Grafi92 Napisano 27 lutego 2017 Udostępnij #1 Napisano 27 lutego 2017 Witam. Kilka miesięcy temu zakończyłem remont w mieszkaniu. Niestety, ale niedawno pojawiły się problemy, który wynikały z mojego braku doświadczenia. Zostały położone kafelki w łazience przy rurach z centralnego ogrzewania. Pomiędzy rurami, a kafelkami została nałożona fuga. W zimie dwie całe kafelki pękły z powodu gorących rur. Kilka dni temu wymieniłem te kafelki i odpowiednio zabezpieczyłem aby tym razem rury miały jak pracować. Jednak nie bardzo mam pomysł na wykończenie tego. Na dole dodałem kawałek rury, który izoluje kafelki od rur z centralnego. Nie wygląda to zbyt ładnie i chciałbym to zamaskować. W mieszkaniu zastosowałem w rozetki na wykończeniach rur, ale w tym przypadku jest problem, ponieważ rury z centralnego mają około 7cm średnicy. Nie znalazłem rozetek, które pasowałyby na takie rury. W jaki sposób mógłbym to wykończyć? W załącznikach przesyłam zdjęcia rur. Link do komentarza
retrofood Napisano 27 lutego 2017 Udostępnij #2 Napisano 27 lutego 2017 Obuduj to gipsokartonem na konstrukcji, tylko na dole i góry musisz wstawić kratki dla obiegu ciepła. Na gipsokarton naklej nowe płytki. Oczywiście, pociąg calość aż do winkla. Jak tak zrobiłem u siebie, działa drugi sezon. Link do komentarza
Gość stach Napisano 27 lutego 2017 Udostępnij #3 Napisano 27 lutego 2017 A kratek jest do wyboru, do koloru https://www.google.pl/search?q=kratki+wentylacyjne+metalowe&client=firefox-b&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ved=0ahUKEwj27NfZ_6_SAhUBpiwKHe2CAloQsAQIVw&biw=1680&bih=897 I kratek nie żałuj - ze dwie na dole, dwie na górze - będzie lepszy cug.... Link do komentarza
Grafi92 Napisano 27 lutego 2017 Autor Udostępnij #4 Napisano 27 lutego 2017 Dziękuję za odpowiedzi. Możliwe, że źle napisałem. Same rury w żaden sposób mi nie przeszkadzają. Niech sobie będą odkryte. Bardziej nie podoba mi się połączenie rur z podłogą. Muszę zostawić przy kafelkach trochę przestrzeni (pomiędzy rurą, a kafelką) i dlatego chcę to na dole zamaskować. Myślałem o czymś takim, ale musiałbym znaleźć to na rozmiar rury około 7cm (a nie spotkałem się z takim nigdzie): http://www.sklep.tokmet.pl/rozeta_do_rury_fi_16_mm-4859i Link do komentarza
janusz13 Napisano 27 lutego 2017 Udostępnij #5 Napisano 27 lutego 2017 Coś Mi się wydaje że średnica tych rur to jeden cal czyli 25mm . Na pewno nie jest to jak podajesz 7 cm. Zmierz suwmiarką. https://www.bricoman.pl/drzwi-okna-stolarka/panel-deski-parkiety-klej-listwy-akcesoria-do-podlog/rozety-podlogowe/rozeta-maskujaca-do-rur-pojedyncza-biel-fi-26 Jeśli nie znajdziesz nic pasującego w sprzedaży odwiedź zakład ślusarski z tokarką niech wytoczą Tobie pierścienie z mosiądzu przetniesz je na pół i wkleisz i po klopocie. Link do komentarza
retrofood Napisano 27 lutego 2017 Udostępnij #6 Napisano 27 lutego 2017 Dnia 27.02.2017 o 11:20, janusz13 napisał: Coś Mi się wydaje że średnica tych rur to jeden cal czyli 25mm . Rozwiń Nie no, nie przesadzaj. Dwa razy więcej. Link do komentarza
janusz13 Napisano 27 lutego 2017 Udostępnij #7 Napisano 27 lutego 2017 Mam w kuchni zamiast grzejnika rurę o średnicy 5 cm i wierz mi jest to kawał grzmota. Link do komentarza
retrofood Napisano 3 marca 2017 Udostępnij #8 Napisano 3 marca 2017 Dnia 27.02.2017 o 12:10, janusz13 napisał: Mam w kuchni zamiast grzejnika rurę o średnicy 5 cm i wierz mi jest to kawał grzmota. Rozwiń Może i masz rację, tym niemniej, podtrzymuję radę obudowania. Rury są po prostu brzydkie, mają nierówną powierzchnię i ja bym je zakrył całkowicie. Link do komentarza
janusz13 Napisano 3 marca 2017 Udostępnij #9 Napisano 3 marca 2017 Ja również tak bym zrobił. A po za tym nie rozumiem że przy okazji remontu tych rur dokładnie nie oczyszczono tylko pomalowano. Link do komentarza
zenek Napisano 3 marca 2017 Udostępnij #10 Napisano 3 marca 2017 http://rx-polska.pl/rozety-do-rur-rozety-do-rury-508mm-c-9_68_76.html Tu masz rozety do twej rury. Jedne z wielu. Wpisałem do google i tyle - może będzie pasować. A jak rury ci się podobaja - to je wyszlifuj papierem ściernym a potem maluj lakierem i szlifuj - aż będzie gładka jak kawałek karoserii samochodu - tylko to pracochlonne... Link do komentarza
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się