Skocz do zawartości

Historia edycji

zenek

zenek

Dnia 10.02.2021 o 13:49, kolaszek napisał:

Dziękuje! Jakiego programu używasz do generowania takiego przekroju? 

to rysunk z googla jakiegoś przykładowego terenu - ja tylko dorysowałem twoją "altanę" :12_slight_smile:

Ale przekrój terenu nie jest trudno zrobić.

Jeśli zdobędziesz jakąś mapkę geoezyjną z warstwicami - no to jest najprościej, bo mierzyć na miejscu nie trzeba. (błąd skrótów rzutu poziomego przy małym spadku jest pomijalny).

Jak nie masz takiej mapy, ale przynajmniej wyrys geodezyjny (bez warstwic) - to masz już rzut z góry w dokładnej skali.

Jeśli nie - to może z miejscowego planu - bywają w necie np. w PDFie.

Jeśli nie no to z googla - mając długość któregoś boku jesteś w stanie dokładnie wyskalować taki widok z góry.

Na koniec - jak nic nie masz - to możesz taśmą zmierzyć na miejscu długość działki od drogi do jej końca.

I następuje trudniejszy etap - na tej linii od drogi do końca działki nanosisz punkty np. co jakiś odcinek.

1. Jeżeli masz tzw szlaufwagę (wąż gumowy z dwoma rurkami szklanymi z wodą - te odcinki będą mniej więcej trochę krótsze niż ten gumowy wąż i nim wyznaczasz różnicę poziomu na zasazie poziomu w naczyniach połaczonych.

tu masz linka:

http://www.budnet.pl/Jak_dziala_poziomica_wodna,Elektronarzedzia_narzedzia_budowlane,133941-czytaj.html

Możesz kupić tez miernik laserowy ja mam Bosch GLM 50, ale sa tańsze, też dobre.

On pokazuje i poziom i odległość - tylko wtedy najlepiej pod wieczór na polu mierzyć laserem, lepiej widać.

Trzeba robic we dwójkę najlepiej - jeden trzyma tyczkęi zaznacza punkt, a drugi laser. Ale w pojedynke też da rady.

Po prostu na niższym końcu odcinka ustawiasz łatę - na wyższym końcu laser poziom - i linia pozioma promienia lasera wyznacza różnicę w wysokości  między dwoma punktami  na tyczce.

I tak idąc w górę równymi odcinkami wyznaczysz punkty wysokościowe działki - które notujesz na prostej która jest długościa twojej działki.

3. Możesz to samo zrobic z łatą poziomcą np 2 metrową - wyznaczać poziom co 2 metry - trochę dużo tych odcinków może być, za to wystarczą przy małym spadku krótkie wbite w ziemie kołki.

Jak coś jest niezrozumiałe, to jeszcze mogę potłumaczyć :12_slight_smile:

Z tego ponizszego przekroju też może da siewyrysowć wyskalowany przekrój - ale musisz to narysować w skali - i mieć równe metry pionowo i poziomo.

Ale - nie wiadomo, jak dokładne jest to odwzorowanie - natomiast w terenie pomiar zrobisz dokładny do kilku, czy kilkunastu cm - jak sie postarasz.

image.png.421b1423e96ce45fe40fa932bc8fb367.png

zenek

zenek

Dnia 10.02.2021 o 13:49, kolaszek napisał:

Dziękuje! Jakiego programu używasz do generowania takiego przekroju? 

to rysunk z googla jakiegoś przykładowego terenu - ja tylko dorysowałem twoją "altanę" :12_slight_smile:

Ale przekrój terenu nie jest trudno zrobić.

Jeśli zdobędziesz jakąś mapkę geoezyjną z warstwicami - no to jest najprościej, bo mierzyć na miejscu nie trzeba.

Jak nie masz takiej mapy, ale przynajmniej wyrys geodezyjny (bez warstwic) - to masz już rzut z góry w dokładnej skali.

Jeśli nie - to może z miejscowego planu - bywają w necie np. w PDFie.

Jeśli nie no to z googla - mając długość któregoś boku jesteś w stanie dokładnie wyskalować taki widok z góry.

Na koniec - jak nic nie masz - to możesz taśmą zmierzyć na miejscu długość działki od drogi do jej końca.

I następuje trudniejszy etap - na tej linii od drogi do końca działki nanosisz punkty np. co jakiś odcinek.

1. Jeżeli masz tzw szlaufwagę (wąż gumowy z dwoma rurkami szklanymi z wodą - te odcinki będą mniej więcej trochę krótsze niż ten gumowy wąż i nim wyznaczasz różnicę poziomu na zasazie poziomu w naczyniach połaczonych.

tu masz linka:

http://www.budnet.pl/Jak_dziala_poziomica_wodna,Elektronarzedzia_narzedzia_budowlane,133941-czytaj.html

Możesz kupić tez miernik laserowy ja mam Bosch GLM 50, ale sa tańsze, też dobre.

On pokazuje i poziom i odległość - tylko wtedy najlepiej pod wieczór na polu mierzyć laserem, lepiej widać.

Trzeba robic we dwójkę najlepiej - jeden trzyma tyczkęi zaznacza punkt, a drugi laser. Ale w pojedynke też da rady.

Po prostu na niższym końcu odcinka ustawiasz łatę - na wyższym końcu laser poziom - i linia pozioma promienia lasera wyznacza różnicę w wysokości  między dwoma punktami  na tyczce.

I tak idąc w górę równymi odcinkami wyznaczysz punkty wysokościowe działki - które notujesz na prostej która jest długościa twojej działki.

3. Możesz to samo zrobic z łatą poziomcą np 2 metrową - wyznaczać poziom co 2 metry - trochę dużo tych odcinków może być, za to wystarczą przy małym spadku krótkie wbite w ziemie kołki.

Jak coś jest niezrozumiałe, to jeszcze mogę potłumaczyć :12_slight_smile:

Z tego ponizszego przekroju też może da siewyrysowć wyskalowany przekrój - ale musisz to narysować w skali - i mieć równe metry pionowo i poziomo.

Ale - nie wiadomo, jak dokładne jest to odwzorowanie - natomiast w terenie pomiar zrobisz dokładny do kilku, czy kilkunastu cm - jak sie postarasz.

image.png.421b1423e96ce45fe40fa932bc8fb367.png

• Kto przegląda   0 użytkowników

• Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Darmowy poradnik budowlany raz w tygodniu na Twój e-mail

• Najnowsze posty

• Po co chcesz ciągnąc tą rurę aż do tej "starej kuchni"? Ja bym zakończył tą rurę w miejscu Sver1 i tam podłączyłem wentylator do tych dwóch pomieszczeń. Tylko miedzy nimi musiała by być jakaś kratka aby powietrze miedzy nimi mogło przepływać.  Są wentylatory bardzo ciche i takiego bym szukał. Można nawet ustawić działanie jakąś czasówką.
    • koszt wyrównania na 100% przekroczy ci kwotę 60 tyś. Tyle co najmniej to będzie kosztował mur oporowy wysokości ponad 2 m. Bo nie możesz sobie wyrównać i spadku zrobić na sąsiedniej działce.  
    • Trzy zakręty 90 stopni i jeden zakręt 180 stopni? Tam jest jakoś 12 metrów tego kanału? Trochę słabo... Działać to będzie jakoś ale jak to już osobna sprawa.
    • Transformuj swoje codzienne otoczenie dzięki usługom sprzątającym KrakBłysk w Krakowie. Specjalizujemy się w wszechstronnych rozwiązaniach, które dopasowujemy do stylu życia naszych klientów. Zajmujemy się sprzątaniem mieszkań i domów, oferując elastyczne terminy, dostosowane do Twojego grafiku. Używamy wyłącznie sprawdzonych produktów i technik, które pozwalają nam sprostać najwyższym wymaganiom w dziedzinie czystości. Nasi specjaliści z pasją podejmują każde wyzwanie, a wyniki ich pracy gwarantują pełną satysfakcję. Zdecyduj się na KrakBłysk i odkryj, jak idealnie czysty może być Twój dom.   Krakblysk.pl
    • Cześć,   w przyszłym roku będziemy wykańczać mieszkanie. Będzie zamiana miejsca aneksu kuchennego. Najbardziej martwię się wentylacją, z kanalizacją będzie prościej.  Na załączonym rzucie mieszkania niebieskimi strzałkami zaznaczone są obecne miejsca wywiewu, przeznaczone pod okap jest w starej kuchni. O to okap, S to potencjalne lokalizacje drugiego silnika. Zielonym rura z okapu, może nawet ciągnąca się z nad lodówki. Żółtym wentylacja nie wspomagana przeciągnięta ze starej kuchni na korytarz.  Co wiem to musi być praca albo koszt, szczególnie wycinanie górnych w szafkach kuchennych. Silnik tylko z okapu sam sobie nie poradzi więc od razu plan na drugi silnik. Sterowanie będzie trudne, ale zamierzam zrobić to za pomocą Home assistant razem z czujnikami temp/wilgoci i przejściówkami do gniazdek. Jeżeli dałoby się za pomocą okapu reagującego na parę i współpracującego z silnikiem odległym jednocześnie to też ok, ale na razie nie znalazłem takiego. Oprócz tego drugi silnik uruchamiałbym sam bez okapu np przy wilgotności powyżej 60% lub trzymał włączony jakiś czas po zakończeniu gotowania, daleko i/lub zabudowany to mniej hałasuje. Czy robić taką instalację? Czy wentylacja przejdzie przeglądy, czy ten żółty może się liczyć się jako grawitacyjna w kuchni? Mam ochotę gdzieś przed drugim silnikiem zastosować jakiś filtr, czy się opłaca? Linki do podobnych realizacji?      
  • Popularne tematy

• Utwórz nowe...