Barymejs23 Napisano 3 września 2018 #1 Napisano 3 września 2018 Witam Potrzebuje przenieść "wejście" do komina o jakieś 30-40cm wyżej. Komin murowany, w starej kamienicy. Wkład z rury stalowej, najpierw pomyślałem że wykuje cały trójnik i podniosę wkład do góry. Ale nie wiem czy obyło by się bez problemu, no i sporo kłucia. Czy mogę po prostu wyciągnąć rurę wchodząca w ścianę i dać dekiel i zamurować. A te 30 cm wyżej wykuje nowe wejście, i tam podepnę nową rurę?. Ale jak zrobić otwór w rurze?, ponawiercać w koło?. I jak podłączyć później nową rurę?. Są jakieś przejścia czy coś żeby podejść?.
Gość mhtyl Napisano 3 września 2018 #2 Napisano 3 września 2018 Żeby było dobrze musiałbyś zrobić tak jak pisałeś jako pierwszy sposób, czyli kuć i włożyć trójnik. W innym przypadku nie będzie komin szczelny. W jakim celu musisz podnieść wlot d komina?
Budujemy Dom - budownictwo i instalacje Napisano 4 września 2018 #3 Napisano 4 września 2018 Jeśli budynek jest objęty wspólnotą lub w zasobach gminy to tego typu przeróbki wymagają uzyskania zgody zarządcy i pewnie bez opinii kominiarskiej się nie obejdzie.
Gość mhtyl Napisano 4 września 2018 #4 Napisano 4 września 2018 Ale pytanie było inne, autor nie pytał jak może to zrobić wg przepisów tylko jak to zrobić technicznie.
Pieczatki-Online Napisano 13 września 2018 #5 Napisano 13 września 2018 (edytowany) Skoro i tak rozróba będzie to najpierw bym skuł tynk wokół docelowego miejsca żeby zobaczyć czy nie było grzebane już wcześniej. Dodatkowo wyjęte cegły w całości można wykorzystać do zaślepienia starej dziury. Po trzecie ja bym poszedł pod samym sufitem, ocieplił i zrobił zabudowę z ng, ewentualnie z kratką wentylacyjną i wbudowanym wiatraczkiem. Z tego 1,5 m przewodu faja ,, farelka'' za friko Edytowano 13 września 2018 przez Pieczatki-Online (zobacz historię edycji)
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się