witiaw Napisano 17 października 2015 #1 Napisano 17 października 2015 Witam.Dom z lat 40 ze sciana 3 warstwowa, cegla wewnetrzna zolta mienka, zewnetrzna czerwona grubosc przegrody powietrznej nieznana grubosc muru ok 33 cmPytanko czy wypelnienie przegrody granulatem eps grafitowym poprawi izolacyjnosc scian ?? Sciany z zewnatrz nie ocoieplone.
Barbossa Napisano 17 października 2015 #2 Napisano 17 października 2015 24(5)+12 daje?nawet jak nietypowe to czegoś brakuje niemniej każde wypełnienie coś da, kwestia ile
witiaw Napisano 17 października 2015 Autor #3 Napisano 17 października 2015 Cytat 24(5)+12 daje? przypomnialem sobie ze na zewnetrznej scianie mam wywiercony otwor i po sporawdzeniu okazalo sie ze jest 12 + 12+ 10 pustki
Gość mhtyl Napisano 17 października 2015 #4 Napisano 17 października 2015 Nie wszędzie jest ta pustka, mogą być miejsca gdzie jej nie ma, ale to mały problem. Problem jest w tym, że jak dmuchniesz w ą szczelinę nie wiem jakim dobrym materiałem izolacyjnym to i tak będziesz miał mostki przy nadprożach, przy otworach okiennych, przy wieńcu stropowym (o ile taki jest).
MTW Orle - osuszanie budynków Napisano 17 października 2015 #5 Napisano 17 października 2015 Cytat Nie wszędzie jest ta pustka, mogą być miejsca gdzie jej nie ma, ale to mały problem. Problem jest w tym, że jak dmuchniesz w ą szczelinę nie wiem jakim dobrym materiałem izolacyjnym to i tak będziesz miał mostki przy nadprożach, przy otworach okiennych, przy wieńcu stropowym (o ile taki jest). ale będzie lepiej niż jest choć jeszcze nie będzie rewelacyjnie
bajbaga Napisano 17 października 2015 #6 Napisano 17 października 2015 Raczej zatkać wszystkie dziury - czyli uszczelnić obie ściany, tak aby pustka między nimi nie była wentylowana.
witiaw Napisano 17 października 2015 Autor #7 Napisano 17 października 2015 Cytat ale będzie lepiej niż jest choć jeszcze nie będzie rewelacyjnie Idealu pewnie nigdy nie osiagne Cytat nie wiem jakim dobrym materiałem izolacyjnym to i tak będziesz miał mostki przy nadprożach, przy otworach okiennych, przy wieńcu stropowym (o ile taki jest). Wszedzie pisza ze dokladnosc wypelnienia przestrzeni granulatem jest baaarrrdzo wysokaZnacie jakis kalkulator, ktory uwzgledni parametry scian 12cm 10cm 12cm i brak ocieplenia zewnetrznego ??
Buster Napisano 17 października 2015 #8 Napisano 17 października 2015 (edytowany) Ja rozumiem że piszą iż wypełniają granulatem każdą najmniejszą pustkę.Może i tak chociaż wątpię.Natomiast weź pod uwagę to co napisał mhtyl bo nie wypełnisz pustych miejsc w nadprożu,ewentualnym wieńcu,koło okien,w miejscu balkonu(chociaż pewnie go nie masz).Nie wypełnisz bo tam nie ma pustych miejsc.Na całej grubości ściany jest beton/cegła na prętach lub temu podobne.To są duże mostki termiczne.edit: dopisałem: nie znam kalkulatora o którym piszesz,natomiast coś mi się kołacze że pięciocentymetrowa pustka równoważy 19 mm styropianu.Powiększanie pustki nic nie daje.Mam nadzieję że dobrze mi się kołacze. Edytowano 17 października 2015 przez Buster (zobacz historię edycji)
MTW Orle - osuszanie budynków Napisano 17 października 2015 #9 Napisano 17 października 2015 Cytat Znacie jakis kalkulator, ktory uwzgledni parametry scian 12cm 10cm 12cm i brak ocieplenia zewnetrznego ?? http://www.certyfikatyenergetyczneonline.pl/jak się sprężysz to pewnie i jakiś free znajdziesz
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się