Leśny Napisano 30 września 2016 #1 Napisano 30 września 2016 Nastała jesień, więc pomyślałem, że dobrze będzie wymienić się przespisami na potrawy z grzybów lub z grzybami. Mi ostatnio ktoś podrzucił prosty przepis na rizotto z grzybami leśnymi: Grzyby (najlepiej rurkowe, ale blaszkowe też mogą być) sparzamy wodą i następnie dorzucamy do zeszklonej na patelni, na oleju (lub maśle) cebulki. Przyprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy ugotowany wcześniej ryż i zalewamy szklanką bulionu. Wszystko dusimy na wolnym ogniu, do czasu, aż woda odparuje z bulionu. No i mamy wspaniałe danie tanim kosztem i w krótkim czasie. Palce lizać
wiki88 Napisano 6 października 2016 #2 Napisano 6 października 2016 Można zrobić sałatkę do słoików z grzybów, grzybki marynowane, grzybki suszone, i jajecznice:)
Leśny Napisano 7 października 2016 Autor #3 Napisano 7 października 2016 Cytat Można zrobić sałatkę do słoików z grzybów, grzybki marynowane, grzybki suszone, i jajecznice:) Może coś więcej o tej sałatce?
Leśny Napisano 12 października 2016 Autor #4 Napisano 12 października 2016 Popadało i znów pojawiły się grzyby, podgrzybki, kanie i opieńki miodowe. W związku z tym mam pytanie, czy opieńki można smażyć na maśle, tak jak kurki, czy też trzeba je wcześniej ugotować?
stokrotka.35 Napisano 13 października 2016 #5 Napisano 13 października 2016 Cytat Popadało i znów pojawiły się grzyby, podgrzybki, kanie i opieńki miodowe. W związku z tym mam pytanie, czy opieńki można smażyć na maśle, tak jak kurki, czy też trzeba je wcześniej ugotować? Ja smażę /duszę/ bez gotowania i tak podczas obróbki cieplnej wydzielają dużo wody.Jakieś 3 tyg. temu robiłam "flaczki" z kolczaków obłączastych.Pokroiłam tego grzyba na paski i dodałam pozostałe przyprawy jak do tradycyjnych flaczków.Miałam wtedy gości i gdybym później nie powiedziała jakie to flaczki były, to nie wiem czy ktoś by zauważył różnicę
Leśny Napisano 14 października 2016 Autor #6 Napisano 14 października 2016 Cytat Ja smażę /duszę/ bez gotowania i tak podczas obróbki cieplnej wydzielają dużo wody.Jakieś 3 tyg. temu robiłam "flaczki" z kolczaków obłączastych.Pokroiłam tego grzyba na paski i dodałam pozostałe przyprawy jak do tradycyjnych flaczków.Miałam wtedy gości i gdybym później nie powiedziała jakie to flaczki były, to nie wiem czy ktoś by zauważył różnicę Możesz podać przepis na te flaczki? Wiem że kolega robi coś podobnego z opieniek, więc może uda się przyrządzić i mi?
stokrotka.35 Napisano 14 października 2016 #7 Napisano 14 października 2016 Wzorowałam się na tym przepisiehttp://nagrzyby.pl/kuchnia/flaczki-z-boczniakowTylko grzybki dałam inne
Leśny Napisano 15 października 2016 Autor #8 Napisano 15 października 2016 Cytat Wzorowałam się na tym przepisiehttp://nagrzyby.pl/kuchnia/flaczki-z-boczniakowTylko grzybki dałam inne Dzięki ;)
task43 Napisano 15 listopada 2016 #9 Napisano 15 listopada 2016 W tym roku chodziłem na grzyby. Nazbierało się trochę ponieważ miałem na to czas. Część zasuszylilśmy ,część zjedliśmy na świeżo. Mogę polecić ten schab pieczony z grzybami :https://www.przepisy.pl/przepis/schab-piecz...mi-i-szpinakiemDanie jest proste oraz jest to fajny zamiennik szynki na kanapki ( na obiad rownież pasuje).
kalina3 Napisano 15 maja 2017 #10 Napisano 15 maja 2017 Ja uwielbiam sos kurkowy - przepis mam z Kwestii Smaku. Jest prosty, a przepyszny.
nosek2 Napisano 4 września 2017 #11 Napisano 4 września 2017 Sezon grzybowy w pełni i najbardziej lubię sos tradycyjny. Ostatnio robię z tego przepisu i wychodzi super: Sos ze świeżych grzybów leśnych
daniY Napisano 5 września 2017 #12 Napisano 5 września 2017 Jeśli chodzi o grzyby, to polecam dwa przepisy: Kanie smażone Kanie myjemy, solimy, moczymy w mleku. Następnie obtaczamy w panierce (takiej samej, jak przy schabowych) i smażymy. Pyszota! Jajecznica na kozakach Kozaki myjemy, kroimi w dość cienkie paseczki. Smażymy na maśle. Dodajemy jajka, solimy, pieprzymy i ewentualnie dodajemy Czubrzycy. Mniam.
MisterB Napisano 26 października 2017 #13 Napisano 26 października 2017 Ja robię zapiekankę z grzybami - grzyby, ziemniaki, trochę marchwi i pietruszki, cebuli - wszystko w kawałki, do tego czosnek i przyprawy (tymianek i rozmaryn bardzo pasują) i do piekarnika.
bryczek Napisano 25 grudnia 2019 #14 Napisano 25 grudnia 2019 Uszka z grzybami mojej babci to na prawdę wielka sprawa.
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się