staszek555 Napisano 8 września 2019 Udostępnij #1 Napisano 8 września 2019 Cześć, kupiłem mieszkanie w stanie surowym i zabieram się za jego wykończenie. Chciałbym położyć gres na balkonie i pojawiły się pewne wątpliwości... Wymiary balkonu to mniej więcej 5m x 1,2m. Pokryty jest hydroizolacją w pyłnie przez dewelopera. Niestety nie widzę żeby na balkonie znajdowała się szczelina dylatacyjna. Czytałem, że taką szczelinę należy przenieść na płytki ale co w sytuacji kiedy jej nie ma albo jest niewidoczna? Zniszczyć hydroizolacje i "szukać" szczeliny jakimś ostrym narzędziem? Wykonać samemu szczelinę (ale jak głęboko)? A może nie robić szczeliny i po prostu położyć płytki na to co jest? Prosiłbym o jakieś sugestie. Dzięki! Link do komentarza
Gość mhtyl Napisano 8 września 2019 Udostępnij #2 Napisano 8 września 2019 Jest coś wylane na tym balkonie? Znaczy sie na płycie balkonowej. Jak nie ma żadnej wylewki to szczeliny nie znajdziesz bo jej po prostu nie ma. Link do komentarza
staszek555 Napisano 8 września 2019 Autor Udostępnij #3 Napisano 8 września 2019 Dnia 8.09.2019 o 19:11, mhtyl napisał: Jest coś wylane na tym balkonie? Znaczy sie na płycie balkonowej. Jak nie ma żadnej wylewki to szczeliny nie znajdziesz bo jej po prostu nie ma. Rozwiń Hej, tak, balkon wygląda jak ukończony i gotowy do układania płytek. Jest profil okapowy i hydroizolacja ponad nim. Czy warto samemu wykonać dylatacje a potem ją przenieść na płytki? Link do komentarza
Gość mhtyl Napisano 8 września 2019 Udostępnij #4 Napisano 8 września 2019 Dnia 8.09.2019 o 19:27, staszek555 napisał: Hej, tak, balkon wygląda jak ukończony i gotowy do układania płytek. Jest profil okapowy i hydroizolacja ponad nim. Czy warto samemu wykonać dylatacje a potem ją przenieść na płytki? Rozwiń Tylko po co? Dylatacja jest pod hydroizolacją, wystarczy jak położysz płytki zgodnie ze sztuką. Ja na twoim miejscu bardziej martwiłbym się co jest pod tą hydroizolacja niż o ta szczelinę dylatacyjną. Link do komentarza
zenek Napisano 8 września 2019 Udostępnij #5 Napisano 8 września 2019 Dnia 8.09.2019 o 19:03, staszek555 napisał: Niestety nie widzę żeby na balkonie znajdowała się szczelina dylatacyjna Rozwiń Niby po co dylatacja hydroizolacji. Od czego ta dylatacja? Link do komentarza
staszek555 Napisano 9 września 2019 Autor Udostępnij #6 Napisano 9 września 2019 Dnia 8.09.2019 o 21:59, zenek napisał: Niby po co dylatacja hydroizolacji. Od czego ta dylatacja? Rozwiń Hej, czytałem, że szczelina dylatacyjna na balkonie przy większych powierzchniach jest zalecana. Nie mam tutaj doświadczenia, opieram się na tym co znajdę w necie ale może nie koniecznie ta dylatacja jest potrzebna.. Link do komentarza
Gość mhtyl Napisano 9 września 2019 Udostępnij #7 Napisano 9 września 2019 Tobie chodzi o jaką szczelinę dylatacyjną? od ściany bloku czy płyty balkonowej? Link do komentarza
staszek555 Napisano 9 września 2019 Autor Udostępnij #8 Napisano 9 września 2019 Dnia 9.09.2019 o 18:28, mhtyl napisał: Tobie chodzi o jaką szczelinę dylatacyjną? od ściany bloku czy płyty balkonowej? Rozwiń Hej, przepraszam, nie napisałem. Chodzi mi o brakującą szczelinę na płycie balkonowej. Widziałem w sieci, że niektórzy wykonują ją sami nacinając balkon szlifierką kontową ale.. sam nie wiem.. jak głęboko ciąć żeby to zadziałało i czy w ogóle jest potrzebne. Może nie będę tego ruszał. Link do komentarza
Gość mhtyl Napisano 9 września 2019 Udostępnij #9 Napisano 9 września 2019 Nie ma potrzeby przy tak małej powierzchni. Link do komentarza
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się