Michał Pancerz Napisano 18 września 2018 Udostępnij #1 Napisano 18 września 2018 Witam, Kolejny zonk przy budowie stropu i dachu. Na tarcicy, która moim zdaniem średnio zabezpieczona (ponoć bezbarwny środek - zanurzeniowo) dopiero czeka przed domem (już prawie miesiąc) pojawiły się plamy. To sinizna czy jakaś pleśń? Wilgotność/temperatura wszystko temu sprzyjało. Kolejne pytanie czy wymagać od dewelopera wymiany tego produktu czy pozwolić im coś z tym zrobić? Zna się ktoś na tym? Płacę za to sporo $ a nawet nie ma znaków CE (będzie certyfikat z tartaku i ponoć mogę na jego podstawie coś wyegzekwować w razie czego w przyszłości. Klasa drewna ma być niby C24 - próbowałem znaleźć info czy w tej klasie sinizna jest dopuszczalna ale no nie znalazłem. W umowie mam zapis "wykonanie konstrukcji drewnianej stropu i dachu, impregnowanej, (klasa drewna C24)" Pozdrawiam i z góry dziękuje. Link do komentarza
Budujemy Dom - budownictwo i instalacje Napisano 19 września 2018 Udostępnij #2 Napisano 19 września 2018 Sinizna nie wpływa w zasadzie na wytrzymałość drewna, ale w materiale impregnowanym nie powinna się pojawić (impregnowano zbyt mokre drewno). Link do komentarza
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się