texas Napisano 10 stycznia 2008 Udostępnij #1 Napisano 10 stycznia 2008 Witam. Mam dom z poddaszem i strychem. W dachu wełna mineralna 20cm - łącznie ze strychem. Podłogę na strychu zrobiłem z desek - bez ocieplenia. A od dołu w sypialniach oczywiście płyty G-K. Czy powinienem ocieplić jeszcze ten strop nad poddaszem skoro strych jest ocieplony wełną? Czy ma to znaczenie - jeśli chodzi o utratę ciepła w domu? Link do komentarza
chotomowianka Napisano 10 stycznia 2008 Udostępnij #2 Napisano 10 stycznia 2008 Cytat Witam. Mam dom z poddaszem i strychem. W dachu wełna mineralna 20cm - łącznie ze strychem. Podłogę na strychu zrobiłem z desek - bez ocieplenia. A od dołu w sypialniach oczywiście płyty G-K. Czy powinienem ocieplić jeszcze ten strop nad poddaszem skoro strych jest ocieplony wełną? Czy ma to znaczenie - jeśli chodzi o utratę ciepła w domu? Gdyby strop był ocieplony, to rachunki za ogrzewanie by ci się zmniejszyły z pewnością. Ciepło z pokoi ucieka niepotrzebnie na strych, gdzie nie musi być ciepło. Ale żeby teraz ocieplić ten strop musisz zdemontować płyty G-K no i zimno w domu będzie - chyba że jeszcze nie mieszkasz w tym domu - to nie ma problemu. Link do komentarza
agretti Napisano 11 stycznia 2008 Udostępnij #3 Napisano 11 stycznia 2008 Czyli lepiej poczekać do wiosny i jak się ociepli przeprowadzić "remont". Będzie bałagan ale warto płacić mniej za ogrzewanie. Link do komentarza
texas Napisano 11 stycznia 2008 Autor Udostępnij #4 Napisano 11 stycznia 2008 Mieszkam w części domu, a reszta jeszcze się kończy budować. Link do komentarza
WM 08 Napisano 18 stycznia 2008 Udostępnij #5 Napisano 18 stycznia 2008 Dając wełnę między deski a karton-gips, zmniejszasz kubaturę potrzebną do ogrzewania, więc naturalnie będzie mniej kosztować ogrzewanie. My daliśmy na poddaszu 25 cm wełny, na stryszku 15 i w stropie też 15. Może jeszcze będzie można wykorzystać te same płyty jak teraz dodacie wełnę? Link do komentarza
texas Napisano 18 stycznia 2008 Autor Udostępnij #6 Napisano 18 stycznia 2008 Ale czy użyć takich twardych płyt z wełny ? Jakie są najcieńsze ? wtedy nie musiałbym wszystkiego przerabiać . Link do komentarza
WM 08 Napisano 21 stycznia 2008 Udostępnij #7 Napisano 21 stycznia 2008 Nie twardych płyt, tylko możesz użyć wełny w płytach, a nie zwijanych w rolki. Np. Superrock jest w płytach. Zobacz http://www.rockwool.pl Nie szukaj najtańszych, tylko najlepszych. Jeżeli jesteś na tyle bogaty, żeby wkrótce robić remont, to kup najtańsze. Moja domena to "biedni nie mogą oszczędzać na budowie". Link do komentarza
texas Napisano 22 stycznia 2008 Autor Udostępnij #8 Napisano 22 stycznia 2008 ok dzięki za rady Link do komentarza
Ewa28 Napisano 24 maja 2009 Udostępnij #9 Napisano 24 maja 2009 Witam wszystkich bardzo serdecznie .Właśnie z mężem zaczeliśmy ocieplać poddasze, ale mamy wielki problem i nie wiemy coi zrobić. Każdego kogo zapytamy inaczej nam mówi. Do storpu mamy ocieplenie 25 cm, a w nieurzywanym strych 15 cm. Zastanawiamy się czy mamy dalej ocieplać strych jeszcze 10 cm, czy zostawić tak jak jest. Zastanawiamy sie również czy może zamias ocieplać dach lepiej by było ocieplić strop wełną o grubości 15 cm. Może ktoś nam coś podpowie. Z góry dziękuje i pozdrawiam Link do komentarza
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się