bartluigi Napisano 15 kwietnia 2020 Udostępnij #1 Napisano 15 kwietnia 2020 Witam. Wokół domu planuje zrobić opaskę z kamienia, i krawężników jako obrzeża. Mam problem od wschodniej ściany jak na zdjęciu, gdyż dom jest położony na pochyłym terenie i mam tam odsłonięty fundament. I jak z tej strony zrobić opaskę, czy wystarczy zrobić uskok w dwóch miejscach(jak na drugim zdjęciu), czy coś innego zrobić? Najprościej by było usypać ziemi, ale to już musiałbym bardzo dużo zmienić na działce żeby to miało sens. Z góry dziękuje za wszelkie porady, bo ja jestem w tym temacie zielony. Link do komentarza
Budujemy Dom - budownictwo i instalacje Napisano 15 kwietnia 2020 Udostępnij #2 Napisano 15 kwietnia 2020 Na pochyłości można utworzyć wąską skarpę otaczającą budynek, przykrytą planowana opaską. Wariat drugi – utworzenie schodkowej opaski, ale wymaga to estetycznego osłonięcia fragmentów ściany fundamentowej. Link do komentarza
Budujemy Dom - porady budowlane i instalacyjne Napisano 15 kwietnia 2020 Udostępnij #3 Napisano 15 kwietnia 2020 Szczerze mówiąc najlepiej dopasować się do spadku terenu. Ale bez uskoków tylko profilując stały spadek opaski. W wersji z uskokami mam obawy o jej stabilność. Link do komentarza
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się