animus Napisano 13 czerwca 2020 Udostępnij #451 Napisano 13 czerwca 2020 Przed przykręceniem płyty wiercimy otwory. 1 Link do komentarza
Gość mhtyl Napisano 13 czerwca 2020 Udostępnij #452 Napisano 13 czerwca 2020 Ja widziałem jak wiercili po przykręceniu płyt. I to dla mnie jest logiczne bo wtedy otwory wyjdą w jednej osi a jak wywiercisz przed to płytę różnie można przykręcić, znaczy sie że otwory wyjdą nieosiowo. Link do komentarza
animus Napisano 13 czerwca 2020 Udostępnij #453 Napisano 13 czerwca 2020 Otwory wierci się przed montażem! Można ponacinać uszkodzić przewody elektryczne. Od tego jest miara, żeby wyszło idealnie. Oprawę można przesuwać w otworze kilka mm. Link do komentarza
Gość mhtyl Napisano 14 czerwca 2020 Udostępnij #454 Napisano 14 czerwca 2020 Przewody elektryczne po wycięciu otworów przeciągał elektryk i nie było jakiś wielkich problemów. Link do komentarza
usiek Napisano 14 czerwca 2020 Autor Udostępnij #455 Napisano 14 czerwca 2020 Ja już przewody sobie pociągnąłem tylko wypuściłem idealnie w miejscu gdzie ma być oczko i folie już przykleiłem. Ciut obok było by chyba lepiej Ja pewnie płytę zanim przykrece będę z 5 razy przystawiał i mierzył więc będzie czas na wywiercenie otworu.... zresztą zobaczę jak to wyjdzie na placu boju. Ale zacząłem kombinować czym tu sobie jeszcze utrudnić no i wymyśliłem... a może w przyszłości jakaś półeczkę z lekami zamontować Tylko przy mojej wysokości nie wiem czy jest sens jakiś półeczek. Te oczka ledowe potrzebują zdaje się 2 przewody i trzeci mógłbym chyba wykorzystać do zasilania półki. Tylko musiałbym teraz sobie gdzieś kabelki przychotowac/schować. Link do komentarza
animus Napisano 14 czerwca 2020 Udostępnij #456 Napisano 14 czerwca 2020 6 godzin temu, mhtyl napisał: Przewody elektryczne po wycięciu otworów przeciągał elektryk i nie było jakiś wielkich problemów. To mogły się pokaleczyć o wkręty wystające w środku. Link do komentarza
Gość mhtyl Napisano 14 czerwca 2020 Udostępnij #457 Napisano 14 czerwca 2020 2 minuty temu, animus napisał: To mogły się pokaleczyć o wkręty wystające w środku. Wkręty wystają ale w środku profila i nie wystają wyżej niż profil, nikłe szanse aby pokaleczyć tak przewód aby nie nadawał sie do użytku. Link do komentarza
usiek Napisano 15 czerwca 2020 Autor Udostępnij #458 Napisano 15 czerwca 2020 (edytowany) Nie zrobiłem zdjęcia jak już jest folia i mam tylko taki wcześniejszy prototyp. Kiedy obciąć tą folie przy felcu? Jak to teraz odetnę to natnę płytę.... no i to cięcie nie będzie idealne żeby foli nie było widać. Foli nie przyklejałem tylko płyta ja dociska. Edytowano 15 czerwca 2020 przez usiek (zobacz historię edycji) Link do komentarza
usiek Napisano 15 czerwca 2020 Autor Udostępnij #459 Napisano 15 czerwca 2020 A i jeszcze jedno: Na skosie będę miał 3 długe łączenia od samego dołu aż do skosu... 250cm bo płyty pójdą pionowo I te łączenia nie muszę być w tej samej linii do łączeń na suficie? Może być kilku centymetrowa "mijanka" tych łączeń? Link do komentarza
animus Napisano 15 czerwca 2020 Udostępnij #460 Napisano 15 czerwca 2020 4 godziny temu, usiek napisał: Nie zrobiłem zdjęcia jak już jest folia i mam tylko taki wcześniejszy prototyp. Kiedy obciąć tą folie przy felcu? Jak to teraz odetnę to natnę płytę.... no i to cięcie nie będzie idealne żeby foli nie było widać. Foli nie przyklejałem tylko płyta ja dociska. Narysuj długopisem linię cięcia, wyjmij płytę, utnij nożycami nadmiar. 2 godziny temu, usiek napisał: A i jeszcze jedno: Na skosie będę miał 3 długe łączenia od samego dołu aż do skosu... 250cm bo płyty pójdą pionowo I te łączenia nie muszę być w tej samej linii do łączeń na suficie? Może być kilku centymetrowa "mijanka" tych łączeń? W ogóle to się w mijankę właśnie przykręca. Link do komentarza
usiek Napisano 15 czerwca 2020 Autor Udostępnij #461 Napisano 15 czerwca 2020 57 minut temu, animus napisał: W ogóle to się w mijankę właśnie przykręca. Ale w mijankę to chyba wzdłuż jednej krawędzi... np dłuższej... tak jak panele podłogowe się kładzie. Czy wzdłuż drugiej krawędzi też mijanka? Bo ja sufit mam zaplanowany tak jak tutaj Nie ma nawet miejsca na mijanki wzdłuż krótkich krawędzi Link do komentarza
animus Napisano 15 czerwca 2020 Udostępnij #462 Napisano 15 czerwca 2020 1 godzinę temu, usiek napisał: Ale w mijankę to chyba wzdłuż jednej krawędzi... Tak, stosuje się mijanki wzdłuż krótkich krawędzi przy przykręceniu jednej warstwy płyt. Przy dwóch warstwach stosuje się mijanki wzdłuż wszystkich krawędzi. Link do komentarza
usiek Napisano 16 czerwca 2020 Autor Udostępnij #463 Napisano 16 czerwca 2020 (edytowany) Folia skończona... tak to wygląda: Okno tak A ta taśma do połączenia ślizgowego to jest jakiś żart.... to się nawet do folii nie chce kleić Edytowano 16 czerwca 2020 przez usiek (zobacz historię edycji) Link do komentarza
usiek Napisano 16 czerwca 2020 Autor Udostępnij #464 Napisano 16 czerwca 2020 1 godzinę temu, usiek napisał: Folia skończona... tak to wygląda: Okno tak A ta taśma do połączenia ślizgowego to jest jakiś żart.... to się nawet do folii nie chce kleić @animus oceń mi to na dole przy oknie... bo tam ma być płytą przykręcana a na dole do cegły czymś przyklejona. Link do komentarza
animus Napisano 16 czerwca 2020 Udostępnij #465 Napisano 16 czerwca 2020 Wygląda dobrze, zagruntowałeś to pod oknem? 1 Link do komentarza
usiek Napisano 16 czerwca 2020 Autor Udostępnij #466 Napisano 16 czerwca 2020 (edytowany) 14 minut temu, animus napisał: Wygląda dobrze, zagruntowałeś to pod oknem? Kurde nie wiem.... na pewno gruntowałem ściany po tą jeb...ą taśmę ślizgową. Zagruntuje jeszcze raz.... Ostatnio mi jeden podpowiadał, że on jak gruntuje to dolewa trochę farby.... bo wtedy widać gdzie nie przejechał gruntem. Edytowano 16 czerwca 2020 przez usiek (zobacz historię edycji) Link do komentarza
animus Napisano 16 czerwca 2020 Udostępnij #467 Napisano 16 czerwca 2020 Wystarczy przeciągnąć ręką i zaraz wychodzi czy gruntowane. Link do komentarza
usiek Napisano 16 czerwca 2020 Autor Udostępnij #468 Napisano 16 czerwca 2020 8 minut temu, animus napisał: Wystarczy przeciągnąć ręką i zaraz wychodzi czy gruntowane. To może mam ch.. grunt za 8zł. Może się nie sypał już piach ale ja tam nic więcej nie czułem. Czułem i widziałem jak kilka lat temu unigruntem zagruntowałem. I jak nic po tym nie szło robić Link do komentarza
animus Napisano 16 czerwca 2020 Udostępnij #469 Napisano 16 czerwca 2020 Od lat robię takim. https://www.atlas.com.pl/produkt/atlas-uni-grunt-471-390/ Takim. https://www.leroymerlin.pl/materialy-budowlane/grunty-i-impregnaty/grunty/emulsja-gruntujaca-uni-grunt-10-l-atlas,p151754,l381.html 13 minut temu, usiek napisał: To może mam ch.. grunt za 8zł. Za 8 zł, to tylko niektóre grunty pod farbę się nadają. A palce brudne? 15 minut temu, usiek napisał: ale ja tam nic więcej nie czułem. Link do komentarza
usiek Napisano 16 czerwca 2020 Autor Udostępnij #470 Napisano 16 czerwca 2020 5 minut temu, animus napisał: A palce brudne? Nie zauważyłem.... A ja poszedłem i powiedziałem: jakiś grunt, byle nie UniGrunt i nie 5 litrów. To se kupie tego unigrunta teraz Link do komentarza
animus Napisano 16 czerwca 2020 Udostępnij #471 Napisano 16 czerwca 2020 29 minut temu, usiek napisał: Nie zauważyłem.... A ja poszedłem i powiedziałem: jakiś grunt, byle nie UniGrunt i nie 5 litrów. To se kupie tego unigrunta teraz Link do komentarza
usiek Napisano 16 czerwca 2020 Autor Udostępnij #472 Napisano 16 czerwca 2020 Dobra taka faza na nieoryginalnych łączeniach? Takie zadziory papieru po przejechaniu strugiem to usuwać od razu? Link do komentarza
animus Napisano 16 czerwca 2020 Udostępnij #473 Napisano 16 czerwca 2020 34 minuty temu, usiek napisał: Dobra taka faza na nieoryginalnych łączeniach? Takie zadziory papieru po przejechaniu strugiem to usuwać od razu? Za mało. Link do komentarza
usiek Napisano 16 czerwca 2020 Autor Udostępnij #474 Napisano 16 czerwca 2020 Pierwsza przykręcona bo już się zaczynałem wk... Gdzieś mi centymetry uciekają i obawiam się, że później coś się nie zgra. Samemu to nie robota ale blacha podłożona, otwór na wyłaz wycięty i mam nadzieję, że mam dobre wkręty Rigips wkręty do przykręcania płyt GK to metalu pisze... myślałem, że gwint szerszy będzie Link do komentarza
animus Napisano 16 czerwca 2020 Udostępnij #475 Napisano 16 czerwca 2020 Do metalu jest drobniejszy. A blachy gdzie są? Link do komentarza
usiek Napisano 16 czerwca 2020 Autor Udostępnij #476 Napisano 16 czerwca 2020 24 minuty temu, animus napisał: Do metalu jest drobniejszy. A blachy gdzie są? Jedna blacha na razie... tam gdzie kąt jest... skos przechodzi w sufit. Między folią a płytą. A daje się gdzieś indziej jeszcze blachy? Link do komentarza
animus Napisano 16 czerwca 2020 Udostępnij #477 Napisano 16 czerwca 2020 2 minuty temu, usiek napisał: Jedna blacha na razie... To będziesz płytę odkręcał? 2 minuty temu, usiek napisał: A daje się gdzieś indziej jeszcze blachy? Tak. Link do komentarza
Gość mhtyl Napisano 16 czerwca 2020 Udostępnij #478 Napisano 16 czerwca 2020 31 minut temu, usiek napisał: Gdzieś mi centymetry uciekają i obawiam się, że później coś się nie zgra. Płyty musisz w dwóch a nawet i w trzech kręcić. Uciekać Ci będzie bo płyta jest równa a ściany nigdy nie są idealne, to tak samo jak z kładzeniem płytek ceramicznych. Dlatego gdy pytałeś o wiercenie otworów pod ledy radziłem Ci abyś to zrobił po przykręceniu płyt. 34 minuty temu, usiek napisał: Rigips wkręty do przykręcania płyt GK to metalu pisze... myślałem, że gwint szerszy będzie To jest wkręt do drewna np gdy mocujesz wieszaki do krokwi. A tu poniżej wkręt do przykręcania regipsów do profilu, zwróć uwagę na ten skok gwintu, a drugi wkręt masz samonawiercający. 9 minut temu, usiek napisał: Jedna blacha na razie... tam gdzie kąt jest... skos przechodzi w sufit. Między folią a płytą. A daje się gdzieś indziej jeszcze blachy? Pierwsze słyszę aby dawać jakieś blachy, od tego są profile, chyba że o czymś nie wiem Link do komentarza
usiek Napisano 16 czerwca 2020 Autor Udostępnij #479 Napisano 16 czerwca 2020 10 minut temu, animus napisał: To będziesz płytę odkręcał? Tak. Wróciłem fotkę zrobić. Te pchełki tam odkręcę zanim płyta drugą przyjdzie... musiałem sobie tą blachę jakoś złapać teraz. Kolejna blacha będzie obok żeby po całej szerokości skosu były. Od początku taki miałem plan bo tak mi znajomy blachy przygotował... Link do komentarza
animus Napisano 16 czerwca 2020 Udostępnij #480 Napisano 16 czerwca 2020 Pierwszy z prawej do drewna, drugi od prawej samowert/metal, reszta rozpychająca, rozpychające są lepsze mocniej trzymają, w trakcie wkręcania wywijają "kołnierzyk". 1 Link do komentarza
usiek Napisano 16 czerwca 2020 Autor Udostępnij #481 Napisano 16 czerwca 2020 A to wkręty mam dobre. Te blachy w sumie nie wiem... mam to dałem A z otworami to tak wyszło, że wyszły prawie że na łączeniu płyty. Nie było ich na początku w planie i stąd tego nie przewidziałem. Wywierce albo teraz w tej płycie albo dopiero jak łączenia zaszpachluje.... będę uważał Link do komentarza
animus Napisano 16 czerwca 2020 Udostępnij #482 Napisano 16 czerwca 2020 6 minut temu, usiek napisał: Wróciłem fotkę zrobić. Te pchełki tam odkręcę zanim płyta drugą przyjdzie... musiałem sobie tą blachę jakoś złapać teraz. Kolejna blacha będzie obok żeby po całej szerokości skosu były. Od początku taki miałem plan bo tak mi znajomy blachy przygotował... Tu też brak jednej blachy. 1 minutę temu, usiek napisał: A z otworami to tak wyszło, że wyszły prawie że na łączeniu płyty. Nie było ich na początku w planie i stąd tego nie przewidziałem. Wywierce albo teraz w tej płycie albo dopiero jak łączenia zaszpachluje.... będę uważał Rób jak ci wygodniej. Link do komentarza
usiek Napisano 16 czerwca 2020 Autor Udostępnij #483 Napisano 16 czerwca 2020 23 minuty temu, animus napisał: To będziesz płytę odkręcał? Tak. Tam blachy? Nie mam bo tam ich nie planowałem... Co teraz jak ich tam nie będzie? Link do komentarza
Gość mhtyl Napisano 16 czerwca 2020 Udostępnij #484 Napisano 16 czerwca 2020 9 minut temu, usiek napisał: Wróciłem fotkę zrobić. Te pchełki tam odkręcę zanim płyta drugą przyjdzie... musiałem sobie tą blachę jakoś złapać teraz. Kolejna blacha będzie obok żeby po całej szerokości skosu były. Od początku taki miałem plan bo tak mi znajomy blachy przygotował... Ta blacha zbyteczna, są to tego specjalne profile a i bez nich tu by się obyło bo pionowa płyta ta od sufitu spokojnie może strzyknąć się z tą od skosa (wątpię aby na całej długości płyty skos-sufit równo się schodziły, przekonasz się jak będziesz kręcił następne płyty) bo pomiędzy nimi od profili nie ma dużej odległości. Ja bym sobie darował te blachy. Link do komentarza
animus Napisano 16 czerwca 2020 Udostępnij #485 Napisano 16 czerwca 2020 Przed chwilą, usiek napisał: Tam blachy? Nie mam bo tam ich nie planowałem... Co teraz jak ich tam nie będzie? To lipa, musisz podjechać do jakiegoś blacharza/dekarza, on ma pełno odpadów blachy, natnie paski za małą kaskę z tych odpadów. 3 minuty temu, usiek napisał: Tam blachy? Nie mam bo tam ich nie planowałem... Co teraz jak ich tam nie będzie? To będzie lipa? Paski tnie się o szerokości przynajmniej takiej jak profile czyli 5-6 cm. 9 minut temu, mhtyl napisał: Ta blacha zbyteczna, są to tego specjalne profile.................... Profile musiałbyś ciąć na makaron, wsadzać pod folię, a tu się stosuje blachy do łączeń i nic nie pęka. Link do komentarza
usiek Napisano 16 czerwca 2020 Autor Udostępnij #486 Napisano 16 czerwca 2020 Skoro te blachy tam konieczne to mogłem te profile poprzeczne pomontowac Jutro powinienem się widzieć z tym od blach to go przy okazji zapytam czy by tam blachy jeszcze dawał. Opóźnienie będzie przez te blachy teraz... Link do komentarza
animus Napisano 16 czerwca 2020 Udostępnij #487 Napisano 16 czerwca 2020 (edytowany) 7 minut temu, usiek napisał: Skoro te blachy tam konieczne to mogłem te profile poprzeczne pomontowac Jutro powinienem się widzieć z tym od blach to go przy okazji zapytam czy by tam blachy jeszcze dawał. Opóźnienie będzie przez te blachy teraz... Rób jak chcesz, nikt nikogo nie zmusza, ofiarowywałem Ci za to świadomość wyboru technologii. Na profilach poprzecznych trudniej się robi, a efekt podobny. Edytowano 16 czerwca 2020 przez animus (zobacz historię edycji) 1 Link do komentarza
Gość mhtyl Napisano 16 czerwca 2020 Udostępnij #488 Napisano 16 czerwca 2020 15 minut temu, animus napisał: Profile musiałbyś ciąć na makaron, wsadzać pod folię, a tu się stosuje blachy do łączeń i nic nie pęka. Nie, chyba się nie rozumiemy. profil V przykręca sie do płyt regips, chodzi oczywiście o skosy. 3 minuty temu, usiek napisał: Skoro te blachy tam konieczne to mogłem te profile poprzeczne pomontowac Jutro powinienem się widzieć z tym od blach to go przy okazji zapytam czy by tam blachy jeszcze dawał. Opóźnienie będzie przez te blachy teraz... To o czym wyżej pisałem wygląda coś w ten deseń co na poniższym obrazku. Widzisz że nie musi być tam żadnej blachy. Link do komentarza
animus Napisano 16 czerwca 2020 Udostępnij #489 Napisano 16 czerwca 2020 1 minutę temu, mhtyl napisał: Nie, chyba się nie rozumiemy. profil V przykręca sie do płyt regips, chodzi oczywiście o skosy. Na skosy on już kręci blachy. 4 minuty temu, mhtyl napisał: To o czym wyżej pisałem wygląda coś w ten deseń co na poniższym obrazku. Widzisz że nie musi być tam żadnej blachy. To technologia zamierzchła. Link do komentarza
Gość mhtyl Napisano 16 czerwca 2020 Udostępnij #490 Napisano 16 czerwca 2020 17 minut temu, animus napisał: Na skosy on już kręci blachy. Wiem, bo przecież fotkę pokazał, dlatego zaznaczyłem że chodzi o skosy. Link do komentarza
usiek Napisano 17 czerwca 2020 Autor Udostępnij #491 Napisano 17 czerwca 2020 Więc tak... przespałem się z tymi blachami i zaryzykuję bez nich. Widziałem się tez z moim gościem od blach. Powiedział mi, że on od tylu lat robi tylko z tą blachą w skosie i nigdzie więcej i jeszcze się nie zdarzyło żeby mu ktoś mówił, że gdzieś coś pękło. Ale jak chcę to on mi natnie blaszek jakie będę chciał.... Link do komentarza
usiek Napisano 18 czerwca 2020 Autor Udostępnij #492 Napisano 18 czerwca 2020 (edytowany) @animus, szparę 2cm między płytami na styku skosu to tym uniflotem zaszpachluję? Odcinek jakieś 20-30cm. Inaczej się nie da... płyta za krótka.... Edytowano 18 czerwca 2020 przez usiek (zobacz historię edycji) Link do komentarza
Gość mhtyl Napisano 18 czerwca 2020 Udostępnij #493 Napisano 18 czerwca 2020 2 minuty temu, usiek napisał: szparę 2cm między płytami na styku skosu to tom uniflotem zaszpachluję? Tylko najpierw psiknij w ta szparę pianką bo uniflotu to po pierwsze pójdzie Ci mnóstwo a po drugie uniflot jest zarąbiście twardy i po trzecie nie rób wielkiego naddatku uniflotem z myślą że potem go zeszlifujesz, oczywiście zeszlifujesz ale idzie się przy tym zarąbać. Link do komentarza
usiek Napisano 18 czerwca 2020 Autor Udostępnij #494 Napisano 18 czerwca 2020 (edytowany) Ale kilka milimetrów grubości to nie psiknę... a przy odcinaniu odpadnie wszystko I własnie mnie natknęło, że dało się inaczej.... przesunąć łączenie pod drugiej stronie o jeden profil bliżej! K.... ale płyta już przykręcona Się zafiksowałem, że łączenie musi być tam gdzie było w planie i koniec Taki twór mi z drugiej strony wyszedł: Edytowano 18 czerwca 2020 przez usiek (zobacz historię edycji) Link do komentarza
usiek Napisano 22 czerwca 2020 Autor Udostępnij #495 Napisano 22 czerwca 2020 Jak przycinacie płyty np o 1cm? Bo zamiast równego pęknięcia jak przy odcinaniu np 30cm to wyszedł mi jakiś poszarpany i nierówny. Link do komentarza
Gość mhtyl Napisano 23 czerwca 2020 Udostępnij #496 Napisano 23 czerwca 2020 21 godzin temu, usiek napisał: Jak przycinacie płyty np o 1cm? Bo zamiast równego pęknięcia jak przy odcinaniu np 30cm to wyszedł mi jakiś poszarpany i nierówny. Musiałbyś przyłożyć z dwóch stron np deski, ścisnąć je po obu stronach ściskiem stolarskim i przełamać, powinno być równo Link do komentarza
Gość Napisano 23 czerwca 2020 Udostępnij #497 Napisano 23 czerwca 2020 22 godziny temu, usiek napisał: Jak przycinacie płyty np o 1cm? Natnij karton na płycie z obu stron, przesuń nożykiem po dwa, trzy razy i wtedy załamuj. Link do komentarza
usiek Napisano 24 czerwca 2020 Autor Udostępnij #498 Napisano 24 czerwca 2020 (edytowany) 12 godzin temu, uroboros napisał: Natnij karton na płycie z obu stron, przesuń nożykiem po dwa, trzy razy i wtedy załamuj. To tak właśnie pomyślałem.... jakby to naciąć z obu stron Jak wychodzą cenowo parapety wewnętrzne? Do wyboru mam MDF, konglomerat i granit? Jakiś pokręcone te wyliczenia cen na allegro. Wyliczyłem dla MDF, że za 1 szt (165x20x3cm) jakieś 120pln zapłacę. Jak od okna (styropianu ciepłego parapetu) do końca tynku mam 16,5cm to jaki szeroki powinien być parapet? Warto brać te MDF... to jakaś płyta wiórowa? Edytowano 24 czerwca 2020 przez usiek (zobacz historię edycji) Link do komentarza
Gość mhtyl Napisano 24 czerwca 2020 Udostępnij #499 Napisano 24 czerwca 2020 33 minuty temu, usiek napisał: Do wyboru mam MDF, konglomerat i granit? Gdy ja brałem parapety to różnica miedzy pcv a konglomeratem była około 200 zł. Wybrałem konglomerat, jest o wiele trwalszy od pvc. granit jest o wiele droższy. Kupowałem parapety u producenta okien, nie szukałem po jakiś marketach czy necie. Ja bym Ci polecił parapety z konglomeratu, wypadają chyba najlepiej pod względem cenowym i jakościowym w porównaniu z pozostałymi dwoma parapetami. 36 minut temu, usiek napisał: Jak od okna (styropianu ciepłego parapetu) do końca tynku mam 16,5cm to jaki szeroki powinien być parapet? Parapet powinien wystawać poza ścianę około 3 cm, to spokojnie wystarczy i powinien być ciut dłuższy niż szerokość okna, tak po około 4cm na stronę. 39 minut temu, usiek napisał: Warto brać te MDF... to jakaś płyta wiórowa? Jest to płyta ale nie wiórowa to coś na wzór konglomeratu tylko że z drewna. Przy niesprzyjających warunkach płyta z mdf lubi pęcznieć, rzadko się to zdarza ale się zdarza. Link do komentarza
usiek Napisano 24 czerwca 2020 Autor Udostępnij #500 Napisano 24 czerwca 2020 Na konglomeracie wczoraj się zatrzymałem... podobało mi się to, zacząłem szukać co to wogóle jest i zasnąłem Link do komentarza
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się