Na rysunku wchodzi pod fundament dlatego że fundament piwnicy stoi na 12cm pospółce która właściwie jest bardziej żwirem wstępnie płukanym. Więc jeśli mam wybrać pospółke do gołej gliny to będzie niżej o te 12cm, a że pospółka jest sypka to nie wyrównam jej na równi ze starą ława, no i chudziak też nie jest równy, w miejscu gdzie odkopałem jest węższy od ławy, ma nierówne brzegi. A jeśli chce uniknąć podchodzenia wody pod garaż, od strony ław piwnicy to musiałbym wylać na glinie.
Ale teraz patrzę na zdjęcie i myślę że mogę pod chudziakiem wyrównać nowym chudziakiem żeby było gładko. Ewentualnie na te całe 12cm od gliny do wysokości starego chudziaka.
Ławe schodkowa trudniej mi będzie wykonać z uwagi na konieczność zalewania etapami, majstry już nie przyjdą w tym roku więc muszę to zrobić sam. Stąd wygodniej mi zrobić słup 70x45x150 wysoki i mogę zrobić wszystko w jednym cyklu z gruszki.
Odnośnie papy to dałem grunt dedykowany ale z doświadczenia wiem że taka papę można oderwać (przynajmniej tak robiłem gdy zgrzeealem papę pod mury parteru i papę układałem na nierównym stropu, zagruntowane oczywiście. Możliwe że pozostałe mleczko cementowe spowodowałoby zewnętrznych papa się odrywała razem z kawałkami tynku)