Ok, dziękuję. Czyli rozumiem że współczynnik U mnoży się przez grubość wełny i w przypadku wełny o grubości 10cm i lambda 0.032 ×10 wychodzi U tak jak piszesz 0.32? Na tą izolację będę miał specjalnie uszyty pokrowiec z jakimś zamkiem czy innym zamknięciem, tak, żeby w razie czego można było to ściągnąć. Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka
Mam problem z sąsiadem, który całkowicie zamyka się na problem hałasu. Udało mi się potwierdzić, że hałas podczas mycia się dochodzi z jego mieszkania, mam świadka w postaci technika naszego budynku, nagrania i pomiar hałasu 52db.
Sąsiad nie zgadza się na wizję lokalną, technik mówi, że ciężko będzie rozwiązać ten problem jeśli on nie chce współpracować. Administracja rozkłada rece. Jak pokierować sprawę dalej ? Chce załatwić sprawę polubownie, ale sąsiad nie chce słuchać i twierdzi, że robię problem, haha..
Nieco korzystniejszy cieplnie będzie wariant z 15 cm wełny o lambdzie 0,039. Licząc jak dla powierzchni płaskiej daje to współczynnik U około 0,26 W/(m2·K).
Natomiast warstwa 10 cm, nawet pomimo niższej lambdy, zapewnia U na poziomie 0,32 W/(m2·K).
To wprawdzie tylko obliczenie przybliżone, bo nie uwzględnia np. oporów przejmowania ciepła pomiędzy warstwami (poszczególnymi materiałami), ale te będą takie same w obu przypadkach.
Wełnę trzeba jeszcze zabezpieczyć od zewnątrz.
Konstruktor stwierdził że między innymi ta ściana przenosi olbrzymie obciążenie.. m.in czesc dachu. Jak powiedział wyjdą sakramentalne obciążenia i będzie można napisać z tego Pracę dr.... musi obliczyć i przedewszystkim pomyśleć jak bezpieczenie wsadzić belkę i najprawdopodobniej boczny filar
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się