Skocz do zawartości

Piec dwufunkcyjny, a deszczownica

Recommended Posts

Witam. Zaczalem kompletny remont mieszkania w kamienicy (36m kw.). Zakupilem dwufunkcyjny piec do ogrzewania wody oraz mieszkania. Czy ów piec jest w stanie "wyrobic" z ogrzaniem wody jesli chcialbym zamontowac deszczownice, czy jest zbyt slaby i w tej sytuacji pozostaje mi montaz zwyklego prysznicu? 

To jak kupowałeś ten kocioł?
Nie zastanawiałeś się jaka moc będzie Ci potrzebna?
Teraz to już trochę za późno, chyba że jeszcze go nie zainstalowałeś.

Generalnie  przy dwufunkcyjnym kotle jest ten minus, że  jak będziesz zażywał kąpieli pod deszczownicą,  a ktoś w tym czasie odkręci ciepłą wodę to będziesz się wkurzał. 

Jak nie jest to dla Ciebie problemem, to o ile masz dobre ciśnienie wody i wystarczającą moc kotła to nie będziesz narzekał.

Zabudowanie deszczownicy wcale nie musi oznaczać zużywanie większej ilości wody, bo :

cytat :

Deszczownica ma małe otwory dzięki czemu siła strumienia nawet na „pół gwizdka” nadal jest wystarczająca do skutecznego spłukiwania.

a tu masz więcej jak oszczędzać wodę:

http://jakoszczedzacpieniadze.pl/jak-oszczedzac-wode-pod-prysznicem

Dnia 25.04.2017 o 19:07, demo napisał:

Zabudowanie deszczownicy wcale nie musi oznaczać zużywanie większej ilości wody, bo :

cytat :

Deszczownica ma małe otwory dzięki czemu siła strumienia nawet na „pół gwizdka” nadal jest wystarczająca do skutecznego spłukiwania.

a tu masz więcej jak oszczędzać wodę:

http://jakoszczedzacpieniadze.pl/jak-oszczedzac-wode-pod-prysznicem

Rozwiń  

Dnia 25.04.2017 o 16:33, Savkaa napisał:

Moglbys mi kolego to jakos wyjasnic? Przeczytałem kilka negatywnych opinii, ze lepiej jednak jesli ma sie oddzielny kociol z ciepla woda. Bede wdzieczny za wytlumaczenie

Rozwiń  

Co wyjaśniać, ja mam w domu deszczownicę i sobie chwalę(choć nie mam pieca na gaz) ale moja szwagierka i kolega ma deszczownice i piec na gaz, nie narzekają na to żeby piec nie wyrabiał z produkcja cwu. Tak jak napisał demo, wody nic więcej nie poleci jak z baterii wannowej czy umywalkowej, złudzenie robi własnie duża wielkość deszczownicy, a przepływ wody jest taki sam. Jedyny problem to może być za małe ciśnienie wody.

Piec ma moc 14 kW i nie zostal jeszcze zamontowany. Zostalo zlozone zamowienie. Mowiac jak dla laika, bo takowym jestem... 

1. Jesli bede bral prysznic uzywajac deszczownicy na pelny gwizdek to piec wyrobi?

2. Jesli bede uzywal deszczownicy na pelny gwizdek i w tym samym czasie ktos odkreci ciepla wode w kuchni to piec nie podgrzeje odpowiednio wody oraz ciśnienie w obu bateriach spadnie tak? 

3. Co jesli jak koleha wyzej napisal... uzyje deszczownicy na pol gwizdka, bo to tez wystarczy do umycia sie i w tym czasie ktos bedzie korzystal z cieplej wody z kuchni?

4. Jak to sie ma jesli bede bral prysznic a w tym czasie zmywarka bedzie myla naczynia? Czy to ma wplyw ma temp i cisnienie wody? 

Nie ważnne czy zamontujesz deszczownice czy zwykla sluchawke, jak bedziesz bral prysznic, a w kuchni ktos odkreci ciepla wode to nie dosc ze spadnie cisnienie to jeszcze obleje Cie zimniejsza woda.

I tu nie ma znaczenia czy bedziesz uzywal  jej na "pol gwizdka" czy na full, zawsze tak bedzie.

podczas mycia zmywarki poczujesz tylko wtedy spadek cisnienia i obnizenie temperatury gdy zmywarka bedzie napelniac i dopelniac sie woda podczas pracy.

Dnia 26.04.2017 o 18:57, Seifer napisał:

Nie ważnne czy zamontujesz deszczownice czy zwykla sluchawke, jak bedziesz bral prysznic, a w kuchni ktos odkreci ciepla wode to nie dosc ze spadnie cisnienie to jeszcze obleje Cie zimniejsza woda.

I tu nie ma znaczenia czy bedziesz uzywal  jej na "pol gwizdka" czy na full, zawsze tak bedzie.

podczas mycia zmywarki poczujesz tylko wtedy spadek cisnienia i obnizenie temperatury gdy zmywarka bedzie napelniac i dopelniac sie woda podczas pracy.

Rozwiń  

Czyli to jest taki haczyk korzystania z pieca dwufunkcyjnego? Dobrze pojmuje?

• 2 tygodnie temu...

Witam, 

Zastosowanie jednej deszczownicy w budynku to wydatek ciepłej wody na poziomie 15-18 l/min, więc powinno się ten aspekt brać pod uwagę przy doborze swojego kotła dwufunkcyjnego. Kocioł o mocy 14kW może mieć problem z podgrzewaniem przepływowo takiej ilości wody. 
Wadą kotłów dwufunkcyjnych jest ograniczona ilość wytwarzania ciepłej wody w danej chwili, więc jeżeli w czasie korzystania z deszczownicy użyty będzie inny punkt poboru (zlew w kuchni, zmywarka itp) wpłynie to na obniżenie temperatury i dyskomfort podczas kąpieli. 
Chętnie odpowiem na ewentualne pytania. 
Pozdrawiam, 

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
  • Kto przegląda   0 użytkowników

• Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Darmowy poradnik budowlany raz w tygodniu na Twój e-mail

• Najnowsze posty

• Naturalny wygląd Podkreśla strukturę drewna – słoje i naturalne usłojenie stają się bardziej widoczne i wyraziste. Matowe lub satynowe wykończenie – wygląda bardziej naturalnie niż połysk lakieru. Oddychająca powierzchnia Drewno zachowuje zdolność do oddychania, co pomaga w regulacji wilgotności w pomieszczeniu. Mniejsze ryzyko wypaczeń przy zmianach temperatury i wilgotności. Łatwa konserwacja i naprawa Nie trzeba cyklinować całej podłogi przy uszkodzeniu – można punktowo odnowić fragment. Regularna konserwacja (np. środkiem do pielęgnacji olejowosków) wydłuża żywotność wykończenia. Przyjemność użytkowania Ciepłe i przyjemne w dotyku – idealne dla osób chodzących boso lub z małymi dziećmi. Mniej śliskie niż lakierowane podłogi. Ekologia i zdrowie Produkty olejowoskowe są często na bazie naturalnych olejów i wosków – bezpieczne dla zdrowia. Brak intensywnego zapachu chemii, przyjazne alergikom.   Osmo to jedna z najbardziej znanych marek oferujących wysokiej jakości olejowoski do podłóg drewnianych (i nie tylko). Produkty tej firmy są bardzo cenione zarówno przez profesjonalistów, jak i osoby samodzielnie wykańczające wnętrza.
    • Zgadza się, dlatego uważam że w skrajnych przypadkach, czyli pewnie dwie noce w roku lepiej dogrzać grzałką, niż przepłacać za większą pompę i martwić się o taktowanie. Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka
    • Mam człowieka na miejscu. Będzie obserwował.
    • Dziś po południu test obciążeniowy z tego co mi tutaj alert pogodowy wysyła.  
    • To nie do końca tak. Po pierwsze T-CAP nie są jedynymi pompami na rynku, które utrzymują nominalną moc grzewczą w skrajnie niskich temperaturach (-20°C lub mniej). Ale inne o takiej charakterystyce są od nich wyraźnie droższe.  Po drugie, zdolność do utrzymywania mocy nominalnej w trudnych warunkach nie oznacza większej skłonności do taktowania. W praktyce jest wręcz odwrotnie. Taka pompa jest w stanie utrzymać moc nominalną w całym przewidywanym zakresie pracy (mniej więcej od -20 do +15°C). Ale równocześnie to i tak są pompy inwerterowe, czyli z możliwością automatycznego dostosowywania mocy do chwilowych potrzeb. Dla większości pomp powietrze/woda minimum to 30%. Czyli pompa nominalnie np. 9 KW jest w stanie działać w sposób ciągły już z mocą ok. 3 kW.  Natomiast w typowych pompach, których moc spada wraz ze spadkiem temperatury zewnętrznej, też mamy nominalnie np. 9 kW. Ale osiągane dopiero np. przy +7°C na zewnątrz. Natomiast przy -10°C taka pompa będzie miała np. 5-6 kW mocy. Właśnie wtedy będzie potrzebne użycie grzałek. Natomiast przy wysokiej temperaturze zewnętrznej i tak potrzebne będzie wykorzystanie funkcji inwertera. Ale co się stanie, jeżeli wiedząc o spadku mocy wraz z temperaturą zewnętrzną, zdecydujemy się na pompę nominalnie już nie 9 lecz 12 kW? Wtedy powyżej 0°C zakresu regulacji mocy może już zabraknąć.
  • Popularne tematy

• Utwórz nowe...