mraf Napisano 14 stycznia 2020 Udostępnij #1 Napisano 14 stycznia 2020 Witam na forum. Mam koledzy problem. Otóż mieszkam w budynku należącym do zarządcy gdzie każdy ma wykupione mieszkanie. Około 20-30m od moich okien jest mój garaż, wyżej od parkingu o 1.5m który jest między budynkiem, a garażem. Chciałbym puścić kabel na lince z mojego okna do garażu . Wysokość kabla to jakieś 2.5-3m nad parkingiem. Podłączenie pod nowego esa w mieszkaniu (licznik jest na korytarzu) a nie pod korytarz. Czy muszę mieć jakieś pozwolenia od kogoś aby taki kabel puścić ? Mowa tutaj o zarządcę itp. Czy po prostu poszczam kabel bo to z mieszkania i nie muszę nikogo pytać? Tak mi powiedział jeden z budowlańców ale kto to wie jak to jest prawnie Pozdrawiam Link do komentarza
Budujemy Dom - porady budowlane i instalacyjne Napisano 15 stycznia 2020 Udostępnij #2 Napisano 15 stycznia 2020 Tylko za zgodą zarządcy nieruchomości i na warunkach jakie wyznaczy. Link do komentarza
Gość Napisano 15 stycznia 2020 Udostępnij #3 Napisano 15 stycznia 2020 16 godzin temu, mraf napisał: Wysokość kabla to jakieś 2.5-3m nad parkingiem. To dużo za nisko! W lecie będzie jeszcze niżej... Śmieciarka, wóz straży pożarnej, podnośnik nie przejadą... Jeśli już będziesz mógł tak garaż zasilić... To jest pojedyńczy garaż, czy szereg garaży? Link do komentarza
mraf Napisano 16 stycznia 2020 Autor Udostępnij #4 Napisano 16 stycznia 2020 (edytowany) Garaż szeregowy (łącznie trzy). Na upartego można zrobić wyżej. Akurat to ostatni blok więc śmiaciarka (kontenery sa wcześniej) ani nawet straż tu nie wjedzie (bo stoją auta). Czyli musi być zezwolenie - dziś mi powiedział kolejny budowlaniec, że akurat to nie jest ingerencja w budynek sam w sobie i mogę z mieszkania pociagnać kabel bez zezwolenia. Edytowano 16 stycznia 2020 przez mraf (zobacz historię edycji) Link do komentarza
bobiczek Napisano 16 stycznia 2020 Udostępnij #5 Napisano 16 stycznia 2020 (edytowany) Przepisy p.poż będą stanowiły problem. W razie pożaru, strażacy ze względu na swoje bezpieczeństwo zawsze odcinają główne zasilanie w płonącym obiekcie. W momencie (tfu,tfu) podjęcia akcji gaśniczej w garażu o którym mowa, będą takiej możliwości pozbawieni. Myślę że z tego powodu możesz mieć kłopot w realizacji swojego pomysłu. Edytowano 16 stycznia 2020 przez bobiczek (zobacz historię edycji) Link do komentarza
Budujemy Dom - porady budowlane i instalacyjne Napisano 19 stycznia 2020 Udostępnij #6 Napisano 19 stycznia 2020 Nie chodzi o to czy jest to ingerencja w sam budynek. Ktoś administruje całym tym terenem (nieruchomością). Jego zgoda jest konieczna, bo i on ostatecznie odpowiada za bezpieczeństwo na całym trenie nieruchomości. Link do komentarza
retrofood Napisano 19 stycznia 2020 Udostępnij #7 Napisano 19 stycznia 2020 10 minut temu, Budujemy Dom - porady budowlane i instalacyjne napisał: Nie chodzi o to czy jest to ingerencja w sam budynek. Ktoś administruje całym tym terenem (nieruchomością). Jego zgoda jest konieczna, bo i on ostatecznie odpowiada za bezpieczeństwo na całym trenie nieruchomości. I gwarantuję, że takiej zgody nie będzie. Chyba, że ten ktoś jest samobójcą. Link do komentarza
Gość Napisano 19 stycznia 2020 Udostępnij #8 Napisano 19 stycznia 2020 Dnia 16.01.2020 o 11:03, mraf napisał: Garaż szeregowy (łącznie trzy) Łącznie trzy garaże, czy trzy szeregi garaży? Spróbuj załatwić to formalnie - pogadaj z właścicielami, zróbcie instalacje wewnętrzne, załatw w ZE... będzie dużo chodzenia, ale da się! Link do komentarza
retrofood Napisano 19 stycznia 2020 Udostępnij #9 Napisano 19 stycznia 2020 2 godziny temu, uroboros napisał: Spróbuj załatwić to formalnie - pogadaj z właścicielami, zróbcie instalacje wewnętrzne, załatw w ZE... będzie dużo chodzenia, ale da się! Tylko tak, z zachowaniem wszelkich wymogów prawnych. Link do komentarza
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się