8 godzin temu, zenek napisał:1. Przecież napisałeś, że masz belki o dług. 4.5 m, a belka niosąca dach nad tym pomieszczeniem jest prostopadła do tego wymiaru.
2. Cały dach nie będzie spoczywał - ale połowa. Plus np. obciążenie śniegiem w zimie
Jeśli tak - czy będzie grubsza? Jest obliczona w projekcie? to ważny element konstrukcji. Gdyby to była belka żelbetowa - myślę że by miała jakieś 30 - 35 cm wysokości.
Ale Ja nie jestem konstruktorem i Ja tego nie wymyśliłem. Ja zapłaciłem nie małą kasę za to żeby ktoś kto się na tym zna zrobił to w sposób zgodny ze sztuką. Nic nie mam obliczonego w projekcie. Ale z drugiej strony, dopiero co skończyliśmy dach na drugiej części o podobnej rozpiętości i tam żadnych podpór nie mamy a nie wyglada żeby cokolwiek było potrzebne.
co do belki to nie jest grubsza. Gdybym chciał jakieś belki żelbetowe to nie robilibyśmy stropu drewnianego tylko betonowy.
Szczerze to jak Nic nie wiedziałem tak dalej nic nie wiem.
Z jednej strony przejrzałem masę projektów ludzi ze stropami drewnianymi z rozpiętościami od 4 do 8m i największe belki jakie widziałem miały wysokość 30 cm. Średnia przy ok 5 m to ok 20 cm wysokości.
10 minut temu, aru napisał:ale zeniu drążysz...
dach ma jakieś 5m, krokwie 8x18, słupy mogą stać na belce albo wymianie (lepiej)
Autorze - wklej jeszcze rzut parteru
swoją drogą w opisie nigdzie ne ma wskazanego rozstawu tych belek stropowych?
Co masz na myśli wymianie lepiej
juz wklejam