Pomocnik Napisano 4 października 2019 Udostępnij #1 Napisano 4 października 2019 Współczynnik U ścian czy dachów zależy głównie od grubości izolacji. A ten ma zasadnicze znaczenie dla wysokości przyszłych rachunków za ogrzewanie. Jak obliczyć właściwą grubość izolacji? Pełna treść artykułu pod adresem: https://budujemydom.pl/stan-surowy/termoizolacja/porady/636-wlasciwa-grubosc-izolacji Link do komentarza
Gość Rykos Napisano 4 października 2019 Udostępnij #2 Napisano 4 października 2019 Panie Jarosław Antkiewicz, napij się pan wody i zrób sobie zimny okład na swój pusty łeb.Grubość izolacji termicznej się oblicza zgodnie z przepisami a nie dobierana. W swoich tzw. rozważaniach popełnia pan elementarne błędy np. nie rozróżnia pan współczynnika przew. ciepła dla ściany od współ.przew. ciepła dla materiałów ściennych przegrody zewnętrznej niejednorodnej itd., itd.....Wstyd. Link do komentarza
Budujemy Dom - porady budowlane i instalacyjne Napisano 7 października 2019 Udostępnij #3 Napisano 7 października 2019 Przepisy określają jedynie maksymalną dopuszczalną wielkość współczynnika U przegród zewnętrznych. Wiele osób dąży do osiągnięcia lepszych wyników. Proszę przeczytać jeszcze raz ten tekst. Wyjaśniłem w nim jak można w możliwie prosty sposób obliczyć wartość współczynnika przenikania ciepła zarówno dla przegród jednorodnych jak i wielowarstwowych. Link do komentarza
Gość mhtyl Napisano 7 października 2019 Udostępnij #4 Napisano 7 października 2019 7 godzin temu, Budujemy Dom - porady budowlane i instalacyjne napisał: Przepisy określają jedynie maksymalną dopuszczalną wielkość współczynnika U Chyba powinno być minimalną. Link do komentarza
Budujemy Dom - porady budowlane i instalacyjne Napisano 7 października 2019 Udostępnij #5 Napisano 7 października 2019 Maksymalną wartość U. Dokładnie tak jak napisałem. Link do komentarza
Gość mhtyl Napisano 7 października 2019 Udostępnij #6 Napisano 7 października 2019 Jak budowałem dom to miałem podaną minimalną, maksymalnej nie miałem, mowa oczywiście o U ścian zewnętrznych. Link do komentarza
Budujemy Dom - porady budowlane i instalacyjne Napisano 7 października 2019 Udostępnij #7 Napisano 7 października 2019 (edytowany) Całe zamieszanie stąd, że wyższe U oznacza gorszą (mniejszą )izolacyjność. Wielu osobom się to plącze. Polskie przepisy określają U max, maksymalną dopuszczalną wartość współczynnika przenikania ciepła. Może on być równy lub mniejszy od wartości określonej dla danego rodzaju przegrody w załączniku do rozporządzenia ws. Warunków Technicznych. Edytowano 7 października 2019 przez Budujemy Dom - porady budowlane i instalacyjne (zobacz historię edycji) Link do komentarza
Gość Maciej Napisano 23 sierpnia 2022 Udostępnij #8 Napisano 23 sierpnia 2022 Bardzo przydatny artykuł. Link do komentarza
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się