bedemialdoma Napisano 29 stycznia 2018 Udostępnij #1 Napisano 29 stycznia 2018 Witam, Jakie trzeba zakładać koszty przed rozpoczęciem budowy? Z tego co liczyłem, to trzeba kupić projekt (~2500zł), potem ktoś go musi zaadaptować. Do tego dochodzą przyłącza: prąd, woda, gaz. Jakie to są koszty i czego jeszcze należy się spodziewać? Z góry dzięki Link do komentarza
przemty Napisano 29 stycznia 2018 Udostępnij #2 Napisano 29 stycznia 2018 W zależności od wielu czynników ale licz tak średnio do 10 000 zł. Nie wliczam w to kosztów dodatkowych takich jak np zrobienie zjazdu z drogi, utwardzenie drogi itd. Link do komentarza
bedemialdoma Napisano 29 stycznia 2018 Autor Udostępnij #3 Napisano 29 stycznia 2018 I co wliczasz w te 10k? Drogę mam utwardzoną pod samą działkę, więc tu liczę na małe koszty Link do komentarza
przemty Napisano 29 stycznia 2018 Udostępnij #4 Napisano 29 stycznia 2018 (edytowany) Mapki, geolog, adaptacja, geodeta, projekt, przyłacz prąd, przyłącz wodny, kupno garażu- blaszaka lub postawienie jakiejś wiaty na czas budowy... Gaz możesz zrobić póżniej bo do niczego ci przed budową nie jest potrzebny... Ale to wszystko to są drobne w stosunku do późniejszych wydatków... Edytowano 29 stycznia 2018 przez przemty (zobacz historię edycji) Link do komentarza
cccihy Napisano 30 stycznia 2018 Udostępnij #5 Napisano 30 stycznia 2018 Projekt 2500, mapka do celów projektowych 600, adaptacja ze szkodami górniczymi 2200, projekt przyłączy (gaz, prąd, kanaliza, woda) 2000, geolog 800, wytyczenie budynku 550, wytyczenie granic działki 200, zaliczka dla kierownika budowy i inspektora nadzoru (łącznie) 1200, 550 przyłączenie do sieci elektrycznej. To tak na szybko co mi się przypomniało, za co ile płaciłem.Wysłane z mojego E6553 przy użyciu Tapatalka Link do komentarza
Nolek Napisano 3 kwietnia 2018 Udostępnij #6 Napisano 3 kwietnia 2018 A gdzie TOI-TOI....:), KOSZT OKOŁO 120-180 złotych miesięcznie. Link do komentarza
przemaswrobel Napisano 8 kwietnia 2018 Udostępnij #7 Napisano 8 kwietnia 2018 Dnia 3.04.2018 o 16:07, Nolek napisał: A gdzie TOI-TOI...., KOSZT OKOŁO 120-180 złotych miesięcznie.Jak masz dobrego sąsiada to pogadaj może użyczy prądu i wody. Potwierdzam, wszystkie papiery dokumenty, zgody, projekt itd - koszty licząc do wbicia szpadla w ziemię to ok 10tys zł Woj. LubelskieWysłane z mojego SM-A510F przy użyciu Tapatalka Link do komentarza
oldi Napisano 11 kwietnia 2018 Udostępnij #8 Napisano 11 kwietnia 2018 U mnie projekt i ta cała papierologia (czyli wszystko bez przyłącza prądu i wody) wyniesie coś koło 8,5k zł. Link do komentarza
Maniek24a Napisano 9 sierpnia 2018 Udostępnij #9 Napisano 9 sierpnia 2018 Wszystko zależy od tego w jakiej lokalizacji masz działkę oraz jakie dodatkowe pozwolenia musisz uzyskać. W moim przypadku pozwolenie wodno-prawne, które było wymagane kosztowało mnie 2 500 PLN. Bardzo duże znaczenie ma odległość od sąsiadów (gaz, woda, kanalizacja, prąd). Budowałem się kilka lat temu więc pewnie ceny się zmieniły ale możesz poczytać o tym więcej na stronie MGProjekt Link do komentarza
Maciek Anklewicz Napisano 22 sierpnia 2018 Udostępnij #10 Napisano 22 sierpnia 2018 Pytanie jakie media masz już przy działce? W moim przypadku jest tylko kanalizacja. Nie mam wody więc wiercę studnię bo do najbliższego wodociągu jest daleko. Prąd to też kwestia odległości - do 200m chyba jest bez dodatkowych kosztów, tylko kwestia przyłącza jakieś kilkadziesiąt zł/1kw zależnie od dostawcy. Projekt domu to pewnie koszt ok 2500 zł plus adaptacja drugie tyle (pytanie czy zmieniasz coś w projekcie). 2000 zł pochłonie pewnie samo wytyczenie granic działki, mapa do celów projektowych i badanie gruntu. W moim przypadku projekt + prąd + adaptacja, geodezja to jakieś 10 tys zł. Nie liczę wody, gazu nie doprowadzam. Link do komentarza
Gość mhtyl Napisano 22 sierpnia 2018 Udostępnij #11 Napisano 22 sierpnia 2018 Dnia 22.08.2018 o 19:29, Maciek Anklewicz napisał: 2000 zł pochłonie pewnie samo wytyczenie granic działki Rozwiń Ale po co? Przecież działkę już ma . Dnia 22.08.2018 o 19:29, Maciek Anklewicz napisał: i badanie gruntu. Rozwiń Badanie gruntu nie jest standardem, nie wszędzie trzeba je robić. Link do komentarza
Maciek Anklewicz Napisano 22 sierpnia 2018 Udostępnij #12 Napisano 22 sierpnia 2018 Nie było to sprecyzowane, a padło pytanie czego można się spodziewać. Chociaż prawda jeśli ma media, wytyczoną działkę, nie ma wymagań dodatkowych badań to koszty można zamknąć w 4000 zł czyli projekt + adaptacja. Link do komentarza
Gość mhtyl Napisano 22 sierpnia 2018 Udostępnij #13 Napisano 22 sierpnia 2018 Dnia 22.08.2018 o 19:45, Maciek Anklewicz napisał: Nie było to sprecyzowane, a padło pytanie czego można się spodziewać. Rozwiń Ale pewne rzeczy można było wykluczyć, choćby wytyczenie tej działki. A tak na marginesie to wytyczenie działki nie należy do inwestora, wytycza działkę sprzedający i za to płaci. Pisał o tym, że działkę już ma Dnia 29.01.2018 o 17:48, bedemialdoma napisał: Drogę mam utwardzoną pod samą działkę, Rozwiń Link do komentarza
Nolek Napisano 25 sierpnia 2018 Udostępnij #14 Napisano 25 sierpnia 2018 Dnia 22.08.2018 o 19:40, mhtyl napisał: Ale po co? Przecież działkę już ma . Badanie gruntu nie jest standardem, nie wszędzie trzeba je robić. Rozwiń Ale może nieraz wiedzieć czy na działce nawet o dobrej przenikliwości gruntu typu piasek nie ma tkzw cieki wodne Link do komentarza
Gość mhtyl Napisano 25 sierpnia 2018 Udostępnij #15 Napisano 25 sierpnia 2018 Cieki wodne są praktycznie na każdej działce. Przykład? Każdy z moich znajomych i nie tylko, nawet tu na forum robili studnie i na każdej działce woda była. Ale nie zmienia to faktu, że badania geologiczne nie są standardem przy budowie domku, można je zrobić dla siebie aby móc dobrze spać a nieraz jest to wymóg. Link do komentarza
Nolek Napisano 25 sierpnia 2018 Udostępnij #16 Napisano 25 sierpnia 2018 Tak masz rację, kiedy kupowałem działkę pod budowę domu miałem do wyboru trzy działki. Jedna z nich miała cztery tkzw kurzajki wodne więc ni wpak domu bym nie ustawił, bardzo płytko były,wiec dla świetego spokoju na działce naszej wymarzonej zrobiłem geologię. Z drugiej strony starostwo gdzie uzyskiwałem pozwolenie na budowę nic sie nie zajaknęło że takich badań nie potrzeba, grzecznie kazali zrobić cztery kopie i dostarczyć. Link do komentarza
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się