kalumet Napisano 17 sierpnia 2015 #1 Napisano 17 sierpnia 2015 chcę położyć kabel pod oświetlenie w dłuż podjazduchciałbym mieć do tego oświetlenia dwie czujki ruchujedną przy furtce, drugą przy domuda się takie coś zrobić?lampy będą słupki ledowe odległość między domem a furtką około 35-40mprzy bramie mam jedną fazę wolną, więc z niej pociągnę prądile i jakie przewody puścić aby to wszystko miało ręce i nogi?
el-instalator Napisano 17 sierpnia 2015 #2 Napisano 17 sierpnia 2015 Potrzebne będzie równoległe połaczenie pomiędzy tymi dwoma czujkami i źródłami światła. Wtedy zadziałanie którejkolwiek z nich uruchomi oświetlenie.Przewód do układania w ziemi, czyli kabel YKY, pod oświetlenie wystarczy z przekrojem żył 1,5 mm. Ilużyłowy i jak dokładnie ułożony trudno powiedzieć nie znając dokładnie sytuacji. Ideowo chodzi o coś takiego:zasilanie--rozgałęzienie na czujkę1 i czujkę2--rozgałęzienie, a właściwie połączenie znów do jednego przewodu -- lampa1 + lampa2 + lampa 3 Połączenie pomiędzy lampami może być szeregowe.
kalumet Napisano 17 sierpnia 2015 Autor #3 Napisano 17 sierpnia 2015 trzy żyły do oświetleniado czujki nr dwa potrzeba dwie żyły?wystarczy pięcio żyłowy czy dać więcej?do podłączenia tego tego wezmę elektrykaale teraz jak zadaję pytanieto wszyscy się wykręcają z odpowiedziąbojąc się, że będę to robił samoni chcą przyjść i zrobić na gotowoprzewód to sobie sam wkopię
retrofood Napisano 17 sierpnia 2015 #4 Napisano 17 sierpnia 2015 Narysuj jakiś szkic poglądowy. I nie zapomnij, że jesli w czujniku nr 2 chcesz korzystać z przewodów oswietlenia, to one nie mogą być rozłączane. na Twoim miejscu dałbym między czujnikami tyle, ile trzeba do pracy jednej, czyli niezależne zasilanie.
bajbaga Napisano 17 sierpnia 2015 #5 Napisano 17 sierpnia 2015 Cytat przy bramie mam jedną fazę wolną, więc z niej pociągnę prąd czyli (tak myślę) od domu ma być tylko sterowanie.
retrofood Napisano 17 sierpnia 2015 #6 Napisano 17 sierpnia 2015 Cytat czyli (tak myślę) od domu ma być tylko sterowanie. A to niepotrzebnie wydłuży obwód do ponad 80 metrów. Ciekawe, jak w tej sytuacji będzie się kształtowała impedancja pętli zwarcia (przekrój 1,5 mm).
bajbaga Napisano 17 sierpnia 2015 #7 Napisano 17 sierpnia 2015 A w odwrotnej sytuacji, czujnik z bramy, nie wydłuży?
retrofood Napisano 17 sierpnia 2015 #8 Napisano 17 sierpnia 2015 Cytat A w odwrotnej sytuacji, czujnik z bramy, nie wydłuży? To nie jest odwrotna. Odwrotna to zasilanie całości z domu, wtedy do bramy wszystko się kończy. Zasilanie od bramy, to droga z domu do bramy i z powrotem.
kalumet Napisano 17 sierpnia 2015 Autor #9 Napisano 17 sierpnia 2015 retrofood, bajbaga nie mam pojęcia o czym piszeciez domu raczej nie mam jak puścić zasilania, aby nie kuć czy wiercićpotrzebuję wiedzieć ile żył ma mieć przewódktóry puszczę w ziemi, całość będzie podpinał elektryknie będę się w to bawił, aby nie spalić lamp ( mam zamiar kupić droższe, by to wytrzymało parę lat)mogę puścić więcej przewodów niż jedenaż tak wielki koszt to nie będziedać dwa 5x1,5 czy np 1 przewód 10x15jest u mnie producent kabli http://simech.com.pl/brać u niego przewody czy kupować bardziej znanej firmy?
el-instalator Napisano 17 sierpnia 2015 #10 Napisano 17 sierpnia 2015 Masz tutaj taki ideowy szkic zrobiony w wolnej chwili.Jednak założyłem, że zasilanie będzie prowadzone od domu. Robiąc to pojedynczym przewodem potrzebny byłby 5-żyłowy. Ale równie dobrze można by dać dwa 3-żyłowe. Wariantów ułożenia okablowania zawsze jest kilka, w zależności od tego jak wzajemnie położone są różne elementy obwodu. Dlatego najpierw skonsultuj z elektrykiem, po sprawdzeniu sytuacji w terenie, jaki kabel i gdzie ułożyć.Inaczej możemy sobie gdybać.Wszystkie połączenia można zrobić na zaciskach czujnników i lamp. Dodałem zwykły wyłącznik jako opcję. 1
retrofood Napisano 17 sierpnia 2015 #11 Napisano 17 sierpnia 2015 Cytat retrofood, bajbaga nie mam pojęcia o czym piszeciez domu raczej nie mam jak puścić zasilania, aby nie kuć czy wiercić Rozumiem, ale powinieneś to napisać w pierwszym poście, byłaby jasność co do warunków brzegowych, a tak, musieliśmy się bawić w gdybanie. Aha, ile tych lamp ma być i jakiej mocy? Co bedzie jesli po roku wpadniesz na pomysł, że świecą za słabo? Napisz coś.Odnośnie układania przewodu. Czy rozumiesz co napisał na końcu @el-instalator? To jest wskazówka jak układać kabel, czyli każdy odcinek od lampy do lampy w ziemi, a obydwa końce (z odpowiednimi zapasami) wyprowadzić nad ziemię, aby w lampach wykonać połączenia. Teraz patrz, przecież nie bedziesz tak robił z kablem między czujkami! Po co go wyciągać z ziemi? Czyli powinien to byc oddzielny kabel, nie mający żadnych cięć, co najmniej czterożyłowy (L1, L1', N i PE. Dlaczego co najmniej? Jak zagospodarujesz powierzchnię i za 10 lat zechcesz coś nowego zrobić przy bramie, to będziesz wiedział dlaczego.Tu masz link do informacji jak kable układać:http://bezel.com.pl/index.php/system-elekt...y/linie-kabloweI nie zapomnij, że zakopuje się wyłącznie kable przeznaczone do układania w ziemi, żadne inne i nigdy w jakimś peszlu!PS. Nie wiem czy Twój producent wytwarza kable ziemne, dowiedz się.W ofercie takich nie ma. 1
bajbaga Napisano 17 sierpnia 2015 #12 Napisano 17 sierpnia 2015 Cytat Rozumiem, ale powinieneś to napisać w pierwszym poście, byłaby jasność co do warunków brzegowych,............... Pisał
retrofood Napisano 17 sierpnia 2015 #13 Napisano 17 sierpnia 2015 Cytat Pisał Pisał że chce, a nie że nie ma innego wyjścia.
kalumet Napisano 17 sierpnia 2015 Autor #14 Napisano 17 sierpnia 2015 ile lamp jeszcze tego nie rozmierzaliśmy lamp pewnie wyjdzie 10-12 sztmyślę, że wyjdzie max 100Wna bramie mam lampy po 5W i są zdeka za mocneto ma służyć bardziej do dekoracyjnego oświetlenia chodnikaniż prawdziwego oświetlenia2,5 mają ziemne, więc 1,5 pewnie też majądo oświetlenia 3x1,5 czy więcej żył?do czujki puszczę 4x1,5 czy wystarczy 1mm?
retrofood Napisano 17 sierpnia 2015 #15 Napisano 17 sierpnia 2015 Cytat do oświetlenia 3x1,5 czy więcej żył?do czujki puszczę 4x1,5 czy wystarczy 1mm? do oświetlenia wystarczy, a do czujki teoretycznie też wystarczy, dałbym jednak minimum te 1,5 ze względów mechanicznych. 1
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się