4 godziny temu, PiotrR napisał:Dobra, kolejna aktualizacja danych do wyliczeń... (przepraszam, że tak partiami, ale nie mam kompletu danych przy sobie i muszę uzupełniać).
Mam już też konkretną wartośc "wskażnika zapotrzebowania na moc" dla projektowanego domu, wynosi on dokładnie 25,5 W/m2, czyli bardzo podobnie to zaktualizowanych wyliczeń (27W/m2).
Dane uzupełnione i już wyniki są zupełnie inne (http://cieplowlasciwie.pl/wynik/4rts) bardziej takie jak się spodziewałem i jakie miały być.
Nawiązując też do podłógówki, to będę miał podłogówkę robioną zarówno na parterze jak i na 1 piętrze.
Generalnie od podłogi to wygląda tak, że jest 10cm izolacji pod fundamentem, potem 10cm izolacji na fundamencie, wylewka betonowa z ogrzewaniem podłogowym.
Izolacja poddasza od 1 piętra to 25cm wełny.
I to już zaczyna wyglądać sensownie. Dodam tylko, że te 25cm na poddaszu, to bardzo,bardzo skromnie. Ja dałem 15+15 9 lat temu....te 25cm to absolutne minimum jest (z mojego punktu widzenia - niedopuszczalne ;))
Dołóż tam wełny, a niewielkim kosztem znacząco zmniejszysz sobie zapotrzebowanie na ciepło. Zrób sobie kilka symulacji ile więcej cię to będzie kosztować i o ile poprawi ci to zapotrzebowanie budynku.
Zauważ też, o ile spadło ci zapotrzebowanie na ciepło w porównaniu z pierwszym linkiem który wkleiłeś i jak to się przekłada na cenę proponowanego urządzenia...
Odnośnie tego co ta stronę proponuje na CWU - nie sugeruj się tym za bardzo. Są różne szkoły doboru, ja osobiście preferuję zwiększenie mocy urządzenia o 0,25kw/1 osobę - czyli w przypadku 3 osób, urządzenie o mocy o 0,75kw większe niż wychodzi maksymalna moc grzewcza. Pamiętaj też, że tę maksymalną moc grzewczą będziesz wykorzystywać przez kilka dni w roku..gdzieś kiedyś przeczytałem, że około 80% sezony grzewczego przypada na temperatury =>2C....