Pomocnik Napisano 12 lipca 2018 Udostępnij #1 Napisano 12 lipca 2018 Wyciąłem niedawno na działce kilka starych owocówek. Pozostały mi po nich już tylko niskie pniaki. Nie mam jednak sił na wyrywanie ich z ziemi. Czy można jakoś przyspieszyć proces rozkładu? Pełna treść artykułu pod adresem: https://budujemydom.pl/wokol-domu/ogrod/porady/25701-jak-usunac-pien-po-scietym-drzewie Link do komentarza
Gość pz Napisano 12 lipca 2018 Udostępnij #2 Napisano 12 lipca 2018 Ja karczowałem bez pomocy 11 drzew owocowych na swojej działce, z których każde miało około 50 lat. Wygrzebywanie ziemi spod korzeni zajmowało mi średnio 4 do 5 godzin (samo wycinanie piłą spalinową nie było problemem), a cała robota została zakończona w ciągu półtora tygodnia. Jak na sześćdziesięcio pięciolatka to, myślę, niezły wynik... Link do komentarza
Gość Paweł Napisano 25 lutego 2020 Udostępnij #3 Napisano 25 lutego 2020 pz - Na to trzeba mieć siły i czas, a nie każdy jest w wieku, gdy może szarpać się z korzeniami:) Sam mam kilka korzeni do usunięcia i raczej zrobię to opisaną metodą biologiczną, żeby nie siać zniszczenia w rosnących wokół roślinach ozdobnych. Poza tym kręgosłup już dawno powiedział mi: "stop". Link do komentarza
Józef Kozakiewicz Napisano 25 lutego 2020 Udostępnij #4 Napisano 25 lutego 2020 Polać grzybnią od leśnika najlepiej ponawiercać otwory i zalać grzybnią.Wada że trwa to 2-3lata. Link do komentarza
zenek Napisano 26 lutego 2020 Udostępnij #5 Napisano 26 lutego 2020 Możesz odciąć te pnie piłą łąńcuchową w ten sposób: 1. Najpierw przeciąć pionowo pień po średnicy 9czy li pionowo na pół). 2. Potem ukośnie jak najbliżej gruntu po obwodzie i skosem w dół do środka - wyciąć te dwie połowy. w ten sposób środek będzie zagłębiony i tam nalać rozcieńczony jakis preparat chwastobójczy. I zasypać ziemią. Tak zrobiłem i zadziałało ze starą czereśnią. Link do komentarza
Gość Alicja Napisano 4 marca 2020 Udostępnij #6 Napisano 4 marca 2020 Ja podlewalam korzenie (olbrzymie )leszczyny mlekiem. Korzenie pokryly sie grzybem i rozpadly .Trwalo to pare sezonow. Przyznam ze gdybym wiecej mleka użyła to proces nastapiłby szybciej. Link do komentarza
Gość Bogna Napisano 8 lipca 2020 Udostępnij #7 Napisano 8 lipca 2020 Czy bezpieczne jest usuwanie karp po starych światłach wokół domu ,gdy korzenie mogą być pod budynkiem.Czy nie naruszy to struktury domu. Link do komentarza
Gość Jareczek Napisano 22 sierpnia 2022 Udostępnij #8 Napisano 22 sierpnia 2022 Ja stare pnie na działce usuwałem za pomocą grzybni. Bezpiecznie i efektywnie. Co prawda trochę to trwa, ale mi to nie przeszkadzało. Ważne, żeby było naturalnie i bez szkód. Link do komentarza
retrofood Napisano 22 sierpnia 2022 Udostępnij #9 Napisano 22 sierpnia 2022 2 godziny temu, Gość Jareczek napisał: Ja stare pnie na działce usuwałem za pomocą grzybni. Bezpiecznie i efektywnie. Co prawda trochę to trwa, ale mi to nie przeszkadzało. Ważne, żeby było naturalnie i bez szkód. Więc naturalnie to jest tylko czekanie. A jak komuś się spieszy, to niech wykopie. Link do komentarza
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się