Marcyśka Napisano 4 listopada 2007 Udostępnij #1 Napisano 4 listopada 2007 Na jakiej wysokości montujecie włączniki światła - w projektach jes 1,5m . Ja też mam na wysokości 150cm i teraz muszę dzieciom ciągle zapalać światła - w pokoju, w łazience , na schodach - porażka. Rada dla budujących : zamontujcie włączniki na wysokości 120cm - to wam ułatwi życie. Link do komentarza
Justyn Napisano 4 listopada 2007 Udostępnij #2 Napisano 4 listopada 2007 Dzieci bardzo szybko dorastają. Za chwilę wyłączniki będą za nisko. Lepiej nic nie zmieniać moim zdanierm. Link do komentarza
Aleksandra11 Napisano 5 listopada 2007 Udostępnij #3 Napisano 5 listopada 2007 To trudno powiedzić, dzieci szybko rosną i za chwilę pojawiają się wnuki Link do komentarza
Beata D Napisano 6 listopada 2007 Udostępnij #4 Napisano 6 listopada 2007 Myśląc w ten sposób powinniśmy jednak instalować wyłączniki niżej niż zazwyczj. Bo przecież za te parę lat wiek nas pochyli ku ziemi Link do komentarza
edit Napisano 6 listopada 2007 Udostępnij #5 Napisano 6 listopada 2007 Ktoś tu na forum napisał, że gdy był dzieckiem zapalał światło kijkiem. Mozna też zapalać pociągając za sznureczki - tak jak w lampkach. Myślę, że trzeba montować na takiej wysokości na jakiej jest nam wygodnie (jak ktos już na forum napisał - zależnie od tego czy zapalsz światło ręką czy nogą itd.) Link do komentarza
Jagódka Napisano 10 listopada 2007 Udostępnij #6 Napisano 10 listopada 2007 Ja mam na wysokości 90 cm od podłogi. Człowiek średniego wzrostu (175 cm), dosięgnie włącznika nie podnosząc rąk, t.j. z minimalnym wysiłkiem, włącznik będzie też łatwo dosięgalny dla dzieci. Włącznik na wysokości 90 cm nie będzie przeszkadzał meblom, gdyby zaszła potrzeba przesunięcia ich do ściany, gdyż wysokość standardowego stołu oraz krzeseł z oparciem nie przekracza 85 cm. Link do komentarza
optimal Napisano 15 listopada 2007 Udostępnij #7 Napisano 15 listopada 2007 Przy wyższych meblach może być z tym problem. Zastawione meblami włączniki światła czy gniazdka to niestety norma. częściej robimy przemeblowanie niż zakładamy kontakty w ścianach. Link do komentarza
Justyn Napisano 21 listopada 2007 Udostępnij #8 Napisano 21 listopada 2007 A jakie są ciekawe rodzaje wyłączników. Pytam bo chcę kupić takie z regulowanym natężeniem światła a nie znając producenta nie mogę nic uzyskać w sklepie. Link do komentarza
Yaga Napisano 9 grudnia 2007 Udostępnij #9 Napisano 9 grudnia 2007 W supermarketach jest naprawdę duży wybór. Zawsze coś można dobrać. Link do komentarza
Twój Dom Napisano 18 kwietnia 2011 Udostępnij #10 Napisano 18 kwietnia 2011 Na jakiej wysokości włączniki światła?Najważniejsze to zadać sobie pytanie, jeżeli już obniżamy to z jakiego powodu?Czy dlatego, żeby dziecku było wygodnie? gdyż ma ono dopiero kilka latek i nie dosięga do nich? Jak ktoś trafnie spostrzegł dzieci szybko rosną, a włączniki świateł pozostają na tej wysokości.I tu pojawia się nie lada dylemat. Standardowo bowiem przyjęło się, że włącznik / wyłącznik światła montowany jest na wysokości 140/150 cm. Więc idąc w gości szukamy u innych włącznika na danej wysokości do której jesteśmy przyzwyczajeni czyli np 70 cm od podłogi i tak samo działa to w drugą stronę. Niespecjalnie wygodne rozwiązanie. Utrzymując się przy powyższym w trosce o dziecko kontakty które są bardzo poważnym zagrożeniem zdrowia bądź życia powinny być montowane przy suficie, a tego nie robimy dlaczego?. Są inne rozwiązania:Powstało wiele gadżetów które ułatwiają dzieciom włączanie światła np. PODIUM z antypoślizgową powierzchnią, włączniki na klaśnięcie lub sprytne urządzenie tzw przedłużacz włącznika światła wszystko dostępne choćby na allegro.Inne powody obniżonych włączników pozostawiam do przemyśleń osobistych. Pozdrawiam 1 Link do komentarza
Etka Napisano 18 kwietnia 2011 Udostępnij #11 Napisano 18 kwietnia 2011 Szczególnie to podium wydaje się doskonałym rozwiązaniem. Tylko się zastanawiam czy postawić po jednym w każdym pomieszczeniu pod wyłącznikiem, czy może dziecko ma je nosić ze sobą? Ja mam dość latania i zapalania światła mojej 4-latce w mieszkaniu 70 metrowym, w domu nie wyobrażam sobie wogóle. Ale każdy robi jak mu pasuje. Link do komentarza
bajbaga Napisano 18 kwietnia 2011 Udostępnij #12 Napisano 18 kwietnia 2011 Można zakupić takie „łapki” drewniane (z bambusa) – co prawda służą do samodzielnego drapania się po plecach, ale dla tego celu też będą znakomite. Np.; http://www.sklep.agaton.pl/index.php?mod=l...85&cata=134 lub każda inna „drapaczka do pleców”. Link do komentarza
Barbossa Napisano 18 kwietnia 2011 Udostępnij #13 Napisano 18 kwietnia 2011 to może i dla dorosłych i dla dzieciklatkowe (schodowe?) włączniki, jeden na wysokości dla dorosłych, drugi dla dzieci, po jakimś czasie można zlikwidować Link do komentarza
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się