiczenie dobre jest. Link do komentarza
Fabia Napisano 13 lipca 2008 Udostępnij #55 Napisano 13 lipca 2008 Cytat Cześć Ścieżkę można zrobiona wiele sposobów.Najlepsza jest taka deptana z trawnika, ale to tylko wtedy gdy nie będzie narażona na uszkodzenia mechaniczne i posiana z odpowiedniej trawy. Ktoś mi opowiadał że w niektórych krajach jest zwyczaj ( w miastach) siania trawy na terenie osiedli i późniejsze wytyczanie ścieżek w miejscach gdzie ludzie chodzą. To sposób który sprawdza się i na mniejszych działkach. A ścieżka z trawy? Gdyby nie to że deszcze jednak padają byłaby idealna. Link do komentarza
hesia Napisano 15 lipca 2008 Udostępnij #56 Napisano 15 lipca 2008 Cytat Mąż ciekaw jak długo kolor trzymają? Nie wiadomo.Mam też coś innego .Tzw gambiony/kosze z siatki metalowej/wypełnione kolorowymi otoczakami jako donice pod krzewy.Zwykłe donice pękają na mrozie /rozsadza je zamarzająca gleba i woda/ Link do komentarza
Imbirek Napisano 16 lipca 2008 Udostępnij #57 Napisano 16 lipca 2008 Cytat Cuchną ciut zawartością wc . Barziej niż ciut , tak myślę. Link do komentarza
mela Napisano 16 lipca 2008 Udostępnij #58 Napisano 16 lipca 2008 Cytat Barziej niż ciut , tak myślę. Siemka.No właśnie ,dlaczego koleje mogą mieć dziurkę w połodze a autokary nie.Koleje są nie ekologiczne,a może są?Całuski Link do komentarza
Wanda Napisano 17 lipca 2008 Udostępnij #59 Napisano 17 lipca 2008 Cytat Siemka.No właśnie ,dlaczego koleje mogą mieć dziurkę w połodze a autokary nie.Koleje są nie ekologiczne,a może są?Całuski To już nie ma autokarów z WC? Link do komentarza
agi Napisano 17 lipca 2008 Udostępnij #60 Napisano 17 lipca 2008 A mi się najbardziej podoba moja ścieżka z kamieni polnych. Nie dosc że ładnie wygłada to jeszcze za darmo Link do komentarza
Bryskin Napisano 17 lipca 2008 Udostępnij #61 Napisano 17 lipca 2008 Cytat A mi się najbardziej podoba moja ścieżka z kamieni polnych. Nie dosc że ładnie wygłada to jeszcze za darmo Wygląda genialnie. Piaszczysta droga prostopadła do niej też twoja? Link do komentarza
agi Napisano 17 lipca 2008 Udostępnij #62 Napisano 17 lipca 2008 Nie, nie moja, jakby była moja to byłyby na niej już dawno kamienie, hehe Link do komentarza
Mirmoza Napisano 18 lipca 2008 Udostępnij #63 Napisano 18 lipca 2008 Cytat Cze.Widziałam w sprzedaży kolorowe kamyki.Można z tego tęczowe ścieżki robić.Może mandale da się usypać?Pozdro Naturalne czy farbowane? Link do komentarza
hesia Napisano 19 lipca 2008 Udostępnij #64 Napisano 19 lipca 2008 Cytat Naturalne czy farbowane? Cze.Farbowane lisy były ,oszukane.To tak jak kolorowa kora.Pozdro Link do komentarza
hesia Napisano 19 lipca 2008 Udostępnij #65 Napisano 19 lipca 2008 Cytat A mi się najbardziej podoba moja ścieżka z kamieni polnych. Nie dosc że ładnie wygłada to jeszcze za darmo Cze.Trochę zagadkowo to wygląda.Scieżka do nikąd?Pomijając widok ścieżka fajna ,pasuje do nizinnych krajobrazów.Pozdro Link do komentarza
agi Napisano 19 lipca 2008 Udostępnij #66 Napisano 19 lipca 2008 Hesia bo to jest ścieżka przed domem i wychodzi na ulicę (asfald będzie pewnie za jakieś 15 lat jak dobrze pójdzie ) W ogrodzie dopiero będę układac, narazie sprawdzam gdzie będzie mi potrzebna najbardziej i gdzie najwięcej chodzę.Pozdrawiam Link do komentarza
lara Napisano 19 lipca 2008 Udostępnij #67 Napisano 19 lipca 2008 Cytat Hesia bo to jest ścieżka przed domem i wychodzi na ulicę (asfald będzie pewnie za jakieś 15 lat jak dobrze pójdzie ) W ogrodzie dopiero będę układac, narazie sprawdzam gdzie będzie mi potrzebna najbardziej i gdzie najwięcej chodzę.Pozdrawiam Ścieżka super A jak się sprawdza chodzenie? Będziesz miała coś przeciw temu jak kiedyś zgapię Link do komentarza
agi Napisano 20 lipca 2008 Udostępnij #68 Napisano 20 lipca 2008 Jasne że nie będę miała!!!Wybierałam kamienie które choc jeden bok mają płaski żeby wmiarę było to równe. Uwaga! W płaskich butach chodzi się świetnie natomiast szpilek nie polecam, bo zapadają się w szczelinach. Link do komentarza
Wanda Napisano 20 lipca 2008 Udostępnij #69 Napisano 20 lipca 2008 Cytat To tak jak kolorowa kora.Pozdro Co to jest kolorowa kora? Normalna kora drzewa farbowana i do kupienia w sklepie? Link do komentarza
Wanda Napisano 20 lipca 2008 Udostępnij #70 Napisano 20 lipca 2008 Cytat Jasne że nie będę miała!!!Wybierałam kamienie które choc jeden bok mają płaski żeby wmiarę było to równe. Uwaga! W płaskich butach chodzi się świetnie natomiast szpilek nie polecam, bo zapadają się w szczelinach. A spróbuj w szpilkach chodzić po ogrodzie Link do komentarza
Bryskin Napisano 20 lipca 2008 Udostępnij #71 Napisano 20 lipca 2008 Cytat Nie, nie moja, jakby była moja to byłyby na niej już dawno kamienie, hehe Pasja kamienowania, hę? . Długo zbierałaś kamienie? Link do komentarza
lara Napisano 21 lipca 2008 Udostępnij #72 Napisano 21 lipca 2008 Cytat Pasja kamienowania, hę? . Długo zbierałaś kamienie? Wcale mnie nie dziwi ta pasja Sama mam wiele rzeczy w ogrodzie wykonanych z kamienia i wyglądają super.Problem jest tylko z kamieniem Ostatnio coraz więcej osób stosuje ten budulec. Coś w tym musi być Link do komentarza
mela Napisano 21 lipca 2008 Udostępnij #73 Napisano 21 lipca 2008 Cytat To już nie ma autokarów z WC? Siemka.Pewnie że są, tylko mają zbiorniki opróżniane w specjalnych zlewniach przy autostradach.WC w wagonach kolejowych nie ma zbiorników i zawartość mamy na torach! Link do komentarza
mela Napisano 21 lipca 2008 Udostępnij #74 Napisano 21 lipca 2008 Cytat Hesia bo to jest ścieżka przed domem i wychodzi na ulicę (asfald będzie pewnie za jakieś 15 lat jak dobrze pójdzie ) W ogrodzie dopiero będę układac, narazie sprawdzam gdzie będzie mi potrzebna najbardziej i gdzie najwięcej chodzę.Pozdrawiam Siemka.Wcale się nie dziwię że chciałaś wybrukować tą,,ulicę".Wosną to chyba terenówką trzeba się przeprawiać Całuski Link do komentarza
Mirmoza Napisano 22 lipca 2008 Udostępnij #75 Napisano 22 lipca 2008 Cytat Cze.Farbowane lisy były ,oszukane.To tak jak kolorowa kora.Pozdro To mogę sobie z czasem ułożyć niebiesko zieloną ścieżkę z kamieni wokół domu? Link do komentarza
Mirmoza Napisano 22 lipca 2008 Udostępnij #76 Napisano 22 lipca 2008 Cytat Wcale mnie nie dziwi ta pasja Sama mam wiele rzeczy w ogrodzie wykonanych z kamienia i wyglądają super.Problem jest tylko z kamieniem Ostatnio coraz więcej osób stosuje ten budulec. Coś w tym musi być Moda, czy fakt że kamienie są trwałe? Link do komentarza
Mirmoza Napisano 22 lipca 2008 Udostępnij #77 Napisano 22 lipca 2008 Cytat Siemka.Pewnie że są, tylko mają zbiorniki opróżniane w specjalnych zlewniach przy autostradach.WC w wagonach kolejowych nie ma zbiorników i zawartość mamy na torach! Koleje są w reorganizacji. Zobaczymy co przyniesie jutro Link do komentarza
lara Napisano 22 lipca 2008 Udostępnij #78 Napisano 22 lipca 2008 Cytat Moda, czy fakt że kamienie są trwałe? Nie wiem czy moda Ale to chyba kwestia upodobań. W moim mieście jest wiele zabytków z kamienia lub na jego podbudowie. Wierz mi o wiele lepiej się prezentują niż wielka płyta w blokach, A tam gdzie bruk nie został pokryty asfaltem w połączeniu z gotycką zabudową jest cudnie Szkoda tylko że tych miejsc jest tak mało Link do komentarza
domel Napisano 22 lipca 2008 Udostępnij #79 Napisano 22 lipca 2008 Cytat Nie wiem czy moda Ale to chyba kwestia upodobań. W moim mieście jest wiele zabytków z kamienia lub na jego podbudowie. Wierz mi o wiele lepiej się prezentują niż wielka płyta w blokach, A tam gdzie bruk nie został pokryty asfaltem w połączeniu z gotycką zabudową jest cudnie Szkoda tylko że tych miejsc jest tak mało U mnie w mieście była fajna fontanna z kamienia.Była bo rozebrali i jakieś talerze z betonu zrobili co po nich woda ścieka. Link do komentarza
lara Napisano 22 lipca 2008 Udostępnij #80 Napisano 22 lipca 2008 Cytat U mnie w mieście była fajna fontanna z kamienia.Była bo rozebrali i jakieś talerze z betonu zrobili co po nich woda ścieka. Beton robi karierę Link do komentarza
hesia Napisano 24 lipca 2008 Udostępnij #81 Napisano 24 lipca 2008 Cytat Co to jest kolorowa kora? Normalna kora drzewa farbowana i do kupienia w sklepie? Cze.Na taką wygląda.Pewnie po paru deszczach się umyje tak jak ten zielony impregnat do drewna.Pozdro Link do komentarza
hesia Napisano 24 lipca 2008 Udostępnij #82 Napisano 24 lipca 2008 Cytat Beton robi karierę Cze.Zawsze miał się dobrze.Mamy w spadku po minionej epoce betonowe bloki. Pozdro Link do komentarza
hesia Napisano 24 lipca 2008 Udostępnij #83 Napisano 24 lipca 2008 Cytat Wcale mnie nie dziwi ta pasja Sama mam wiele rzeczy w ogrodzie wykonanych z kamienia i wyglądają super.Problem jest tylko z kamieniem Ostatnio coraz więcej osób stosuje ten budulec. Coś w tym musi być Cze.Dużo kamienia typu otoczak jest do kupienia w żwirowniach bo widząc interes sortują pospółkę.Pozdro Link do komentarza
adam1974 Napisano 12 listopada 2009 Udostępnij #84 Napisano 12 listopada 2009 NA SCIEŻKI BETON STEMPLOWANY PONIEWAŻ MOŻNA ROBIĆ ŁUKI JAKIE SIĘ TYKO CHCE Link do komentarza
Super B Napisano 15 listopada 2009 Udostępnij #85 Napisano 15 listopada 2009 Cytat NA SCIEŻKI BETON STEMPLOWANY PONIEWAŻ MOŻNA ROBIĆ ŁUKI JAKIE SIĘ TYKO CHCE Inaczej pressbeton Link do komentarza
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się