Dnia 10.02.2021 o 13:49, kolaszek napisał:Dziękuje! Jakiego programu używasz do generowania takiego przekroju?
to rysunk z googla jakiegoś przykładowego terenu - ja tylko dorysowałem twoją "altanę"
Ale przekrój terenu nie jest trudno zrobić.
Jeśli zdobędziesz jakąś mapkę geoezyjną z warstwicami - no to jest najprościej, bo mierzyć na miejscu nie trzeba. (błąd skrótów rzutu poziomego przy małym spadku jest pomijalny).
Jak nie masz takiej mapy, ale przynajmniej wyrys geodezyjny (bez warstwic) - to masz już rzut z góry w dokładnej skali.
Jeśli nie - to może z miejscowego planu - bywają w necie np. w PDFie.
Jeśli nie no to z googla - mając długość któregoś boku jesteś w stanie dokładnie wyskalować taki widok z góry.
Na koniec - jak nic nie masz - to możesz taśmą zmierzyć na miejscu długość działki od drogi do jej końca.
I następuje trudniejszy etap - na tej linii od drogi do końca działki nanosisz punkty np. co jakiś odcinek.
1. Jeżeli masz tzw szlaufwagę (wąż gumowy z dwoma rurkami szklanymi z wodą - te odcinki będą mniej więcej trochę krótsze niż ten gumowy wąż i nim wyznaczasz różnicę poziomu na zasazie poziomu w naczyniach połaczonych.
tu masz linka:
Możesz kupić tez miernik laserowy ja mam Bosch GLM 50, ale sa tańsze, też dobre.
On pokazuje i poziom i odległość - tylko wtedy najlepiej pod wieczór na polu mierzyć laserem, lepiej widać.
Trzeba robic we dwójkę najlepiej - jeden trzyma tyczkęi zaznacza punkt, a drugi laser. Ale w pojedynke też da rady.
Po prostu na niższym końcu odcinka ustawiasz łatę - na wyższym końcu laser poziom - i linia pozioma promienia lasera wyznacza różnicę w wysokości między dwoma punktami na tyczce.
I tak idąc w górę równymi odcinkami wyznaczysz punkty wysokościowe działki - które notujesz na prostej która jest długościa twojej działki.
3. Możesz to samo zrobic z łatą poziomcą np 2 metrową - wyznaczać poziom co 2 metry - trochę dużo tych odcinków może być, za to wystarczą przy małym spadku krótkie wbite w ziemie kołki.
Jak coś jest niezrozumiałe, to jeszcze mogę potłumaczyć
Z tego ponizszego przekroju też może da siewyrysowć wyskalowany przekrój - ale musisz to narysować w skali - i mieć równe metry pionowo i poziomo.
Ale - nie wiadomo, jak dokładne jest to odwzorowanie - natomiast w terenie pomiar zrobisz dokładny do kilku, czy kilkunastu cm - jak sie postarasz.