Skocz do zawartości

Historia edycji

qmacieq

qmacieq

23 godziny temu, zenek napisał:

A czy możesz okazać projekt - rzut przekrój.

Może masz konstrukcję żelbetową szkieletową zwypełnieniem pustakami. W takim ukladzie grubość bloczka nie jest zbyt ważna. Ale to moje przypuszczenie.

Odnośnie grubości ocieplenia - wydaje się że 20 cm grafitowego to minimum w obecnych warunkach prawnych, a i sensie.

Mam nadzieję, że fragmenty schemat fundamentu i stropu się dobrze wkleiły.

Nie nie jest to konstrukcja żelbetowa szkieletowa, więc pustaki/bloczki nie są tylko wypełnieniem.

13 godzin temu, zenek napisał:

Tylko gdzie te słupy? Konkretnie. I ile - cztery na ścianę, na każdą ścianę? 

I czy ta cegła pełni funkcję nośną,  czy raczej wypełnienia?

Cztery słupy łącznie. Cegła pełni funkcję nośną.

image.thumb.png.678aaa0137544d36f3d1ddd8cf01f5ab.png

image.thumb.png.42ae526cf742b7aa5e4f87a72f29a5dd.png

14 godzin temu, Budujemy Dom - budownictwo ogólne napisał:

aru ja bym wybrał 20 cm o jak najniższym współczynniku Lambda. 18.8 jest oczywiście dobrym rozwiązaniem i swojego czasu Porotherm 44 zrewolucjonizował rynek budowlany, ale ....18.8 często było i stosowane na ściany osłonowe lub działowe. Obecne projekty to kompromis i moim zdaniem w złą stronę to idzie. Zwróć też uwagę na izolacyjność akustyczną takiej ściany. Poza tym Bruk-Bet proponuje bloczki Termalica (bo mowa o firmie Bruk-Bet) o grubości minimum 24 cm przy układzie dwuwarstwowym ściany.  W ofercie bloczków jest, owszem, bloczek o gr 20 cm, ale ja bym zastosował minimum 24 cm ścianę z betonu komórkowego.

parametry-techniczne-bloczki-termalica-s

OK, ale zmiana grubości to chyba nie tylko decyzja KB, ale cały proces związany z przeliczeniem konstrukcji, etc...

Poza tym, przy zastosowaniu grubszego bloczka i pozostawieniu ocieplenia 20 cm, będzie 44-45 cm ściany, zamiast 39-40 cm.

Przy współosiowym zwiększeniu grubości zmniejszy się (nieznacznie) powierzchnia użytkowa, a jednocześnie zwiększy powierzchnia zabudowy.

A powierzchnię zabudowy mam wyliczoną prawie na styk.

qmacieq

qmacieq

22 godziny temu, zenek napisał:

A czy możesz okazać projekt - rzut przekrój.

Może masz konstrukcję żelbetową szkieletową zwypełnieniem pustakami. W takim ukladzie grubość bloczka nie jest zbyt ważna. Ale to moje przypuszczenie.

Odnośnie grubości ocieplenia - wydaje się że 20 cm grafitowego to minimum w obecnych warunkach prawnych, a i sensie.

Mam nadzieję, że fragmenty schemat fundamentu i stropu się dobrze wkleiły.

Nie nie jest to konstrukcja żelbetowa szkieletowa, więc pustaki/bloczki nie są tylko wypełnieniem.

12 godzin temu, zenek napisał:

Tylko gdzie te słupy? Konkretnie. I ile - cztery na ścianę, na każdą ścianę? 

I czy ta cegła pełni funkcję nośną,  czy raczej wypełnienia?

Cztery słupy łącznie. Cegła pełni funkcję nośną.

image.thumb.png.678aaa0137544d36f3d1ddd8cf01f5ab.png

image.thumb.png.42ae526cf742b7aa5e4f87a72f29a5dd.png

13 godzin temu, Budujemy Dom - budownictwo ogólne napisał:

aru ja bym wybrał 20 cm o jak najniższym współczynniku Lambda. 18.8 jest oczywiście dobrym rozwiązaniem i swojego czasu Porotherm 44 zrewolucjonizował rynek budowlany, ale ....18.8 często było i stosowane na ściany osłonowe lub działowe. Obecne projekty to kompromis i moim zdaniem w złą stronę to idzie. Zwróć też uwagę na izolacyjność akustyczną takiej ściany. Poza tym Bruk-Bet proponuje bloczki Termalica (bo mowa o firmie Bruk-Bet) o grubości minimum 24 cm przy układzie dwuwarstwowym ściany.  W ofercie bloczków jest, owszem, bloczek o gr 20 cm, ale ja bym zastosował minimum 24 cm ścianę z betonu komórkowego.

parametry-techniczne-bloczki-termalica-s

OK, ale zmiana grubości to chyba nie tylko decyzja KB, ale cały proces związany z przeliczeniem konstrukcji, etc...

Poza tym, przy zastosowaniu grubszego bloczka i pozostawieniu ocieplenia 20 cm, będzie 44-45 cm ściany, zamiast 39-40 cm.

Przy współosiowym zwiększeniu grubości zmniejszy się (nieznacznie) powierzchnia użytkowa, a jednocześnie zwiększy powierzchnia zabudowy.

A powierzchnię zabudowy mam wyliczoną prawie na styk.

11 godzin temu, aru napisał:

czytamy ze zrozumieniem, tj:

co oznacza, że nie tylko osłonowa

Potwierdzam, nie tylko osłonowa.

• Kto przegląda   0 użytkowników

• Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Utwórz nowe...