5 godzin temu, Maratoro napisał:To są belki wyliczone przez konstruktora ja nic sam nie wymyślam. Co do desek to nie jest tak w 100% pewne może pójdzie osb albo sklejka dla wyglądu. Jeszcze zobaczymy. Jak rozmawiałem z firmą od drewna c24 to już mówili ze belki przesadzone. Ale zobaczymy.
1. Belka zakotwiona w wieńcu inaczej się zachowuje, niż belka swobodnie oparta.
Jest też kwestia znacznego ugięcia.
Z drugiej strony to nie wiem, co masz na myśli:
17 godzin temu, Maratoro napisał:Strop teoretycznie miał być robiony na wieszakach zakotwionych w wieńcu
2. Nie napisałeś wcześniej, jak rozstaw belek proponował konstruktor - a to jest b. ważny czynnik.
(a piszesz, że miały być jakieś wieszaki).
3. Nadal upieram się że belka 13x26 drewniana długości 4.50 m swobodnie oparta jest zbyt wiotka. Jest jeszcze kwestia, jaki to ma być strop, o jakim obciążeniu użytkowym.
A więc jeszcze raz bym spytał konstruktora o wymiar belek o rozstaw oraz obciążenie użytkowe. I o co chodzi w tych wieszakach?
Przy okazji bym spytał o ten detal pokazany przerywaną linią (belka?) z słupkami (pkt 4).
4. Masz tam zaznaczoną jakąś chyba belkę biegnącą środkiem (przerywana linia) - i słupki.
Pokaż więc jakiś przekrój przez całość razem z dachem!
Teraz nie wiadomo, co to za belka, gdzie są te słupki, nad stropem pokazanego rzutu, czy na rzucie pokazanym (na tym poziomie??
Nie wiadomo, czy ta belka (jeśli to belka) - czy ona jest pod belkami stropu, czy nad?A może to konstrukcja dachu (na jakiej wysokości?) ????
Oczywiście to są moje pytania i moje niewiadome - bo moze ktoś tu na forum widzi to inaczej i się mylę
17 godzin temu, Maratoro napisał:Do schodów najlepiej pasuje ok 90 ale czy to nie za duży ? Na podłodze będzie deska sosnowa lub dębowa na piuro-wpust ( jako podłoga i sufit ) przynajmniej taki jest plan. Trochę boimy się o uginanie desek.
Poczytaj, jaki rozstaw legarów jest przy podłodze z desek - to się dowiesz, że 90 cm to o wiele za dużo. Chyba ze to będą b. grube dechy (jest jeszcze kwestia, czy tam ma być powierzchnia mieszkalna, czy ostatni strop z ociepleniem).
Możesz dać dodatkowe w poprzek chudsze legary na belki stropowe gęściej, i na to deski - wtedy belki stropowe (o odpowiednim przekroju) mogą być co 90 cm. Możnalegary wtedy podbić podbitką wtedy, przestrzeń odpowiednio wypełnić, lub nie.