Skocz do zawartości

pytanie o szpachlowanie i gruntowanie

cosima

Recommended Posts

Napisano
Przypuszczam, że moje pytania są trochę naiwne z punktu widzenia fachowca, ale dla to jednak problem, więc proszę o wyrozumiałość icon_smile.gif

1. Czym najłatwiej / najlepiej szpachlować ściany i sufity wykończone jednowarstwowym tynkiem gipsowym? Chodzi mi o materiał.
2. Jaka jest właściwa kolejność - wpierw szpachlowanie czy gruntowanie?
3. Czym najlepiej gruntować?
4. Chciałabym też zamurować otwór drzwiowy - jak w miarę tanio można to zrobić? Czy może płyty g-k, tylko co zrobić na złączeniu ściany z płytą żeby nie pękało?

Będę wdzięczna za wszelkie sugestie icon_smile.gif
Napisano
Cytat

Przypuszczam, że moje pytania są trochę naiwne z punktu widzenia fachowca, ale dla to jednak problem, więc proszę o wyrozumiałość icon_smile.gif

1. Czym najłatwiej / najlepiej szpachlować ściany i sufity wykończone jednowarstwowym tynkiem gipsowym? Chodzi mi o materiał.
4. Chciałabym też zamurować otwór drzwiowy - jak w miarę tanio można to zrobić? Czy może płyty g-k, tylko co zrobić na złączeniu ściany z płytą żeby nie pękało?

A po co chcesz szpachlować tynk gipsowy? Są jakieś ubytki, jest popękany czy coś w tym stylu?
Najpierw się gruntuje.
Gruntuje się gruntem takim jaki zaleca producent, wtedy nie ma rozczarowań jak coś się nie uda.
Otwór drzwiowy można płytami tylko w tym przypadku koszty mogą być większe niż użyło by się np bloczków z bk bo będzie dużo odpadów które zostaną choćby płyta gk, profile ale z drugiej strony odpada tynkowanie.
Aby nie było widać pęknięć używa się siatki i masy szpachlowej.
Napisano
śmig z megaronu , tani , łatwy w nakładaniu , aby miec więcej czasu przy nakładaniu grunt najpierw bo to co masz na scianach chłonie szybko ze szpachli , tynk pewnie z MP75...
Napisano
Cytat

A po co chcesz szpachlować tynk gipsowy? Są jakieś ubytki, jest popękany czy coś w tym stylu?
Najpierw się gruntuje.
Gruntuje się gruntem takim jaki zaleca producent, wtedy nie ma rozczarowań jak coś się nie uda.
Otwór drzwiowy można płytami tylko w tym przypadku koszty mogą być większe niż użyło by się np bloczków z bk bo będzie dużo odpadów które zostaną choćby płyta gk, profile ale z drugiej strony odpada tynkowanie.
Aby nie było widać pęknięć używa się siatki i masy szpachlowej.

Jestem perfekcjonistką i widzę w tynku jakieś wgłębienia i w kilku miejscach takie jakby purchawki, które mogą nie zostać pokryte przez farbę, więc dlatego pomyślałam o gładzi gipsowej.
I dzięki za poradę w sprawie tego otworu - myślałam, że opcja z bloczkami będzie droższa, a tu taka niespodzianka.
Napisano
Gładzie mają być szlifowane, a powierzchnia sprawdzana światłem lampy skierowanym wzdłuż powierzchni ściany.
Dobrą masą jest STABILL, jest to gładź na bazie dolomitowej, o wielkości ziaren 30-krotnie mniejszych niż ma np. cement (nie mylić z piaskiem).
Napisano
Grunt przed gładzią i grunt przed malowaniem.
Dowiadywałaś się ile położenie gładzi będzie kosztowało wraz z materiałem?
Jak się dowiesz tego to zejdziesz na ziemię icon_smile.gif
Napisano
Cytat

Grunt przed gładzią i grunt przed malowaniem.
Dowiadywałaś się ile położenie gładzi będzie kosztowało wraz z materiałem?
Jak się dowiesz tego to zejdziesz na ziemię icon_smile.gif

Wiem, że położenie gładzi jest kosmicznie drogie, co mnie zdziwiło mocno. Ściany i sufity już kiedyś malowałam z dobrym efektem, więc może i z gładzią sobie bym poradziła. Pewnie wszyscy panowie teraz z krzeseł pospadali ze śmiechu, ale ja nawet lubię tego typu prace w ramach odpoczynku od tego, co robię na co dzień icon_smile.gif
No chyba że jest jakaś inna możliwość na wygładzenie ścian?
Napisano
Nie święci garnki lepią.
najważniejsze to chcieć i si,e tego nie bać. Najwyżej coś niecoś sknocisz, ale przecież nikt od razu nie rodzi się fachowcem przez duże F icon_biggrin.gif
Jeżeli masz tynki gipsowe to te pęcherzyki czy jak tam je nazwać to przy takich tynkach nie powinno się stać ale nie jest to jakaś wielka skaza, może tak być.
  • 2 tygodnie temu...
Napisano
Cytat

Szanowna Pani,

przed nałożeniem gładzi na tynk gipsowy powierzchnię trzeba zagruntować gruntem dedykowanym przez producenta wybranej gładzi. Rekomenduję wykorzystanie gładzi szpachlowej ACRYL-PUTZ® FS 20 FINISZ: http://www.acrylputz.pl/produkty/gladzie-i...utz-fs20-finisz oraz gruntu ACRYL-PUTZ® GU 40 Grunt polimerowy uniwersalny: http://www.acrylputz.pl/produkty/grunty/op...unt-uniwersalny

Po nałożeniu gładzi, jej przeszlifowaniu i odpyleniu, ścianę przed malowaniem należy zagruntować. Jeśli chodzi o zamurowanie otworu drzwiowego, to można tu wykorzystać płyty kartonowo-gipsowe montowane na stelażu aluminiowym. Krawędzie płyty, które są przycięte należy zagruntować ACRYL-PUTZ® GP 41 Grunt polimerowy głęboko penetrujący: http://www.acrylputz.pl/produkty/grunty/op...oko-penetrujacy, a po wyschnięciu na spoinę nałożyć masę z włóknem szklanym ACRYL-PUTZ® FX 23 FLEX: http://www.acrylputz.pl/produkty/gladzie-i...lputz-fx23-flex Po wyschnięciu powierzchnię całej ściany należy wyszpachlować, np. przy użyciu ACRYL-PUTZ® FS 20 FINISZ.

Pozdrawiam serdecznie,
E-rzecznik FFiL Śnieżka
Napisano
Cytat

Szanowna Pani,

przed nałożeniem gładzi na tynk gipsowy powierzchnię trzeba zagruntować gruntem dedykowanym przez producenta wybranej gładzi. Rekomenduję wykorzystanie gładzi szpachlowej ACRYL-PUTZ® FS 20 FINISZ: http://www.acrylputz.pl/produkty/gladzie-i...utz-fs20-finisz oraz gruntu ACRYL-PUTZ® GU 40 Grunt polimerowy uniwersalny: http://www.acrylputz.pl/produkty/grunty/op...unt-uniwersalny

Po nałożeniu gładzi, jej przeszlifowaniu i odpyleniu, ścianę przed malowaniem należy zagruntować. Jeśli chodzi o zamurowanie otworu drzwiowego, to można tu wykorzystać płyty kartonowo-gipsowe montowane na stelażu aluminiowym. Krawędzie płyty, które są przycięte należy zagruntować ACRYL-PUTZ® GP 41 Grunt polimerowy głęboko penetrujący: http://www.acrylputz.pl/produkty/grunty/op...oko-penetrujacy, a po wyschnięciu na spoinę nałożyć masę z włóknem szklanym ACRYL-PUTZ® FX 23 FLEX: http://www.acrylputz.pl/produkty/gladzie-i...lputz-fx23-flex Po wyschnięciu powierzchnię całej ściany należy wyszpachlować, np. przy użyciu ACRYL-PUTZ® FS 20 FINISZ.

Pozdrawiam serdecznie,
E-rzecznik FFiL Śnieżka

Super icon_smile.gif Dzięki za tak wyczerpującą odpowiedź icon_smile.gif Wszystko łopatologicznie wytłumaczone.
Gość mhtyl
Napisano
Cytat

Super icon_smile.gif Dzięki za tak wyczerpującą odpowiedź icon_smile.gif Wszystko łopatologicznie wytłumaczone.

Sama instrukcja nic się nie zda jak nigdy się tego nie robiło, trzeba mieć jeszcze umiejętności.
  • 3 tygodnie temu...
Napisano
Cytat

Panie ekspert Śnieżka ....te materiały które pan tak ładnie zarekomendował są o kant doopy ......

Szanowny Panie,
przykro nam, że nisko ceni Pan rozwiązania marki Śnieżka, spotykamy się bowiem z wieloma pozytywnymi opiniami użytkowników na ich temat. Nikogo nie zmuszamy do wykorzystywania rekomendowanych wyrobów, wpisy mają charakter porad.

Pozdrawiam serdecznie,
E-rzecznik FFiL Śnieżka
Napisano
Nie wszystkie Wasze produkty są do bani , miałem na myśli materiały pod nazwą Acryl Putz , czyli szpachle , farby Śnieżka ma całkiem dobre , często z nich korzystam i polecam klientom .

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
  • Kto przegląda   0 użytkowników

• Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Darmowy poradnik budowlany raz w tygodniu na Twój e-mail

• Najnowsze posty

• Cześć wszystkim, dołączyliśmy do forum, aby przedstawić Wam naszą ofertę. Tworzymy dla Firm i Osób Prywatnych.     Szukasz sprawdzonego partnera do realizacji sufitów napinanych i innych elementów dekoracyjnych? Gładki Sufit to firma z 15-letnim doświadczeniem na rynku, która stawia na jakość, innowację i zadowolenie klienta. Działamy na terenie całego kraju, gwarantując szybką i sprawną realizację każdego projektu.   Dlaczego warto wybrać Gładki Sufit? Doświadczenie i profesjonalizm: - Nasze 15-letnie doświadczenie to gwarancja perfekcyjnego wykonania i dbałości o każdy szczegół. Znamy branżę od podszewki i wiemy, jak sprostać najbardziej wymagającym oczekiwaniom. Najlepsze materiały w atrakcyjnych cenach: - Dzięki wynegocjowanym cenom z dostawcami, możemy zaoferować Ci najwyższej jakości podzespoły w konkurencyjnych cenach. Nie uznajemy kompromisów – nie montujemy tanich, śmierdzących folii ani wadliwych LED-ów czy zasilaczy. Stawiamy na trwałość i bezpieczeństwo. Indywidualne podejście: Często profile wykonujemy sami, aby idealnie dopasować je do specyfiki Twojego zlecenia. To pozwala nam na realizację nawet najbardziej nietypowych i skomplikowanych projektów. Szybkość realizacji: Montaż sufitu napinanego, np. w przedpokoju, zajmuje nam około 3 godzin. Szanujemy Twój czas i staramy się, aby prace przebiegały sprawnie i bez zakłóceń.   Co oferujemy? Nasze usługi to znacznie więcej niż tylko sufity napinane. Materiał, który wykorzystujemy do sufitów, z powodzeniem montujemy również na ścianach, tworząc unikalne i spójne aranżacje. Ponadto, specjalizujemy się w projektowaniu i tworzeniu: Nowoczesnych lamp: od subtelnych podświetleń po designerskie konstrukcje, które staną się ozdobą każdego pomieszczenia. Efektownych reklam: Nietypowy sufit podświetlany z Logo wyróżnią Twoją Firmę. Ścianek działowych: lekkich i estetycznych konstrukcji, które pozwolą Ci elastycznie zaaranżować przestrzeń. Elementów dekoracyjnych: trójwymiarowych form, półek – wszystko, co pozwoli Ci stworzyć wnętrze z charakterem. Akustycznych paneli: idealnych do biur, sal konferencyjnych czy domowych kin, poprawiających komfort akustyczny.   Naprawy i poprawki po innych wykonawcach Czy Twoja poprzednia ekipa zawiodła, a efekt końcowy jest daleki od oczekiwań? Oferujemy również kompleksowe naprawy i poprawki po źle wykonanych zleceniach.   Zaufaj naszemu doświadczeniu i daj nam szansę na przywrócenie blasku Twoim wnętrzom. Skontaktuj się z nami już dziś i pozwól nam zrealizować Twoje wizje! Gładki Sufit – jakość, na którą zasługujesz. https://gładki-sufit.pl
    • EQ Entrance to najnowsza propozycja renomowanej firmy Konsport, która łączy w sobie estetykę, funkcjonalność i bezpieczeństwo. Jest to idealne rozwiązanie dla nowoczesnych systemów ogrodzeniowych. Multifunkcyjny słupek furtkowy z zadaszeniem wyznacza nowe standardy w projektowaniu przestrzeni zewnętrznych. Pełna treść artykułu pod adresem: https://budujemydom.pl/wokol-domu/ogrodzenia/polecane/110363-zwieksz-bezpieczenstwo-swojego-domu-z-eq-entrance-funkcjonalnym-slupkiem-furtkowym
    • Dzień Dobry,   Cześć, szukam właśnie sobie jakiegoś projektanta/firmy, która zaprojektuje mi mieszkanie. I interesuje mnie nadzór inwestorski. Mieszkanie w Warszawie - 67 metrów  - Firma 1 - projekt 19430 PLN(290 p m2) + nadzór 11250 PLN(4500 za miesiąc) - Firma 2 - projekt 13400 (200 m2) + nadzór 13400 PLN (200 za m2)   Waszym zdaniem - dużo - za mało? jak to stoi rynkowo w Warszawie.  
    • Naprawa podłogi olejowanej produktem Osmo jest stosunkowo prosta, ponieważ jedną z największych zalet olejowanych powierzchni (w przeciwieństwie do lakierowanych) jest możliwość miejscowej renowacji bez konieczności cyklinowania całej podłogi. Oto jak krok po kroku naprawić olejowaną podłogę Osmo: 1. OCENA USZKODZENIA Drobne zarysowania lub matowość – wystarczy odświeżenie powierzchni. Głębokie rysy lub plamy – konieczne będzie miejscowe szlifowanie i ponowne olejowanie. 2. CZYSZCZENIE PODŁOGI Użyj środka Osmo Wisch-Fix (koncentrat do czyszczenia i pielęgnacji podłóg olejowanych), by usunąć brud, tłuszcz i resztki poprzednich środków pielęgnacyjnych. 3. MIEJSCOWA NAPRAWA (punktowa renowacja) Jeśli masz do czynienia z lokalnymi uszkodzeniami (np. rysa, plama): Delikatnie zeszlifuj uszkodzone miejsce drobnym papierem ściernym (np. 180–240). Oczyść pył – najlepiej odkurzaczem lub ściereczką z mikrofibry. Nałóż cienką warstwę odpowiedniego oleju Osmo (np. Osmo TopOil, Osmo Olej do Podłóg lub Hardwax-Oil – ten sam, którym była wcześniej olejowana podłoga). Pozostaw do wyschnięcia (ok. 8–12 h). W razie potrzeby powtórz. Uwaga do w/w - nowość w ofercie Osmo 1. środek do usuwania plam 2. pasta do usuwania rys 4. ODŚWIEŻENIE CAŁEJ PODŁOGI (jeśli całość wygląda na zużytą) Użyj Osmo 8019 (do usunięcia trudnych plam) oraz Osmo Olej do Renowacji np. 3079: Umyj całą podłogę Intensywnym środkiem myjącym nr 8019. Nałóż cienką warstwę renowacyjnego oleju Osmo za pomocą pada lub szmatki np. 3081. Poleruj do równomiernego rozprowadzenia. Pozostaw do wyschnięcia. Nie ma potrzeby całkowitego szlifowania ani zdejmowania starych warstw, co oszczędza czas i materiał. Wskazówki: Zawsze wykonuj próbę na niewidocznym fragmencie. Używaj tylko oryginalnych produktów Osmo, ponieważ są one ze sobą kompatybilne. Unikaj stosowania zwykłych środków czystości – mogą zniszczyć powierzchnię olejowaną.
  • Popularne tematy

• Utwórz nowe...