Skocz do zawartości

Historia edycji

aaaa

aaaa

Widok ogolny na pompencje (waga 140kg wiec luzik - w dwoch mozna ja wniesc bez zadnych problemow nawet po schodach, a po sciagnieciu obudowy nawet nikt sie nie zasapie

1.jpg

Widok ogolny na uklad elektryczny / sterowania:

2.jpg

Widok szczegolowy na uklad elektryczny. Od lewej przekazniki RELPOL, stycznik AEG, czujnik kolejnosci i zaniku fazy F&F, zabezpieczenia B10 i wylacznik silnikowy legranda, stycznik moellera:

3.jpg

Sterownik pompy:

4.jpg

zagladamy do srodka Zeby to zobaczyc trzeba odkrecic ze 30 srub i wyciagnac tone scinkow z welny mineralnej - robia m.in. za wygluszenie. Z tylu po lewej i po prawej (dlugie czarne) to wymienniki ciepla - pieknie opakowane styropianem i obklejone centymetrowa pianka izolacyjna. Naprawde solidnie - tak solidnie ze zal mi tego bylo rozbierac i w koncu nie wiem jaki to typ (chcialem sprawdzic jakie bedzie mial opory zeby dobrze dobrac pompke obiegowa). Widac tam tez cztery pary kabelkow (czujki temperatur wejsc/wyjsc obu zrodel) i cienki miedziany przewod do kontroli cisnienia (podlaczony do presostatu). W centrum oczywiscie sprezarka scroll copeland - opakowana w jakis filc

5.jpg

jedziem ze szczegolami. Filterek ALCO. Alco wspolnie z copelandem tworza grupe EMERSON - pierwsza liga jezeli chodzi o chlodnictwo.

6.jpg

Presostat (czyli czujnik roznicy cisnien ktory czuwa nad prawidlowa praca ukladu - w razie gdyby po ktorejs stronie ulecial czynnik - wylaczy sprezarke zapobiegajac jej uszkodzeniu).

7.jpg

Wziernik ALCO (do kontroli przeplywu czynnika i stopnia jego zawilgocenia):

8.jpg

Zawor rozprezny ALCO:

9.jpg

Tu szczerze mowiac nie jestem pewien co to ale ma logo EMERSON na sobie z boku
10.jpg

I to wszystko! Ot cala pompa. Bardzo mi sie to podoba - kazdy element mozna kupic nawet na allegro, a w razie awarii wymieni to kazdy chlodnik. Najdrozsza jest oczywiscie sprezarka - ok 3k pln. Filtr, wziernik, presostat - ponizej 100 pln za element. Skraplacz i parownik sa obudowane i zakryte wiec niestety ich nie sfocilem ale producent deklaruje ze to "danfoss, alfaco lub honeywell" i ja tam mu wierze Prostota tego urzadzenia poraza. Ale to wielki plus bo tutaj nie ma sie co zepsuc, jedyny zuzywajacy sie element to sprezarka ktora bez najmniejszej awarii powinna pociagnac minimum 25 lat, a przypuszczam ze pociagnie dwa razy tyle przy prawidlowo wykonanej instalacji i sterowaniu

Podsumowujac - kawal solidnego sprzetu opartego o elementy z najwyzszych polek firm chlodniczych. Podoba mi sie :)

Zdjęcia i komentarze - kolegi

aaaa

aaaa

Widok ogolny na pompencje (waga 140kg wiec luzik - w dwoch mozna ja wniesc bez zadnych problemow nawet po schodach, a po sciagnieciu obudowy nawet nikt sie nie zasapie

1.jpg

Widok ogolny na uklad elektryczny / sterowania:

2.jpg

Widok szczegolowy na uklad elektryczny. Od lewej przekazniki RELPOL, stycznik AEG, czujnik kolejnosci i zaniku fazy F&F, zabezpieczenia B10 i wylacznik silnikowy legranda, stycznik moellera:

3.jpg

Sterownik pompy:

4.jpg

gladamy do srodka Zeby to zobaczyc trzeba odkrecic ze 30 srub i wyciagnac tone scinkow z welny mineralnej - robia m.in. za wygluszenie. Z tylu po lewej i po prawej (dlugie czarne) to wymienniki ciepla - pieknie opakowane styropianem i obklejone centymetrowa pianka izolacyjna. Naprawde solidnie - tak solidnie ze zal mi tego bylo rozbierac i w koncu nie wiem jaki to typ (chcialem sprawdzic jakie bedzie mial opory zeby dobrze dobrac pompke obiegowa). Widac tam tez cztery pary kabelkow (czujki temperatur wejsc/wyjsc obu zrodel) i cienki miedziany przewod do kontroli cisnienia (podlaczony do presostatu). W centrum oczywiscie sprezarka scroll copeland - opakowana w jakis filc

5.jpg

jedziem ze szczegolami. Filterek ALCO. Alco wspolnie z copelandem tworza grupe EMERSON - pierwsza liga jezeli chodzi o chlodnictwo.

6.jpg

Presostat (czyli czujnik roznicy cisnien ktory czuwa nad prawidlowa praca ukladu - w razie gdyby po ktorejs stronie ulecial czynnik - wylaczy sprezarke zapobiegajac jej uszkodzeniu).

7.jpg

Wziernik ALCO (do kontroli przeplywu czynnika i stopnia jego zawilgocenia):

8.jpg

Zawor rozprezny ALCO:

9.jpg

Tu szczerze mowiac nie jestem pewien co to ale ma logo EMERSON na sobie z boku
10.jpg

I to wszystko! Ot cala pompa. Bardzo mi sie to podoba - kazdy element mozna kupic nawet na allegro, a w razie awarii wymieni to kazdy chlodnik. Najdrozsza jest oczywiscie sprezarka - ok 3k pln. Filtr, wziernik, presostat - ponizej 100 pln za element. Skraplacz i parownik sa obudowane i zakryte wiec niestety ich nie sfocilem ale producent deklaruje ze to "danfoss, alfaco lub honeywell" i ja tam mu wierze Prostota tego urzadzenia poraza. Ale to wielki plus bo tutaj nie ma sie co zepsuc, jedyny zuzywajacy sie element to sprezarka ktora bez najmniejszej awarii powinna pociagnac minimum 25 lat, a przypuszczam ze pociagnie dwa razy tyle przy prawidlowo wykonanej instalacji i sterowaniu

Podsumowujac - kawal solidnego sprzetu opartego o elementy z najwyzszych polek firm chlodniczych. Podoba mi sie :)

Zdjęcia i komentarze - kolegi

• Kto przegląda   0 użytkowników

• Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Utwórz nowe...