Ptak86 Napisano 5 listopada 2014 #1 Napisano 5 listopada 2014 Witam Próbowałem sam ocenic OZC Projektu domu który wałasnie powstaje aby dobrać moc kotła + zasobnik lecz nic z tego mi nie wyszłoMoże ktoś bedzie taki dobry i pomoże Prosze napisać jakie dane bedą potrzebne do obliczeń odrazu je podam Projekt domu : http://www.wybieramydom.pl/projekty_domow/...nerinach-2.htmlogrzewanie mieszane kuchnia , łazienka , wiatrołap - podłogówkaSalon, 3 pokoje, toaleta , klatka schodowa (półpietro) normalne grzejnikiZ góry dziekuje Pozdrawiam
bajbaga Napisano 5 listopada 2014 #2 Napisano 5 listopada 2014 Ten projekt, to jak na razie psu na budę.Zmieniłeś materiały "ścienne", nie wiadomo jaka izolacja pod domem, nie wiadomo ile w dachu, nie wiadomo gdzie ten dom ma być budowany. To do danych OZCA do mocy "nominalnej" urządzenia grzewczego + jaka wentylacja. 1
Ptak86 Napisano 5 listopada 2014 Autor #3 Napisano 5 listopada 2014 (edytowany) Cytat Ten projekt, to jak na razie psu na budę.Zmieniłeś materiały "ścienne", nie wiadomo jaka izolacja pod domem, nie wiadomo ile w dachu, nie wiadomo gdzie ten dom ma być budowany. To do danych OZCA do mocy "nominalnej" urządzenia grzewczego + jaka wentylacja. Dlatego pisze co potrzebne jest do OZC ściany zew. z pustaka ceramicznego max 25 cmfundamenty lane izolowane styrodurem i folią kubełkowąstrop lany żelbetowy nad parteremocieplenie styropianem 10 cm i puccieplenie poddasza: karton-gips podwójna płyta standardowa plus wełna mineralna grubości 20 cm plus folia paroizolacyjna. Jesli coś jeszcze potrzeba podam dane Dom stoi w zabudowie domków o tej samej wysokości. Miejscowosć Rzeszów ( jak starałem sie jako kolwiek obliczyc to podwalaem strefe klimatyczna do -16 stopni )dom bedzie ogrzewany tylko parter i ak jak napsialem połpietro grzejnikDzikuje z góry za pomoc Edytowano 5 listopada 2014 przez Ptak86 (zobacz historię edycji)
ZX35 Napisano 15 listopada 2014 #4 Napisano 15 listopada 2014 Cytat Dlatego pisze co potrzebne jest do OZC ściany zew. z pustaka ceramicznego max 25 cmfundamenty lane izolowane styrodurem i folią kubełkowąstrop lany żelbetowy nad parteremocieplenie styropianem 10 cm i puccieplenie poddasza: karton-gips podwójna płyta standardowa plus wełna mineralna grubości 20 cm plus folia paroizolacyjna. Jesli coś jeszcze potrzeba podam dane Dom stoi w zabudowie domków o tej samej wysokości. Miejscowosć Rzeszów ( jak starałem sie jako kolwiek obliczyc to podwalaem strefe klimatyczna do -16 stopni )dom bedzie ogrzewany tylko parter i ak jak napsialem połpietro grzejnikDzikuje z góry za pomoc dobrze i poprawnie policzyc OZC to sztukaudaje sie nielicznymja czasu nie tracilem i za 200 zl zlecilem profesjonalnemu i sprawdzonemu audytorowi
PeeN150 Napisano 17 maja 2015 #5 Napisano 17 maja 2015 (edytowany) Można jeszcze skorzystać z pomocy strony http://cieplowlasciwie.pl/ Ja tam liczyłem. Niektórzy twierdzą, że moje wyniki są zawyżone ale jakiś pogląd jednak dają. a OZC liczy mi mój architekt adaptujący dom więc będę miał porównanie. Edytowano 17 maja 2015 przez PeeN150 (zobacz historię edycji)
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się