qwert Napisano 17 kwietnia 2007 Udostępnij #1 Napisano 17 kwietnia 2007 Czy sąsiad ma prawo posadzić 20 cm od mojego ogrodzenia, i ważne, od strony południowej tuje? Obawiam się, że jak rośliny podrosną to zabierze mi ta bariera około 4 m2 słońca na moim terenie. Co mogę z tym zrobić? Link do komentarza
Redakcja Napisano 18 kwietnia 2007 Udostępnij #2 Napisano 18 kwietnia 2007 Przepisy nie określają w jakiej odległości od granicy można sadzić drzewa, czy krzewy. W sprawie ewentualnego ograniczenia w korzystania z posesji spowodowanej zacienieniem można zwrócić się do sądu cywilnego, który rozstrzygnie w jakim stopniu drzewa przeszkadzają w użytkowaniu działki. Link do komentarza
SkurczPoliczka Napisano 5 lutego 2008 Udostępnij #3 Napisano 5 lutego 2008 Pogadaj z sąsiadem czy będzie je przycinał do wysokości ogrodzenia może da się namówić ? Link do komentarza
Darek_Lublin Napisano 11 czerwca 2008 Udostępnij #4 Napisano 11 czerwca 2008 Cytat Pogadaj z sąsiadem czy będzie je przycinał do wysokości ogrodzenia może da się namówić ? Jedynie z nim pogadac moze sie troche przesunie z tujami. Link do komentarza
leszko Napisano 14 lipca 2008 Udostępnij #5 Napisano 14 lipca 2008 Cytat Czy sąsiad ma prawo posadzić 20 cm od mojego ogrodzenia, i ważne, od strony południowej tuje? Obawiam się, że jak rośliny podrosną to zabierze mi ta bariera około 4 m2 słońca na moim terenie. Co mogę z tym zrobić? O ile się nie mylę - masz prawo domagac się, by tuje nie niszczyły twego ogrodzenia, i byś miał dostęp do okresowej konserwacji (malowania np.) od strony sąsiada. Pnadto zbyt bliskie korzenie mogą podnosic twą podmurówkę.Sądzę, żę 50_70 cm by było lepiej.Z drugiej strony - co wolisz oglądać - sąsiada i jego dom, czy też tuje. Ja wybieram tuje!Dodatkowo tuje na działce sąsiada, czyli twój ogród wizualnie sie powiększa.A te 4 m cienia w stosunko do powierzcni słonecznej to chyba niewiele, prawda? Link do komentarza
bogdanski64 Napisano 4 grudnia 2008 Udostępnij #6 Napisano 4 grudnia 2008 Ludzie szanujcie się życie jest tak krutkie Link do komentarza
simon_r Napisano 4 grudnia 2008 Udostępnij #7 Napisano 4 grudnia 2008 Cytat Czy sąsiad ma prawo posadzić 20 cm od mojego ogrodzenia, i ważne, od strony południowej tuje? Obawiam się, że jak rośliny podrosną to zabierze mi ta bariera około 4 m2 słońca na moim terenie. Co mogę z tym zrobić? heh... nie chciałbym być Twoim sąsiadem Link do komentarza
TERMINATORsiemianowice Napisano 11 grudnia 2008 Udostępnij #8 Napisano 11 grudnia 2008 Cytat heh... nie chciałbym być Twoim sąsiadem hehehehe dobre ..... Link do komentarza
olek1234.34 Napisano 16 marca 2009 Udostępnij #9 Napisano 16 marca 2009 A ciekawe co będzie z tymi tujami jak będą większe, 20 cm to bardzo mało i coś tak czuje że te tuje będą "przechodzić" przez twoje ogrodzenie, najlepsze będzie to jak się z gościem nie dogadasz a co gorsza pokłócisz to będziesz potem przycinał jego tuje bo on to będzie miał głęboko w du... Link do komentarza
Jan_13 Napisano 14 października 2009 Udostępnij #10 Napisano 14 października 2009 Cytat A ciekawe co będzie z tymi tujami jak będą większe, 20 cm to bardzo mało i coś tak czuje że te tuje będą "przechodzić" przez twoje ogrodzenie, najlepsze będzie to jak się z gościem nie dogadasz a co gorsza pokłócisz to będziesz potem przycinał jego tuje bo on to będzie miał głęboko w du... Najważniejsze, że to co będzie przechodzić przez płot możesz ciąć bez opamiętania i bez konsekwencji Link do komentarza
Super B Napisano 15 października 2009 Udostępnij #11 Napisano 15 października 2009 Cytat Najważniejsze, że to co będzie przechodzić przez płot możesz ciąć bez opamiętania i bez konsekwencji Wojna na śmierć i życie... z sąsiadem... gotowa! Link do komentarza
cyma2704 Napisano 16 października 2009 Udostępnij #12 Napisano 16 października 2009 Cytat Wojna na śmierć i życie... z sąsiadem... gotowa! Niekoniecznie. Moja siostra od 17 lat usiłuje dojść z sąsiadem do porozumienia w sprawie porządkowania jego działki. Budynek gospodarczy z garażem ma postawiony 1m od granicy działki, a na działce sąsiada 20-30 letnie drzewa liściaste, krzewy i chaszcze nie porządkowane od lat. Blachodachówka, rynny na budynku zniszczona przez gałęzie, że nie wspomnę o czyszczeniu rynien jesienią przynajmniej raz w tygodniu. Ogrodzenie też zniszczone, bo drzewa rosną też przy samym murku. Próby rozmów kończyły się zawsze odpowiedzią, że później, że nie ma czasu, itd.Dojazd do tej działki ma sąsiad błotnistą drogą gminną ok. 500m. Dotychczas korzystał z prywatnej drogi mojej siostry bez jakichkolwiek opłat, ale teraz chce budować na tej działce dom dla dziecka. Moja siostra nareszcie może się odwdzięczyć sąsiadowi za zrozumienie jej problemów. Zgodzi się na służebność przejazdu pod warunkiem, że sąsiad wytnie wszystkie drzewa i krzewy od strony południowej i wschodniej w promieniu 5 m od jej działki i uporządkuje teren.Właśnie się dowiedziała, że jest nieużyta i naraża go na koszty, ponieważ działka jest duża, a on chce posadowić dom z dala od posesji siostry i jemu te drzewa nie będą przeszkadzać. Siostra trochę ma skrupuły, bo to kolega ze szkolnej ławki, ale ja ją motywuję do walki o swoje interesy bez zbędnego oglądania się na opinię wiejskiej społeczności.Nigdy nie wiadomo kiedy sąsiad nie liczący się z innymi, będzie tych innych potrzebował. Link do komentarza
Mathir Napisano 18 października 2009 Udostępnij #13 Napisano 18 października 2009 cyma2704, piękna historia. I świetnie spointowana Link do komentarza
KAROI Napisano 19 października 2009 Udostępnij #14 Napisano 19 października 2009 Cytat cyma2704, piękna historia. I świetnie spointowana Owszem! A takiego sąsiada... (tu każdy wpisuje co mu w duszy gra ) Link do komentarza
cyma2704 Napisano 19 października 2009 Udostępnij #15 Napisano 19 października 2009 Właśnie w sobotę odbyła się kolejna rozmowa w sprawie sąsiedzkich powinności. Niestety niektórym ciasnota umysłowa i zadufanie nie pozwala na obiektywny osąd rzeczywistości. Jeszcze znajdą sojuszników gotowych utwierdzać w tym, że słuszność jest po ich stronie. Moja siostra to zostanie świętą za życia.Broń mnie panie przed takimi sąsiadami. Link do komentarza
Super B Napisano 20 października 2009 Udostępnij #16 Napisano 20 października 2009 Ważne, że twoja siostra ma argument w postaci tej drogi! Może to brutalne, ale ciemniaków trzeba traktować tak, jak na to zasługują Link do komentarza
Mathir Napisano 21 października 2009 Udostępnij #17 Napisano 21 października 2009 Cytat Ważne, że twoja siostra ma argument w postaci tej drogi! Może to brutalne, ale ciemniaków trzeba traktować tak, jak na to zasługują W poprzednim wcieleniu byłeś inkwizytorem? Link do komentarza
KAROI Napisano 22 października 2009 Udostępnij #18 Napisano 22 października 2009 Cytat W poprzednim wcieleniu byłeś inkwizytorem? Na to wygląda Ale trochę racji w takiej postawie jest! Link do komentarza
Super B Napisano 23 października 2009 Udostępnij #19 Napisano 23 października 2009 Przesadzacie! Chodziło mi tylko o to, że nie należy odpuszczać tego rodzaju ludziom. Link do komentarza
cyma2704 Napisano 24 października 2009 Udostępnij #20 Napisano 24 października 2009 Cytat Przesadzacie! Chodziło mi tylko o to, że nie należy odpuszczać tego rodzaju ludziom. Według mnie to nawet nie o odpuszczanie, a o zmuszenie do refleksji. Jednak w stosunku do wielu to niestety nie działa, w myśl powiedzonka:"plujesz w twarz..." Link do komentarza
KAROI Napisano 25 października 2009 Udostępnij #21 Napisano 25 października 2009 Cytat Według mnie to nawet nie o odpuszczanie, a o zmuszenie do refleksji. Jednak w stosunku do wielu to niestety nie działa, w myśl powiedzonka:"plujesz w twarz..." Zgoda Niestety masz rację Link do komentarza
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się