4 godziny temu, mhtyl napisał:zenek, jak możesz zablokować WZ jak nie wiesz co one zawierają. I wątpię abyś Ty jako sąsiad nawet będąc stroną miał wgląd w wydane WZ.
No co ty opowiadasz? O procedurze WZ jesteś, jako sąsiad, powiadomiony prez Urząd. I masz tygodnie na odwołanie, a może teraz nawet tydzień.
Oczywiście niektórzy urzędnicy próbują obejść to zawiadomienie, że niby dana inwestycja nie koliduje z sąsiednią. To jest wygodne dla urzędnika, szczególnie niezbyt uczciwego, i dla inwestora ingerującegow cudze (sąsiada ) prawa.
4 godziny temu, mhtyl napisał:Możesz starać się wstrzymać budowę lub jej całkowicie uniemożliwić gdy bardzo dobrze uargumentuje to ale dopiero przed decyzja o PnB.
Wtedy prawie już nic nie możesz.
3 godziny temu, bajbaga napisał:Nie bardzo wiem na jakiej podstawie pokazano (zainteresowanej) projekt WZiZT.
Tak na wszelki wypadek:
No wiem - może to ci się podoba. Ale w ten sposób nikt by nie mógł się odwołać od WZ na etapie procedowania - tymczasem takich spraw jest multum.
Poza tym jest jeszcze inne prawo, że o przebiegu procedury może się dowiedzieć ktokolwiek na podstawie prawa do informacji publicznej (chyba tak sie to nazywa) - zatajone są tylo dane osobowe czy wrażliwe.
I nie opowiadajcie, że tak nie jest (o izawiadomieniu sąsiada) - bo uczestniczyem już kilka razy w takich procedurach - chyba że to uleglo zmianie w ciągu kilku ubiegłych lat - 5?
A na etapie pozwolenia? - to by trzeba wykazać gruby przekręt - bardzo gruby, albo niezgodność z WZ.
1 godzinę temu, mhtyl napisał:jak widać autorce i zenkowi to nie pasi bo to nie po jej myśli
Mhtyl - zastanów się - co nie pasi? Co po nie myśli?
Znaczy - chcesz powiedzieć, że choćby na sąsiedniej działce w WZetce zaprojektowali ci blok 4 piętrowy, albo hotel 10-piętrowy - to ty nie masz prawa się o tym dowiedzieć na etapie procedury?
Znaczy mam się zapytać - że to wam pasi z bajbagą? To jest po waszej myśli?
Może tak się u was załatwia WZ - że klient nasz pan, a sąsiad do wora.
W Krakowie jeszcze tak nie jest i dobrze.
Tu sobie przeczytajcie:
https://e-prawnik.pl/porady-prawne/wstrzymanie-wydania-decyzji-o-warunkach-zabudowy.html
http://poradnikbudowlany.eu/staranie-sie-o-warunki-zabudowy-krok-kroku/