rolkarz Napisano 16 kwietnia 2016 #1 Napisano 16 kwietnia 2016 Witam! Mam taki problem (zapewne dla panów elektryków śmieszny). Kupiłem właśnie piekarnik elektryczny WHIRLPOOL AKP 407 IX i nie wiem jak podłączyć bo piekarnik ma 3 przewody, a płyta Whirlpool AKM 953 jest podłączona pięcioma przewodami. Do jakich przewodów w ścianie podłączyć piekarnik? Dziękuję i pozdrawiam!
rolkarz Napisano 16 kwietnia 2016 Autor #2 Napisano 16 kwietnia 2016 Cytat Do jakich przewodów w ścianie podłączyć piekarnik? myślę, że tak:żółtozielony -> żółtozielony niebieski do niebieskiego brązowy do czarnego lub brązowego lub czarnego - tam wszędzie powinno być 230 v?
Gość mhtyl Napisano 16 kwietnia 2016 #3 Napisano 16 kwietnia 2016 Tu nie można myśleć tu trzeba wiedzieć. Cytat Witam! Mam taki problem (zapewne dla panów elektryków śmieszny). Kupiłem właśnie piekarnik elektryczny WHIRLPOOL AKP 407 IX i nie wiem jak podłączyć bo piekarnik ma 3 przewody, a płyta Whirlpool AKM 953 jest podłączona pięcioma przewodami. Do jakich przewodów w ścianie podłączyć piekarnik? Dziękuję i pozdrawiam! Płytę indukcyjna masz podłączona do dwóch faz, czyli dwa pola na jedną fazę a drugie dwa pola na druga fazę.Piekarnik podłączasz do jednej wazy (230V) i tą fazę musisz znaleźć.Żółto zielony to uziemienie.
retrofood Napisano 16 kwietnia 2016 #4 Napisano 16 kwietnia 2016 Cytat Żółto zielony to uziemienie. Żółto zielony powinien być przewodem ochronnym. Ale czy nim jest? O! To jest pytanie!
Gość mhtyl Napisano 16 kwietnia 2016 #5 Napisano 16 kwietnia 2016 Cytat Żółto zielony powinien być przewodem ochronnym. Ale czy nim jest? O! To jest pytanie! Na fotce widać, że ten żółto-zielony jest przykręcony do obudowy płyty więc chyba i w instalacji też jest.A czy ochronny i uziemienie to nie to samo?
rolkarz Napisano 17 kwietnia 2016 Autor #6 Napisano 17 kwietnia 2016 Cytat myślę, że tak:żółtozielony -> żółtozielony niebieski do niebieskiego brązowy do czarnego lub brązowego lub czarnego - tam wszędzie powinno być 230 v? dzisiaj zmierzyłem napięcie multimetremmiędzy niebieskim i czarnym / brązowym / czarnym - tam wszędzie 230 vpołączenie powinno być:żółtozielony -> żółtozielony niebieski -> niebieskibrązowy do czarnego lub brązowego lub czarnegopozdrawiam
MrTomo Napisano 17 kwietnia 2016 #7 Napisano 17 kwietnia 2016 Przecież kuzwa załączyłeś schemat.Tam jest wszystko czarno na białym.
retrofood Napisano 17 kwietnia 2016 #8 Napisano 17 kwietnia 2016 Cytat połączenie powinno być:żółtozielony -> żółtozielony niebieski -> niebieskibrązowy do czarnego lub brązowego lub czarnego U Ciebie może i tak. U innych... to zależy. Cytat A czy ochronny i uziemienie to nie to samo? Nie.
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się