dziubasek Napisano 7 kwietnia 2007 #1 Napisano 7 kwietnia 2007 witam wszystkich! Kupilem dzialke z mozliwoscia budowy.....Kazdego dnia szukam inspiracji do budowy domu!!! Prosze tych ktorzy maja doswiadczenie do pomocy mi w podjeciu decyzji!!! Czy budowac czy jeszcze nie, czy ceny domow w najblizszej przyszlosci moga wzrosnac? Chce zaciagnac kredyt ale wacham sie z decyzja! Z gory dziekuje tym ktorzy mnie rozumieja....
elka Napisano 10 kwietnia 2007 #2 Napisano 10 kwietnia 2007 CZESC.MYSLE ZE TO JEST DECYZJA NA CALE ZYCIE.MUSISZ SIE DOBRZE ZASTANOWIC.A CO DO CEN TO NON STOP ROSNA WIEC CHYBA LEPIEJ TERAZ ZACZAC. LEPSZE TO NIZ MIESZKANIE W BLOKU. POWODZENIA.
Orestes Napisano 16 kwietnia 2007 #3 Napisano 16 kwietnia 2007 To, że koszty materiałów i robocizny znacząco wzrosły wynika z dwóch różnych, niezależnych od siebie kwestii. Koszty materiałów zdecydowanie spadną w 2008r. ze względu na wzrost vat-u na materiały budowlane i związane z tym ograniczenie ilości nowych inwestycji. Firmy deweloperskie nastawiły się na dodatkowy zysk w postaci vat i na ten rok wiele budują, nie spodziewały się natomiast takiego wzrostu cen.Natomiast koszty robocizny zaczną spadać pod koniec 2008r. w związku ze spadkiem ilości nowych inwestycji. Ostatnimi czasy banki udzieliły wielu kredytów hipotecznych a pobierające je osoby nastawiły się właśnie na różnicę w stawce vat. Spadek cen robocizny nie będzie aż tak znaczny gdyż trudno jest przestawić się z dobrobytu na niższą stopę, jednak konkurencja i rynek doprowadzą je do akceptowalnego poziomu.
paulona Napisano 29 czerwca 2008 #4 Napisano 29 czerwca 2008 Cytat witam wszystkich! Kupilem dzialke z mozliwoscia budowy.....Kazdego dnia szukam inspiracji do budowy domu!!! Prosze tych ktorzy maja doswiadczenie do pomocy mi w podjeciu decyzji!!! Czy budowac czy jeszcze nie, czy ceny domow w najblizszej przyszlosci moga wzrosnac? Chce zaciagnac kredyt ale wacham sie z decyzja! Z gory dziekuje tym ktorzy mnie rozumieja.... Mąż mówi abyś odpowiedział sobie na pytanie po co kupiłeś działkę.
Nieformalny Napisano 30 czerwca 2008 #5 Napisano 30 czerwca 2008 Cytat Mąż mówi abyś odpowiedział sobie na pytanie po co kupiłeś działkę. Tekst który cytujesz już zawiera odpowiedż. Nie dręcz człowieka pytaniami. On potrzebuje kosztorysu
paulona Napisano 3 lipca 2008 #6 Napisano 3 lipca 2008 Cytat Tekst który cytujesz już zawiera odpowiedż. Nie dręcz człowieka pytaniami. On potrzebuje kosztorysu Mąż mówi że budowa domu to dobra inwestycja.Zawsze sprzeda się powyżej kosztów.Domy będą drożały,im szybciej wybuduje tym taniej.
Bob-budowniczy Napisano 4 lipca 2008 #7 Napisano 4 lipca 2008 Cytat Mąż mówi że budowa domu to dobra inwestycja.Zawsze sprzeda się powyżej kosztów.Domy będą drożały,im szybciej wybuduje tym taniej. Też jestem tego zdania.Uważam że lepiej wybudować szybko za kredyt niż budować latami z oszczędności.Bob
Kaska Napisano 4 lipca 2008 #8 Napisano 4 lipca 2008 Cytat Też jestem tego zdania.Uważam że lepiej wybudować szybko za kredyt niż budować latami z oszczędności.Bob Budowanie bez grosza przy duszy? Jakiś zapas gotówki zawsze się przydaje.
to-ja Napisano 27 lipca 2008 #9 Napisano 27 lipca 2008 Cytat witam wszystkich! Kupilem dzialke z mozliwoscia budowy.....Kazdego dnia szukam inspiracji do budowy domu!!! Prosze tych ktorzy maja doswiadczenie do pomocy mi w podjeciu decyzji!!! Czy budowac czy jeszcze nie, czy ceny domow w najblizszej przyszlosci moga wzrosnac? Chce zaciagnac kredyt ale wacham sie z decyzja! Z gory dziekuje tym ktorzy mnie rozumieja.... Jeśli możesz zacząć bez kredytu -nie bierz go, bo będzie coraz droższy.Natomiast ceny domów chyba ostatnio zmalały - i chyba raczej przez jakiś czas nie wzrosną - materiałów bud chyba też.
corleone Napisano 27 sierpnia 2008 #10 Napisano 27 sierpnia 2008 Jezeli kupiles dzialke z mysla o budowie domu, to nie ma co zwlekac. Az tak znacznych roznic nie bedzie. Budowa to ogromna inwestycja, ale zawsze warto ja podjac. Mysle, ze wiaze sie z tym mniejsze ryzyko straty niz przy kupnie mieszkania
cichy13 Napisano 18 maja 2009 #12 Napisano 18 maja 2009 teamt stary jak świat dla tych co będą go teraz czytać w chwili obecnej jest najlepszy okres taniej już nie bedzie więc budujcie i zakończcie w ten spsób sprawę kryzysu pzdr.
kurka Napisano 22 maja 2009 #13 Napisano 22 maja 2009 jeśli masz jakiś sporyzapas gotówki to buduj terazjeśli całość, chcesz finansować z kredyty, to przemyśl sprawę dokładnierynek pracy obecnie nie jest zbyt stabilny, ale jeśli masz pewność stałych zarobków przez dłuuugi czas i po odjęciu wszelakich kosztów zostanie Ci sporo wolnej kasy, min. na spłate rat i wakacje --- to też budujfakt, ceny domów nieco spadły, ale moim zdaniem to chwilowy spadekpoza tym w "pseudokryzysie" możesz na pewno łatwiej znaleźć ekipę, negocjować większe rabaty w hurtowniach i nie czekać miesiącami na materiałyprawie same zalety, wada jest jedna....trzeba mieć na to kase, a jeśli się jej nie ma, to pewną i dobrze płatna robotęBUDUJ, NIE CZEKAJ
cichy13 Napisano 13 czerwca 2009 #14 Napisano 13 czerwca 2009 oczywiście że jest to pseudokryzys rzodmuchany przez dziennikarzy i specjalistów od ekonomiii porównuja tegoroczne wyniki to ubiegłego roku tylko nikt nie wspomina o tym że w tamtym roku to było szaleństwo a nie bum sprzedaż było ogromna w tej chwili tego co jest nie nazwałbym kryzysem raczej zwolnieniem nie sprzedaje się tyle co w tamtym roku alke się sprzedaje na dobrym typowym poziomie sprzed bumu budowlanego i jakos wszystkim starczało tylko przyzwyczaili się do kasy a teraz wykorzystują systuacje do obnirzania kosztów (wypłat pracowników bo przecież nie swoich)pozdrawiam
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się