Patryk Klich Napisano 3 kwietnia 2019 #1 Napisano 3 kwietnia 2019 Witam mam problem. Chce troszkę się podszkolić u siebie na mieszkaniu po dziadku i pytanie czym wykończyć ściany aby uzyskać gładkie powierzchnie. Ściany były dawno temu malowane, a w kuchni była zrywana tapeta. Załączam zdjecia
joks Napisano 4 kwietnia 2019 #2 Napisano 4 kwietnia 2019 7 godzin temu, Patryk Klich napisał: czym wykończyć ściany aby uzyskać gładkie powierzchnie Gipsem , gładzią .
Gość Napisano 4 kwietnia 2019 #3 Napisano 4 kwietnia 2019 Zeskrobać starą farbę, bo to chyba jeszcze kredówka, umyć, zagruntować i jak wyschnie- gipsową 6 godzin temu, joks napisał: gładzią .
Budujemy Dom - podstawa domu Napisano 4 kwietnia 2019 #4 Napisano 4 kwietnia 2019 Niektóre ściany wymagają usunięcia starej warstwy farby, inaczej nowa okładzina nie będzie się trzymać.
Budujemy Dom - budownictwo i instalacje Napisano 4 kwietnia 2019 #5 Napisano 4 kwietnia 2019 Baaaaaardzo precyzyjne pytanie - jaki to tynk, jaka farba, jak duże nierówności? Może wystarczyć zmywanie, gruntowanie i wyrównanie gładzią, a może potrzebne skrobanie, a nawet miejscowe skucie tynku. Alternatywne rozwiąznie na zniszczonych nierównych ścianach to tzw. suchy tynk z płyt g-k mocowanych na kleju gipsowym.
Gość Napisano 4 kwietnia 2019 #6 Napisano 4 kwietnia 2019 A suchego tynku nie poleciłbym na te ściany... i tak trzeba wyskrobać ścianę, zagruntować, żeby klej miał do czego się kleić...
tmazak83 Napisano 4 kwietnia 2019 #7 Napisano 4 kwietnia 2019 Pierwsze 3 foty jedziesz grunt, a potem gładź, tam gdzie miałeś tapetę musisz to wszystko wyskrobać, umyć, potem gładź, tam gdzie masz odpryski musisz także zedrzeć tą farbę i też grunt i gładź. Życzę powodzenia bo masz się na czym szkolić
Gość Napisano 5 kwietnia 2019 #8 Napisano 5 kwietnia 2019 8 godzin temu, tmazak83 napisał: Pierwsze 3 foty jedziesz grunt, a potem gładź Najpierw to papier ścierny, 60, albo nawet 40, na pacy i zeszlifować te nierówności tynku i ten gruby piasek zamalowany farbą... potem omieść szczotką, odkurzyć i dopiero wtedy grunt i tak dalej... Ale to wszystko to po zidentyfikowaniu rodzaju farb, którymi pomalowane są ściany - jeśli jest to jeszcze stara farba kredowa (co nie jest wykluczone, szczególnie na drugim zdjęciu, niekoniecznie na wierzchniej warstwie, może być zamalowana jakąś emulsyjną) - to zacząć od darcia do tynku, bo nie pomoże żaden grunt, nawet najbardziej penetrujący!
michaLJablon Napisano 10 kwietnia 2019 #9 Napisano 10 kwietnia 2019 Podobne prace czekaja mnie w domu na wsi - planowałem bez kucia ale widzę, że się nie obejdzie bo już kilka osób przestrzegło przed gruntowaniem na farbie kredowej, a taka była tam właśnie kiedyś wykorzystywana...
Janos Napisano 12 kwietnia 2019 #10 Napisano 12 kwietnia 2019 Dnia 10.04.2019 o 14:06, michaLJablon napisał: Podobne prace czekaja mnie w domu na wsi - planowałem bez kucia ale widzę, że się nie obejdzie bo już kilka osób przestrzegło przed gruntowaniem na farbie kredowej, a taka była tam właśnie kiedyś wykorzystywana... Niestety. Ja chciałem polecieć po łatwości to efekt był taki, że cała ściana zaczęła mi schodzić i i tak nie obeszło się bez skrobania i szpachli.
michaLJablon Napisano 27 maja 2019 #11 Napisano 27 maja 2019 Już jestem po odświeżeniu, zrobiłem tak jak doradzaliście, więc jestem spokojniejszy. Współczuje Janos - niczego tak nie cierpie robić jak dwa razy tą samą robotę
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się