Skocz do zawartości

Zbyt wysokie zużycie gazu przez kocioł

Recommended Posts

Napisano

Pytanie z formularza ze stronyhttps://budujemydom.pl/budowlane-abc/porady

Witam

Mieszkam z żoną w domu jednorodzinnym o powierzchni 110 m2 i wysokim standardzie ocieplenia (projekt z 24). Otrzymałem ostatnio rozliczenie za okres kwiecień 2017 do kwiecień 2018 i okazało się, że zużyliśmy 2348 m3 gazu co daje ok 6,5 m3 średnio dziennie.

Temperatura wody jest ustawiona na ok 40 stopni, ogrzewanie 19 stopni przez całą dobę. Niestety nie znam zużycia w poszczególnych miesiącach ponieważ po wprowadzeniu rok temu nie zadeklarowałem tego typu rozliczenia a PGNiG poszło po najmniejszej linii oporu.

Zima 2017/2018 nie należała do zbyt ciężkich Piec tylko przez dwa może e trzy tygodnie chodził bez przerwy w innym czasie sterownik go wyłączał zależnie od temperatury w domu.Do pieca jest podłączony sterownik pokojowy Auraton 2025 RTH .

Czy jest możliwe aby piec pobrał tak duża ilość gazu ? Jest on regularnie serwisowany. Aktualnie wykazuje zużycie ok 2 m3 na dobę (woda plus gotowanie). Ponieważ kolega używa podobnego pieca i jego dom jest znacznie większy od naszego i gorzej ocieplony i zużywa mniej gazu zastanawiam się gdzie szukać przyczyny

Pozdrawiam

Sławomir Buza

Napisano

jest możliwe, ze masz nieszczelność na instalacji.

Ja miałam w skrzynce gazowej. 

jaki to kocioł gazowy? jak zostało określone zapotrzebowanie na ciepło budynku, albo jakie jest Eu? 

czy kominek został prawidłowo wykonany? 

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
  • Kto przegląda   0 użytkowników

• Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Darmowy poradnik budowlany raz w tygodniu na Twój e-mail

• Najnowsze posty

• Nie jestem miłośnikiem ani robienia gładzi, ani klejenia płyt g-k do ścian. Bo mi akurat lekko chropowata faktura tynku cementowo-wapiennego odpowiada. Oczywiście, dobrze nałożonego i odpowiednio zatartego. Ale to kwestia gustu. Gładzi nie uważam za konieczną w większości miejsc. Natomiast jedną z istotnych wad płyt g-k jest podatność na uszkodzenia powierzchni, w porównaniu z tradycyjnym tynkiem. Do tego dochodzi jeszcze większa wrażliwość na zawilgocenie. Tak więc nie są to rozwiązania, które zawsze i wszędzie można traktować zamiennie.
    • Przede wszystkim trzeba bardzo dokładnie sprawdzić zapisy MPZP. Z jednej strony będzie wiadomo co tam wolno postawić a z drugiej czy obok ktoś nie zrobi nam uciążliwego warsztatu albo fabryczki. Co do sposobu wykazania, że prowadzi się gdzieś działalność usługową to zdarza się, że ktoś w planie robi gabinet z przeznaczeniem na usługi doradcze w dowolnej dziedzinie, księgowe itp. Potem nawet rejestruje jednosobbową działalność gospodarczą. Następnie po 2-3 latach ją likwiduje. Bo faktycznie w niektórych miejscach chcą aby wykazać prowadzenie działalności. 
    • Od ostatnich 3 miesięcy remontuje domek jednorodzinny mojego klienta. Domek ma powierzchnie 100m2 a oni zdecydowali się na GŁADZIE. Chorzy ludzie. Co wy o tym myslicie, jesteście tego samego zdania bo ja to bym strzelił na szybkiego ciach ciach karton gips i może będzie ubytek na metrażu ale już bym wolał stracić te 2 cm mieszkania a o ile szybciej. Pozdrawiam liczę na wsparcie
    • Boję się, że nikt nie będzie w stanie Ci podpowiedzieć. A powód tegoż jest banalny. Otóż interpretacja przepisów zależy od człowieka w powiecie i w każdym z powiatów może być inna, chociaż to będą te same paragrafy. Ja mam interesy życiowe w dwóch powiatach i stykam się z tym na bieżąco. 
    • Cześć,  zależy mi na kupnie działki i budowy na niej domu jednorodzinnego, lecz w MPZP jest ona oznaczona "3P,U,MN". Fragment z wypisu gruntu "... działka stanowi teren przemysłu (działalność produkcyjna), usługi z dopuszczeniem zabudowy mieszkaniowej właściciela. Działania na wyszczególnionej działce podlegają ustawie z dnia 21 sierpnia 1997r. o gospodarce nieruchomościami (tj. Dz. U. z 2024r. poz. 1145, 1222, 1717, 1881, z 2025r. poz. 1077, 1080.) Działka nie jest położona na obszarach rewitalizacji i Specjalnej Strefy Rewitalizacji." Jak temat ugryźć, by mieć za pewne pobudowania się tam? W gminie mi podpowiedzieli, że może przejdzie projekt budynku z wyszególnionym pokojem przeznaczonym na usługi, ale trzeba by było dopytać w starostwie. O ile wydaje mi się to do zrobienia, to jak zrobić by było legalnie i bez ryzyka kar, mandatów etc. Jaki projekt i model usług byłby w tym wypadku najlepszy? Podobno instytucje mają prawo ubiegać się po czasie o udowodnienie prawdziwości prowadzenia usług/działalności. 
  • Popularne tematy

• Utwórz nowe...