15 godzin temu, Maratoro napisał:Projektant/konstruktor jest w trakcie myślenia ale chciałbym poznać jeszcze zdanie forumowiczów.
Żeby spróbować coś odpowiedzieć - potrzebny przekrój z dachem! (lub więcej przekroi, jeśli masz) (najlepiej żebyś NA NIM kolorkiem zaznaczył, jak chcesz zmienić zarys dachu, kąt).
Rzut samego poddasza też by się przydał - bo to co pokazałeś, to chyba rzut czy widok więźby dachowej - więc jeszcze dobrze by zobaczyć, na czym stoi ten dach.
No i zaznacz kółkiem na rysunkach - gdzie ten wieniec wchodzi w drzwi.
Dach chyba nie jest symetryczny?
Przy okazji - jeśli tylko wypłaszczysz dach z zachowaniem konstrukcji - to moim zdaniem zamówiony materiał powinien się nadać - z jednym zastrzeżeniem: Przy większym kącie dachu jest mniejsze obciążenie śniegiem, przy dachu płaskim bywa większe (śnieg zalega). Więc byc może trzeba wtedy coś tam poprawić w konstrukcji. Chociaż podparcia płatwi pod szczytem dachu masz gęste - więc raczej jest OK.
Uwaga!:
Masz też chyba bląd w wymiarze na wysokości klatki schodowej - pisze 450 - a wygląda na około 200. Chyba że ja coś źle widzę.
(Suma wymiarów jednostkowych zawsze powinna się zgadzać z wymiarem całości odcinka).
I też nie wiem:
dlaczego tam są pokazane wymiary od słupka do słupka w osiach - a na skraju do krokwi, zamiast choćby do ścian szczytowych, jeśli nie do ich osi - bo ściany szczytowe chyba są podparciem dla płatwi.
15 godzin temu, Maratoro napisał:wyszło ze na piętrze/poddaszu skośny wieniec wchodzi nam ok 20 cm w drzwi.
Może drzwi można przesunąć?
Albo zrobić drzwi ukośne? - takie też widziałem gdzieś.
Albo może zmieszczą się z łukiem u góry?
Skoro macie problemy z drzwiami - to sprawdź też, na ile w ogóle to poddasze jest użytkowe (jeśli ma być użytkowe).
Tzn - gdzie po założeniu izolacji i podłogi i sufitu - nie będziesz bił głową w sufit.