Skocz do zawartości

Dziury w bloczkach

Recommended Posts

Dnia 1.12.2019 o 17:08, Pawel15 napisał:

Co z takimi dziurami się robi? Czy normalne jest to przy murowaniu ?

Rozwiń  

Nie powinno ich być, to jest niechlujne murowanie ale jak widzę masz ścianę 2W więc ocieplenie załatwi sprawę tych prześwitów.

Możesz w te dziury psiknąć piankę montażową aby je zlikwidować.

Dnia 1.12.2019 o 20:05, usiek napisał:

Aaaa... no tak :)

Czyli u siebie też lepiej zapiankowac niż zostawić pustą dziurę?

Rozwiń  

Pianka nie zaszkodzi ale Ty masz ścianę 2W tak samo jak autor tematu i wszelakie niedociągnięcia zniweluje ocieplenie. Gorzej jest gdy przy ścianie 1W są takie szpary, wtedy jest to niedopuszczalne.

Ściana 2W została zaprojektowana jako ściana 2W. A dziury powodowałyby, że ze ściany robiłoby się w tych miejscach 2W-1. 

PS. Widziałem taką "budowę" na filmie z Rosji. Wykonawcy układali kilka warstw pustaków i natychmiast "zachlapywali" powierzchnię ściany jakby tynkowali. Po obydwu stronach. Dzięki czemu "postępy" robili bardzo szybkie, ściany postawili, kasę wzięli, a inwestor nie miał pojęcia, że cały budynek trzyma się tylko na "tynku", pustaki między sobą nie były niczym spajane.

Dnia 1.12.2019 o 20:58, retrofood napisał:

PS. Widziałem taką "budowę" na filmie z Rosji. Wykonawcy układali kilka warstw pustaków i natychmiast "zachlapywali" powierzchnię ściany jakby tynkowali. Po obydwu stronach. Dzięki czemu "postępy" robili bardzo szybkie, ściany postawili, kasę wzięli, a inwestor nie miał pojęcia, że cały budynek trzyma się tylko na "tynku", pustaki między sobą nie były niczym spajane.

Rozwiń  

Ten filmik to już chyba każdy widział i był to filmik zrobiony bardziej dla jaj i dla na zdobycie jak największej oglądalności aniżeli  budowa na serio.

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
  • Kto przegląda   0 użytkowników

• Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Darmowy poradnik budowlany raz w tygodniu na Twój e-mail

• Najnowsze posty

• Stropy też przenoszą, łączą się ze ścianami. 
    • A melatoninę próbowałaś?
    • Cześć! Potrzebuję porady w kwestii wyciszenia ściany w sypialni. Czytałam o różnych sposobach, jednak nie jestem przekonana do stawiania przedścianki z profilami aluminiowymi czy samej płyty akustycznej. Zastanawiam się, czy można przykleić do ściany litą gumę izolacyjną o gęstości 2000 kg/m3 z Bitmat, a na to położyć bloczek silikatowy H+H NW18 kl. 20. Czy może lepiej tylko bloczek silikatowy bez gumy? Boję się żeby nie wyszło z tego „pudło akustyczne”. Technologia wykonania budynku tradycyjna, konstrukcja żelbetowa monolityczna słupowo-płytowa. Moja ściana będzie miała grubość 24 cm, sąsiada też 24 cm i dodatkowo tynk 2 cm, są to silikaty firmy Prefbet. Na mojej ścianie nie będzie kontaktów, otworów, gniazd, natomiast sąsiad na TEJ ścianie będzie miał gniazda, telewizor, trochę dalej aneks kuchenny, stąd moje obawy co do hałasu, zależy mi na komforcie podczas snu. Martwię się niepotrzebnie, czy może faktycznie lepiej wyciszyć?
    • A jak z kosztami transportu jak się zamawia więcej sztuk obróbek? Koszty dostawy jednej się mnożą przez sztuki? 
    • Na moje z animusem rozrywki słowne nie zwracaj uwagi - on mnie nie lubi... czytać...   Wykorzystasz do równania ścian to, co wybierzesz... Po jego argumentach i po moich...   Ale pogrzebałem w Twoich wątkach i zobaczyłem z jakiego kamienia masz ten mur półmetrowej grubości... I uświadomiłem sobie, że "widziałem" go w postaci "góralskiego" muru z otoczaków i polnych kamieni, a nie takiego:   I zaświeciła mi się czerwona lampka... Ten mur, bez poziomej izolacji nie rokuje zbyt dobrze, nawet jeśli go nawet na grubo potraktowałeś dysperbitem... nawet jak go zagruntujesz NIE WIEM CZYM... Będzie kapilarnie pił wodę z gruntu... Od posadzki woda do muru - ponad jej powierzchnią - nie będzie miała dostępu po tym, jak  folię pod podłogówkę rozłożyłeś i wywinąłeś na  ścianę... Dlatego należałoby się "pobawić" i odciąć - przynajmniej w okolicy łazienki - dopływ wilgoci od gruntu, metodą, jakiej pokazał  mi kiedyś doradca firmy IZOHAN, a którą kilkukrotnie stosowałem przy remontach tarasów i schodów, wylewanych wprost na gruncie... Stosowałem metodę grawitacyjną (bezciśnieniową) "mokre na mokre"   Schody na taras - zdjęcie z maja 2012 roku - w wywierconych otworach wlany jest preparat...       Schody wejściowe u szwagra - odcinany był pierwszy, fundamentowy schodek, wylany w gruncie - zdjęcie z września 2011 roku...   Kontrola parę dni przed odbiorem... są w doskonałym stanie do dziś... to znaczy - chodziłem po nich ostatnio koło pierwszego listopada ubiegłego roku...   Tu jest skrócony opis działania: https://hydroizolacje24.pl/izohan-wodochron-w   Wierciłem wiertłem fi 14, bo takie miałem odpowiedniej długości, zalewałem preparatem przy pomocy dużej pipety Gdybym ja to robił - wierciłbym wewnątrz tuż nad posadzką, w dół, na mijankę, na głębokość kilka cm mniejszą, niż grubość ściany...   Trochę więcej poczytaj tu: https://www.sanier.pl/poradniki_sanier/czym-jest-iniekcja-metoda-grawitacyjna-jak-ja-wykonac/?srsltid=AfmBOoq3i55ST4DQTbygS39KCSFznYcQ3j4wo35OrfCFzYJUdfE4Rwqh   Będzie trochę wiercenia, ale warto - spokój na dalsze lata - zapewniony...
  • Popularne tematy

• Utwórz nowe...