Skocz do zawartości
Róża Ocean Niebo Wiosna Betoniarka Jajoszczypiorny Bruk Wrota Hadesu Purpurowy obłęd Smok
BaaF

Ustawienia pieca Vitopend 100

Recommended Posts

Dzień dobry,

 

Jeśli był taki temat to przepraszam i proszę o podanie linku do dyskusji.

Mam problem z ustawieniem pieca. Nigdy wcześniej nie miałem do czynienia z piecami a przyszło mi opiekować się domem z piecem VIESSMANN VITOPEND 100 WHEA z urządzeniem sterującym c.o. Autron 2005.

Teraz piec ustawiony jest na dwie funkcje czyli grzeje c.o. i c.w.u. Mimo iż nie mam instrukcji ani do pieca ani do sterownika udało mi się ustawić c.o. na 12 st. C na dzień i na noc.

W domu nikt nie mieszka, jedynie jadę tam na całą sobotę ogarnąć obejście, więc i używam dość intensywnie ciepłej wody.

 

Teraz prośba o pomoc - ciepła woda użytkowa jest grzana cały czas, bo przy piecu jest taki duży zasobnik na ciepłą wodę. Jak mogę ograniczyć zużycie gazu ??

Dwa rozwiązania mi przychodzą do głowy (takie myślenie laika ;)) :

1. Zmniejszyć temperaturę wody użytkowej aby miała temperaturę do mycia rąk, teraz jest zdecydowanie za duża, bo leci ukrop.

Niestety nie wiem jak to zrobić (nie mam instrukcji) a po drugie niepotrzebnie będzie utrzymywana temperatury wody w zasobniku przez 6 dni.

2. Wyłączyć piec całkowicie i włączyć go w sobotę jak przyjadę aby mieć ciepłą wodę przez cały dzień jak tam jestem a wieczorem jak będę wyjeżdżał to ponownie go wyłączyć na 6 dni.

Proszę specjalistów o poradę jak ten mój problem sensownie rozwiązać tak jeśli chodzi o użytkowanie pieca/instalacji jak i o ekonomię czyli nadmierne zużycie gazu.

Nadmienię iż czasami będę też przyjeżdżał do tego domu w tygodniu i wtedy również przydałaby mi się ciepłą woda.

 

Pozdrawiam wszystkich i liczę na konstruktywną pomoc !

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bardzo dziękuję, super informacja !

Niestety ale od tygodnia szukam w internecie instrukcji obsługi do tego modelu pieca i nic nie udaje mi się znaleźć.

Być może słabo szukam lub nie tam gdzie trzeba.

Jeśli ktoś dysponuje taką instrukcją to byłbym wdzięczny za podesłanie.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Witam, instrukcje i pełna dokumentacja techniczna naszych urządzeń jest tu: https://www.viessmann.pl/pl/uslugi/dokumentacja-techniczna.html. 

Można też szukać lektury w tym miejscu: https://webapps.viessmann.com/vibooks/PL/pl

 

Jeśli się nie uda, proszę o kontakt.

 

 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się

  • Darmowy poradnik budowlany raz w tygodniu na Twój e-mail

  • Najnowsze posty

    • I taki gruby na 25cm blok betonu nie wymaga zbrojenia? 
    • do Autora - wiesz jaką masz ścianę? 2W, 3W? a jak 3W to co tam w środku jest   a to mi się podoba gdybym nie miał co z kasą robić to pokusiłbym się o kwity z ITB, udowadniające, że każdy mix systemów odpowiednio dobranych jest równie dobry jak monogamiczny wybór, a już z tym styro to zupełny odlot; czy przypadkiem na początku nie handlowaliście tylko samym styro?   ludzie biorą cały system bo wszyscy straszą utratą gwarancji i tyle, a na 100% jest to najprostszy argument, gdy coś jest nie halo po położeniu, po co się silić na sprawdzenie, że może być problem z samym materiałem, a nie w jakiej konfiguracji został ułożony; niestety na to wszyscy są skazani, nie ma na to rady...
    • Hej, hej   Tak na wstępie - Lubię gotować bo to zajęcie absorbujące i (w moim przypadku) odprężające, jednak czasem sytuacja wymaga zrobienia czegoś smacznego "na szybko". I tutaj chciałbym wam przedstawić moją propozycję na szybkie danie które nada się zarówno na obiad jak i kolację   Będziemy potrzebowali: - filet z łososia - 2x śmietana 30% - 2x gorący kubek - ser-cebula lub cebulowy - Pieprz cytrynowy   Na wstępie włącz piekarnik na 200 stopni, żeby się nagrzewał ;p Bierzemy naczynie żaroodporne i wsadzamy do niego łososia przyprawionego pieprzem cytrynowym. Następnie mieszamy śmietany z zupkami (proszkiem, prosto z paczki) i tym co wyjdzie zalewamy łososia w naczyniu. Całość wtedy hyc do piekarnika ustawionego na 200 stopni i niech się tak smaży w nim przez 20 minut. Gotowe, smacznego     Tak przygotowany łosoś smakuję świetnie zarówno z frytkami jak i grzankami, w zależności od tego co mamy dostępne.
    • Takich bloczków jest trochę na tej budowie ale wszystkich pewnie już nie da rady poprawić bo trzeba by szalunki ściągać. To co będę mógł to wyciągnę i zaleje się betonem podczas zalewania stropu czyli zrobi się dużą poduszkę może? 
  • Popularne tematy

×
×
  • Utwórz nowe...