Robag Napisano 7 marca 2015 #1 Napisano 7 marca 2015 (edytowany) Rozpoczęcie budowy domu o konstrukcji lekkiej szkieletowej w standardzie NF15 - dom energooszczędnyHarmonogram prac wykonawcy: 11 marca 2015 - 15 lipca 2015 (stan deweloperski)Let's start!07.03.2015wytyczenie domu na działce. Edytowano 20 marca 2015 przez Redakcja (zobacz historię edycji)
Gość gawel Napisano 7 marca 2015 #2 Napisano 7 marca 2015 Cytat Rozpoczęcie budowy domu o konstrukcji lekkiej szkieletowej w standardzie NF50 - dom energooszczędnyHarmonogram prac wykonawcy: 11 marca 2015 - 15 lipca 2015 (stan deweloperski)Let's start!07.03.2015wytyczenie domu na działce. Gratuluje startu i trzymam kciuki. W wolnej chwili jak ochłoniesz podaj proszę bliższe szczegóły swojego przyszłego domku. Jestem ogromnie ciekaw.Sam mieszkam już 12 rok w moim kanadyjczyku i służę informacjami w kwestii budowy i eksploatacji.
Robag Napisano 8 marca 2015 Autor #3 Napisano 8 marca 2015 (edytowany) Poprawka: wkradł się błąd w określeniu standardu energetycznego domu - prawidłowe określenie NF15Kilka szczegółów dot. domu:Wizualizacja: Rzuty: Zmiany w projekcie:zamiana okna pomiędzy salonem a kuchnią na podwójne drzwi tarasowe Dom wytyczony gremialnie Edytowano 8 marca 2015 przez Robag (zobacz historię edycji)
Robag Napisano 19 marca 2015 Autor #4 Napisano 19 marca 2015 Wniosek z minionych dni: stanowczo częściej muszę tu zaglądać. To w końcu szkielet.Start prac:dzień pierwszy - Fundamenty Dzień trzeci - gotowe Fundamenty Dzień czwarty - gotowe ogrodzenie Dzień szósty i siódmy - transport konstrukcji na budowę Dzień ósmy - rozpoczęcie montażu konstrukcji Po dwóch godzinach Dzień dziewiąty - drugi dzień montażu deski są proste, aparat był pod wrażeniem, stad te fale...
Gość gawel Napisano 20 marca 2015 #5 Napisano 20 marca 2015 (edytowany) Gratulacje!!! jestem w szoku. Edytowano 20 marca 2015 przez gawel (zobacz historię edycji)
Gość gawel Napisano 20 marca 2015 #7 Napisano 20 marca 2015 (edytowany) Cytat to wprowadzka kiedy, za 3 tygodnie? Tak Solka a pierwszy remont kapitalny po kwartale. A na serio to jestm w szoku, ja budowałem mojego szkieletorka 7 miesięcy a planowałem 6. Ale tutaj to szczęka opada dosłownie.Robag mam 2 pytania: dlaczego ten dom stoi w powietrzu i nie ma podwaliny?Co to za płyta na poszyciu? Bardzo cienka. Edytowano 20 marca 2015 przez gawel (zobacz historię edycji)
Gość stach Napisano 20 marca 2015 #8 Napisano 20 marca 2015 Cytat ja budowałem mojego szkieletorka 7 miesięcy Ty pewnie składałeś deska po desce, belka po belce na placu budowy, a Robaq'owi, wg opisu, przywieźli podgotowane ściany, panele, elementy, jak to tam nazwać...Ale tempo godne podziwu, z tym remontem może nie będzie tak źle ...
Robag Napisano 20 marca 2015 Autor #9 Napisano 20 marca 2015 (edytowany) Cytat Tak Solka a pierwszy remont kapitalny po kwartale. A na serio to jestm w szoku, ja budowałem mojego szkieletorka 7 miesięcy a planowałem 6. Ale tutaj to szczęka opada dosłownie.Robag mam 2 pytania: dlaczego ten dom stoi w powietrzu i nie ma podwaliny?Co to za płyta na poszyciu? Bardzo cienka. Wprowadzka za 4 tyg, bo jeszcze tydzień na wykończenia A tak na na poważnie, to wprowadzka sierpień/wrzesień.co do podwalin, to muszę dokładnie rozszyfrować rysunek. Z tego co widzę, to pod spodem jest głównie styropian, ale szczegóły opiszę później. To cienkie poszycie to płyta magnezowa. Na to od strony zewnętrznej przyjdzie: styropian 200 mm i tynk akrylowy, a do wewnątrz: wełna mineralna 200 mm, ruszt stalowy, paroizolacja i płyta Gk. Mam nadzieję, że niczego nie przegapiłam. Edytowano 20 marca 2015 przez Robag (zobacz historię edycji)
Robag Napisano 20 marca 2015 Autor #10 Napisano 20 marca 2015 A zresztą, po co się męczyć, wygląda to tak
Gość gawel Napisano 20 marca 2015 #12 Napisano 20 marca 2015 Cytat Wprowadzka za 4 tyg, bo jeszcze tydzień na wykończenia A tak na na poważnie, to wprowadzka sierpień/wrzesień.co do podwalin, to muszę dokładnie rozszyfrować rysunek. Z tego co widzę, to pod spodem jest głównie styropian, ale szczegóły opiszę później. To cienkie poszycie to płyta magnezowa. Na to od strony zewnętrznej przyjdzie: styropian 200 mm i tynk akrylowy, a do wewnątrz: wełna mineralna 200 mm, ruszt stalowy, paroizolacja i płyta Gk. Mam nadzieję, że niczego nie przegapiłam. Rozumiem. a dołączam się do pytania czym masz zamiar ogrzewać?
Robag Napisano 20 marca 2015 Autor #13 Napisano 20 marca 2015 Ogrzewanie będzie elektryczne. Na parterze podłogowe - elektryczne kable grzewcze DEVIflex 18t. Kable układane w warstwie wylewki. na górze grzejniki elektryczne ATLANTIC F 17 1000 W. W łazience na dole oprócz podłogówki grzejnik elektryczny 500 W. Górna łazienka grzejnik elektryczny 750 W. Dodatkowo rekuperator AERIS 350 LUXE VV. Woda ciepła - przy użyciu pompy ciepła powietrze-woda typu SPLIT. Ogrzewanie będzie elektryczne. Na parterze podłogowe - elektryczne kable grzewcze DEVIflex 18t. Kable układane w warstwie wylewki. na górze grzejniki elektryczne ATLANTIC F 17 1000 W. W łazience na dole oprócz podłogówki grzejnik elektryczny 500 W. Górna łazienka grzejnik elektryczny 750 W. Dodatkowo rekuperator AERIS 350 LUXE VV. Woda ciepła - przy użyciu pompy ciepła powietrze-woda typu SPLIT.
Gość gawel Napisano 20 marca 2015 #14 Napisano 20 marca 2015 Ja też mam ogrzewanie elektryczne atlantic f-18 i jest ok, ale na twoim miejscu zrobiłbym jednak PC i to nie tylko do ciepłej wody, ale i do ogrzewania.
Robag Napisano 20 marca 2015 Autor #15 Napisano 20 marca 2015 Dzień dziesiąty - trzeci dzień montażuNie mogę wyjść z podziwu
stokrotka.35 Napisano 25 marca 2015 #17 Napisano 25 marca 2015 Jestem pod wrażeniem, takie czary-mary budowlane
Robag Napisano 28 marca 2015 Autor #18 Napisano 28 marca 2015 Dzień osiemnasty - po 8 dniach montażu Prace własne:- doprowadzenie kabla elektrycznego do domu- zamontowanie studni wodomierzowej
stokrotka.35 Napisano 28 marca 2015 #19 Napisano 28 marca 2015 Oczy przecieram ze zdumienia, jak szybko budowa tego domku idzie
Gość mhtyl Napisano 28 marca 2015 #20 Napisano 28 marca 2015 Cytat Jestem pod wrażeniem, takie czary-mary budowlane Cytat Oczy przecieram ze zdumienia, jak szybko budowa tego domku idzie Kolego Robag nie wklejaj więcej zdjęć z budowy bo stokrotka.35 następnym razem zemdleje z wrażenia postępu prac budowlanych
Robag Napisano 31 marca 2015 Autor #21 Napisano 31 marca 2015 Dzień dwudziesty pierwszy - dziesiąty Dzień montażu Rzut oka na piętro - ocieplenie
Robag Napisano 2 kwietnia 2015 Autor #22 Napisano 2 kwietnia 2015 Dzień 22 - jedenasty Dzień montażu - ocieplenie styropianem i wełną mineralną Niestety z uwagi na trudne warunki atmosferyczne prace zostały wstrzymane na przynajmniej 6 dni. No cóż, chyba i tak nieźle poszło
stokrotka.35 Napisano 2 kwietnia 2015 #23 Napisano 2 kwietnia 2015 Cytat Kolego Robag nie wklejaj więcej zdjęć z budowy bo stokrotka.35 następnym razem zemdleje z wrażenia postępu prac budowlanych I reanimować nie będzie komu
Gość mhtyl Napisano 2 kwietnia 2015 #24 Napisano 2 kwietnia 2015 Cytat I reanimować nie będzie komu Eeeeeee tam, znalazło by się kilku chętnych aby zrobić usta-usta
Robag Napisano 10 kwietnia 2015 Autor #25 Napisano 10 kwietnia 2015 (edytowany) Dzień 31 budowy - 15 dzień montażu domu (prace wznowiono po 6 dniach)ocieplenie praktycznie gotowe, zarówno na zewnątrz, jak i wewnątrz. Cześć ścian pokrytych klejem - przygotowanych pod tynk. Ekipa wróciła do prac z przytupem! Edytowano 10 kwietnia 2015 przez Robag (zobacz historię edycji)
Robag Napisano 16 kwietnia 2015 Autor #26 Napisano 16 kwietnia 2015 (edytowany) Dzień 37 budowy - 19. Dzień montażu domuWstawione okna i drzwi tarasowe oprócz dwóch małych okien od frontu. Jedna ściana otynkowana. Wstawki drewniane w trakcie montażu. Edytowano 16 kwietnia 2015 przez Robag (zobacz historię edycji)
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się