Sławomir Makarczuk Napisano 5 września 2017 #1 Napisano 5 września 2017 witam , przymierzam się do budowy domu szkieletowego , jestem na etapie wyboru projektu, intensywnie śledzę artykuły dotyczące konstrukcji szkieletu drewnianego. na początku natrafiłem na drobny dylemat! większość konstrukcji opiera się na module rozstawów słupów ściennych co 40 lub 60 cm w celu dostosowania do wymiarów materiałow obiciowych - płyta OSB z zewnątrz i K-G wewnątrz. Typowe wymiary OSB 1250 x2500 a K-G 1200 x 2600 , Jak pogodzić to z rozstawem słupów ściennych ? pytanie może i banalne , ale może ktoś mi coś podpowie na ten temat, z góry dziękuję
Budujemy Dom - budownictwo i instalacje Napisano 7 września 2017 #2 Napisano 7 września 2017 Płyty OSB po prosty przycina się na wymiar pozostawiając 3 mm luz miedzy nimi, a g-k pasują do modułu.
Sławomir Makarczuk Napisano 7 września 2017 Autor #3 Napisano 7 września 2017 dziękuję za odpowiedź , wiadomo że przyciąć zawsze można , zastanawiam się tylko dlaczego przy takim wzroście popularności budownictwa szkieletowego, producenci płyt OSB nie dostosują się ( przynajmniej z częścią produkcji) do typowych rozstawów słupów ściennych w celu uniknięcia starty materiałów a szczególnie dodatkowej robocizny Pozdrawiam
zenek Napisano 7 września 2017 #4 Napisano 7 września 2017 2 godziny temu, Sławomir Makarczuk napisał: producenci płyt OSB nie dostosują się ( przynajmniej z częścią produkcji) do typowych rozstawów słupów ściennych w celu uniknięcia starty materiałów na końcu traci inwestor, zyskuje producent (na resztkach)
MOC DREWNA Napisano 16 grudnia 2018 #5 Napisano 16 grudnia 2018 Bo płyty Osb nie powinny być stosowane w budownictwie szkieletowym !
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się