MacZazjac Napisano 24 września 2007 Udostępnij #1 Napisano 24 września 2007 Jest już jesień czas palenia trawy i liści. Nie każda osoba która stawia sobie ogrodzenie rozważa problem wypalania. Czasem ogień może dojść do ogrodzenia i zacząć go smolić. Palące się liście zniszczą osłnę antykorozyjną a zima i śnieg zapewniom nam że na wiosnę z naszego ogrodzenia zostanie sama rdza. Jak sobie z tym poradzić? Link do komentarza
Archi Napisano 24 września 2007 Udostępnij #2 Napisano 24 września 2007 Cytat Jest już jesień czas palenia trawy i liści. Nie każda osoba która stawia sobie ogrodzenie rozważa problem wypalania. Czasem ogień może dojść do ogrodzenia i zacząć go smolić. Palące się liście zniszczą osłnę antykorozyjną a zima i śnieg zapewniom nam że na wiosnę z naszego ogrodzenia zostanie sama rdza. Jak sobie z tym poradzić? Dlatego trzeba wybirać ogrodzenia. które pokryte są dostateczną warstwą cynku który jest pokryty jeszcze warstwą osłaniającą. Link do komentarza
Sławomir Napisano 25 września 2007 Udostępnij #3 Napisano 25 września 2007 Po pierwsze nie pal liści tylko je kompostuj. Jeśli już musisz palić to z dala od ogrodzenia. Link do komentarza
MacZazjac Napisano 25 września 2007 Autor Udostępnij #4 Napisano 25 września 2007 Cytat Po pierwsze nie pal liści tylko je kompostuj. Jeśli już musisz palić to z dala od ogrodzenia. Nikt nie jest glupi aby palić trawe przy ogrodzeniu, ani tym bardziej nie wiedziec co to znaczy kompostowanie trawy!!! Tylko mojemu znajomemu ze wsi sąsiad wypalal trawe i cała siatka poszła do kitu. Mam nadzieje ze betafence proszkowana to przetrzyma. Link do komentarza
hesia Napisano 26 września 2007 Udostępnij #5 Napisano 26 września 2007 Cze.Wzywać straż pożarną do palących się traw obciążą kosztami akcji durnego sąsiada i nie będzie problemu.Pozdro Link do komentarza
chotomowianka Napisano 1 listopada 2007 Udostępnij #6 Napisano 1 listopada 2007 Cytat Jest już jesień czas palenia trawy i liści. Nie każda osoba która stawia sobie ogrodzenie rozważa problem wypalania. Czasem ogień może dojść do ogrodzenia i zacząć go smolić. Palące się liście zniszczą osłnę antykorozyjną a zima i śnieg zapewniom nam że na wiosnę z naszego ogrodzenia zostanie sama rdza. Jak sobie z tym poradzić? W październiku czuję się na swoim podwórku jak w komorze gazowej - oddychać nie można bo wszyscy palą liscie i inne pozostałości ze swoich ogrodów - tylko nie wiedzą chyba że powinno się to palić płomieniem a nie tliś się i dymić - zatruwając srodowisko i sąsiadów. Jeden sąsiad wezwał policję i sąsiadka o mało nie zapłaciła kary. Ale niestety i tak ciągle pali te śmieci ...... Czy to jest wogóle dozwolone? Bo traw nie wolno - to wiadomo. A palenie liści na swoim podwórku??? Link do komentarza
Goglik Napisano 2 listopada 2007 Udostępnij #7 Napisano 2 listopada 2007 Zmienia nam się klimat, ziemia robi się sucha o nieszczęście nietrudno przy zabawach z ogniem. Durny sąsiad sam z sienbie nie zrezygnuje z palenia. Tylko kto go ma uświadamiać? Gmina? Link do komentarza
Marcyśka Napisano 13 listopada 2007 Udostępnij #8 Napisano 13 listopada 2007 Wydaje mi się, że jesienią można palić liście - pod warunkiem że pali się płomieniem (szybko) a nie dymi się tylko. Jest to dopuszczalne wiosną i jesienią - jednak wypalanie traw to już inna sprawa - tego się nie powinno robić. Link do komentarza
Sowik Napisano 16 listopada 2007 Udostępnij #9 Napisano 16 listopada 2007 A czy wypalanie traw nie jest już prawnie zabronione? Zdaje się że obiło mi się coś takiego o uszy. Link do komentarza
Goglik Napisano 13 grudnia 2007 Udostępnij #10 Napisano 13 grudnia 2007 Jeżeli nie jest to powino być. Teraz coraz łatwiej o pożar a wypalanie traw to duże zagrożenie. Link do komentarza
Agatamin Napisano 4 maja 2008 Udostępnij #11 Napisano 4 maja 2008 Cytat Po pierwsze nie pal liści tylko je kompostuj. Jeśli już musisz palić to z dala od ogrodzenia. Jest wiosna a ja obserwuję że sąsiedzi palą sobie jakieś ogniska na działce. Może stare meble może coś... Nie wiem. Są widać maniacy którzy nie mogą żyć bez ognia. Link do komentarza
komark Napisano 4 maja 2008 Udostępnij #12 Napisano 4 maja 2008 A po co w ogóle coś palić na działce? Potem trzeba usuwać popiół a jak znam życie ten wędruje między rosliny i zatruwa ziemię Link do komentarza
Yaga Napisano 5 maja 2008 Udostępnij #13 Napisano 5 maja 2008 Cytat Jest wiosna a ja obserwuję że sąsiedzi palą sobie jakieś ogniska na działce. Może stare meble może coś... Nie wiem. Są widać maniacy którzy nie mogą żyć bez ognia. Maniaków powinno się karać mandatem. Link do komentarza
Jolka3 Napisano 11 grudnia 2009 Udostępnij #14 Napisano 11 grudnia 2009 Cytat Maniaków powinno się karać mandatem. Nawet jeśli palą tylko gałęzie? Bez przesady! Jeśli meble... to inna sprawa Link do komentarza
Super B Napisano 13 grudnia 2009 Udostępnij #15 Napisano 13 grudnia 2009 Małe ognisko z czystego drewna. Nie widzę przeciwwskazań! Link do komentarza
KAROI Napisano 14 grudnia 2009 Udostępnij #16 Napisano 14 grudnia 2009 Cytat Maniaków powinno się karać mandatem. Co rozumiesz pod pojęciem - maniacy? Link do komentarza
Super B Napisano 15 grudnia 2009 Udostępnij #17 Napisano 15 grudnia 2009 Czyżby temat zamarł? Górą piromani! Link do komentarza
Mathir Napisano 18 grudnia 2009 Udostępnij #18 Napisano 18 grudnia 2009 Cytat Górą piromani! Popieram. Też lubię ognisko. Pod warunkiem, że nie płoną w nim plastiki i inne śmierdziuchy Link do komentarza
Super B Napisano 20 grudnia 2009 Udostępnij #19 Napisano 20 grudnia 2009 Nie wiem o co w ogóle był ten krzyk? O ogniska? Według mnie... przesada! Link do komentarza
KAROI Napisano 21 grudnia 2009 Udostępnij #20 Napisano 21 grudnia 2009 I jeszcze te epitety Link do komentarza
Waldo Napisano 20 stycznia 2010 Udostępnij #21 Napisano 20 stycznia 2010 Panowie i Panie nie nerwowo:) Wracając do tematu to głupotą jest wypalanie traw pod ogrodzeniem ponieważ wtedy powłoka lakiernicza czy też PVC się uszkodzi!!! Link do komentarza
Mathir Napisano 12 września 2010 Udostępnij #22 Napisano 12 września 2010 Cytat Cze.Wzywać straż pożarną do palących się traw obciążą kosztami akcji durnego sąsiada i nie będzie problemu.Pozdro Popieram. Z tym paleniem traw to jakaś coroczna paranoja!!! Link do komentarza
bazant Napisano 30 grudnia 2010 Udostępnij #23 Napisano 30 grudnia 2010 (edytowany) Nie ma mowy o wypalaniu trawy przy ogrodzeniu nawet jak mamy siatke ocynkowaną lub ogrodzenie betonowe to opalanie uszkadza strukturę ocynku. Podobnie zresztą jak strukturę płotu betonowego. Po roku mamy płot do wymiany. Edytowano 16 września 2011 przez Redakcja (zobacz historię edycji) Link do komentarza
Mistic Napisano 20 marca 2011 Udostępnij #24 Napisano 20 marca 2011 Witam, odkopie trochę temat ponieważ i u mnie pojawia pomysł na wypalenie traw i gałęzi.Kupiłem działkę 500m2 i jest na niej suchej trawy na 20 cm gruba warstwa ,do tego ponieważ był to jeden z ostatnich niezabudowanych obszarów to okoliczni mieszkańcy naznosili przez lata tam gałęzi z wycinek w własnych ogrodach i innej biomasy która ja najchętniej puścił bym z dymem.Nie chce podpalić działki bo wariat nie jestem chciałem to wypalać w beczce stalowej 200 litrowej bo ma do takich darmowy dostęp.Dziś przypadkiem dowiedziałem się ze niby na wiosnę i jesień wolno wypalać coś takiego na działce ale zebrane w jeno miejsce.Czy ktoś orientuje się jak to wygląda od strony prawnej ?? Link do komentarza
animus Napisano 20 marca 2011 Udostępnij #25 Napisano 20 marca 2011 Cytat Witam, odkopie trochę temat ponieważ i u mnie pojawia pomysł na wypalenie traw i gałęzi.Kupiłem działkę 500m2 i jest na niej suchej trawy na 20 cm gruba warstwa ,do tego ponieważ był to jeden z ostatnich niezabudowanych obszarów to okoliczni mieszkańcy naznosili przez lata tam gałęzi z wycinek w własnych ogrodach i innej biomasy która ja najchętniej puścił bym z dymem.Nie chce podpalić działki bo wariat nie jestem chciałem to wypalać w beczce stalowej 200 litrowej bo ma do takich darmowy dostęp.Dziś przypadkiem dowiedziałem się ze niby na wiosnę i jesień wolno wypalać coś takiego na działce ale zebrane w jeno miejsce.Czy ktoś orientuje się jak to wygląda od strony prawnej ?? Gałęzi trochę szkoda oddać komuś kto ma Rębak do gałęzi ,będzie palił tym sezon w c.o. Link do komentarza
Mistic Napisano 20 marca 2011 Udostępnij #26 Napisano 20 marca 2011 Ja nikogo takiego nie mam, a jak widać okoliczni nie są tym zainteresowani, no chyba ze moja działka robiła im za magazyn. Link do komentarza
Gość mhtyl Napisano 20 marca 2011 Udostępnij #27 Napisano 20 marca 2011 Cytat Witam, odkopie trochę temat ponieważ i u mnie pojawia pomysł na wypalenie traw i gałęzi.Kupiłem działkę 500m2 i jest na niej suchej trawy na 20 cm gruba warstwa ,do tego ponieważ był to jeden z ostatnich niezabudowanych obszarów to okoliczni mieszkańcy naznosili przez lata tam gałęzi z wycinek w własnych ogrodach i innej biomasy która ja najchętniej puścił bym z dymem.Nie chce podpalić działki bo wariat nie jestem chciałem to wypalać w beczce stalowej 200 litrowej bo ma do takich darmowy dostęp.Dziś przypadkiem dowiedziałem się ze niby na wiosnę i jesień wolno wypalać coś takiego na działce ale zebrane w jeno miejsce.Czy ktoś orientuje się jak to wygląda od strony prawnej ?? Z tego co ja wiem to wogole nie mozna wypalac trawy. Jezeli chodzi o galezie to kiedys do konca marca kazdego roku mozna bylo palic galezie (bynajmniej w moich stronach tak bylo). Zostaw te galezie przydadza sie latem na wieczorne weekendowe ogniska - super sprawa lepsze od grila. Jak na to przepisy nie wiem, ale uwazam jezeli bedziesz palil to z umiarem i rozwaga to nic nie powinno sie Ci przydarzyc. Link do komentarza
Mistic Napisano 20 marca 2011 Udostępnij #28 Napisano 20 marca 2011 Gałęzie OK niech nawet cześć zostanie ale trawy jest tyle ze chodzi się jak po gąbce,chce się tego pozbyć bo mój następny krok to wjazd spychacza aby góry i doliny którymi pokryta jest działka zrównać z ziemią. Link do komentarza
Mistic Napisano 20 marca 2011 Udostępnij #29 Napisano 20 marca 2011 na stronach gazeta.pl znalazłem coś takiego: Cytat Pytanie o palenie liści2005-09-25, ostatnia aktualizacja 2005-09-25 00:00Jesienią działkowicze porządkują ogródki. Często palą śmieci, gałęzie, suche liście. Może to przeszkadzać mieszkańcom okolicznych domów i przechodniom. Czy palenie ognisk na działkach jest legalne?Mirosław Siewierski, rzecznik Komendy Miejskiej Straży Pożarnej w SzczeciniePrzepisy mówią, że nie należy rozpalać ogniska w miejscach, w których można spowodować pożar. Z tego wynika, że nie wolno palić ognia obok łatwopalnych materiałów, tuż przy altance albo między drzewami. Jeśli liście pali się w rozsądnym miejscu i pod nadzorem, nie narusza się przepisów bezpieczeństwa przeciwpożarowego. Oczywiście dym z takiego ogniska może przeszkadzać, ale to raczej kwestia dobrosąsiedzkich obyczajów niż regulacji prawnych. Inaczej jest, jeśli dym przedostaje się na ulicę w takiej ilości, że ogranicza widoczność kierowcom, bo to może być niebezpieczne. W takich wypadkach powinna interweniować policja lub straż miejska. Co prawda wątek z przed prawie 6 lat ale chyba faktycznie najlepiej będzie jak się przejdę do straży miejskiej lub pożarnej i po prostu zapytam jak się sprawy maja. Link do komentarza
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się