dawido233 Napisano 14 stycznia 2016 #1 Napisano 14 stycznia 2016 ostatnio w sieci znalazłem wiele ciekawych projektów z piecami kaflowymi i naprawdę kilka do tego stopnia mnie zachwyciło, że postanowiłem zrobić remont. Tylko takie pytanie mam. Czy jest możliwość,a by piec kaflowy podobnie jak kominek miał rozprowadzone ogrzewanie na kilka pomieszczeń oraz czy można do tego wszystkiego dołączyć ogrzewanie wody??
mamos Napisano 24 stycznia 2016 #2 Napisano 24 stycznia 2016 Rozprowadzić możesz przewody wentylacyjne, ale to dość pracochłonne. Piec kaflowy to chyba nie najlepsze rozzwiązanie. Powiem szczerze, bo kiedyś wmiszkaniu w kamienicy miałem, żeby utrzymać ciepło to trzeba się sporo napierdzielić. Proponuję zmodyfikować pomysł na kominek. 1
Strongman Napisano 13 lutego 2016 #3 Napisano 13 lutego 2016 Wydaje mi się, że piec kaflowy sprawdza się przy ogrzewaniu, tylko trzeba pamiętać, że jest to dość specyficzna konstrukcja. Najlepszym miejscem do jego użytkowania są pojedyncze pomieszczenia, jak chociażby kuchnia. Kiedyś pełnił on dwie funkcje. Nie dość, że grzał, to służył ponadto do gotowania obiadów. W innych rozwiązaniach brakuje mi tego typu funkcjonalności.
Pit-4 Napisano 13 lutego 2016 #4 Napisano 13 lutego 2016 Trzeba odróżnić kilka rzeczy:1.Piec kaflowy 2.Trzon kuchenny / angielka (czyli piec kaflowy w kuchni)3.PiecokominekMogą to być konstrukcje samoistne, grzejące jedno pomieszczenie. Nie ma jednak przeszkód, by urządzenia te stanowiły kompozycję różnych elementów. Np kuchnia, z możliwością grzania sąsiedniego pokoju. Piec kaflowy ogrzewający dwa, trzy pomieszczenia, czy nowoczesny piecokominek, grzejący całą chatę - nawet 200 m2. To oczywiście uproszczenie, bo są jeszcze urządzenia z podkową wodną, piece z multiplikatorami, a ostatnio nawet piece produkujące jednocześnie pewne niewielkie ilości prądu. Tak więc odpowiadając założycielowi wątku, informuję, że TAK! 1
Pit-4 Napisano 13 lutego 2016 #5 Napisano 13 lutego 2016 Nie widzę też powodu by twierdzić, że jest jakaś szczególna różnica w funkcjonalności tzw.pieca, w zależności od zastosowanej technologii. Mam na myśli różnice między zduństwem tradycyjnym a nowoczesnym. Proces powstawania jest oczywiście różny, efekty mogą być jednak podobne...Stare piece sprzed I Wojny Światowej, też miewały wkłady z żeliwa czy stali i kratki którymi latało powietrze...
trudlewski Napisano 12 kwietnia 2016 #6 Napisano 12 kwietnia 2016 osobiście jestem posiadaczem pieca kaflowego więc mogę Ci polecić jak najbardziej ;)
retrofood Napisano 17 kwietnia 2016 #7 Napisano 17 kwietnia 2016 Cytat Trzeba odróżnić kilka rzeczy:1.Piec kaflowy 2.Trzon kuchenny / angielka (czyli piec kaflowy w kuchni)3.PiecokominekMogą to być konstrukcje samoistne, grzejące jedno pomieszczenie. Nie ma jednak przeszkód, by urządzenia te stanowiły kompozycję różnych elementów. Np kuchnia, z możliwością grzania sąsiedniego pokoju. Piec kaflowy ogrzewający dwa, trzy pomieszczenia, czy nowoczesny piecokominek, grzejący całą chatę - nawet 200 m2. To oczywiście uproszczenie, bo są jeszcze urządzenia z podkową wodną, piece z multiplikatorami, a ostatnio nawet piece produkujące jednocześnie pewne niewielkie ilości prądu. Tak więc odpowiadając założycielowi wątku, informuję, że TAK! Dokładnie. Mam taki piec, kuchenny, grzejący dwa pomieszczenia i to dość nowy, postawiony dwa lata temu. Opowieści o małej sprawności i wymogów wielkiej ilości opału wkładam między bajki, do zimowego ciepła wystarcza jedna węglarka suchego drewna na dobę. Węgla nie stosuję, bo trzeba by było kupować, drzewo mam swoje.Zamontowanie podkowy daje ciepłą wodę, ale zwiększa potrzeby na opał i utrudnia spalanie, dlatego zrezygnowałem, chociaż w starym piecu była.
Dario87 Napisano 19 maja 2016 #8 Napisano 19 maja 2016 U nas w domu rodzinnym sa do dziś piece. Piec w kuchni pełni właśnie funkcję centralnego ogrzewania, ale przy tym można na nim coś gotować (ale raczej coś co ma sobie lekko pyrkać w stylu sos ;) ), no i grzeje wodę w kranach. Mam doświadczenie, więc się podzielę:wadymoże dymić - nasz jest w poniemieckim domu, ze starym kominem i niestety przy niekorzystnym cisnieniu i wietrze dym leci do kuchni. Wszystko jest czarne i usmolone i nic się z tym nie da zrobić - kominiarz nie ogarnął :(nie ma ciepłej wody w kranie 24h na dobęlatem chcesz zagrzać wodę, ale piec przecież przy okazji też grzeje, dodaj do tego upały w stylu+30 i jest piekłotrzeba chodzić po węgiel i drewnorano w domu jest zimą zimno, bo w nocy w końcu piec wygaśnie i przestanie grzaćzaletyzimą jest zimno, ale jak juz napalisz w piecu to robi się super ciepełko, dodatkowo możesz sobie uściąść z książka przy piecu i grzać się ile wleziemożesz podgrzewać jedzenie na kuchnimasz sezon grzewczy cały rokjak Ci wciąż za zimno to możesz sobie podhajcowac, nie jesteś zależny od ogrzewania miejskiego, które raz jest słabsze raz mocniejszemasz kuchnię retro ;]To tyle, dodam, że rodzice mają teraz ogromny problem ze znalezieniem zduna, to zaczyna sie robić luksus ;)
Dariusz Bielawski Napisano 4 czerwca 2016 #9 Napisano 4 czerwca 2016 Można też wykonać kuchnie lub piec z dodatkowym zapieckiem... do spania , paten znany od pokoleń ostatnio prawie niespotykany .
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się