wolfik36 Napisano 9 lipca 2014 #1 Napisano 9 lipca 2014 (edytowany) Witam serdecznie wszystkich Forumowiczów.Mój problem polega na bardzo małej odległości zjazdu z drogi gminnej na moją drogę prywatną. W tym roku gmina otrzymała sporo dotacji na budowę i remont dróg. dostało się także naszej drodze, która do tej pory była nieutwardzona. Firma budowlana korytowała obecną drogę, ustawiła obrzeża, wykonała instalację pod oświetlenie i wykonała zarysy zjazdów na posesje prywatne i na drogi prywatne. Zjazd z drogi gminnej na moją posesję jest elegancko zaplanowany, symetryczny i jak to mówią "w sam raz". Zjazd z drogi gminnej na drogę prywatną, która styka się z moją działką jest wykonany co najmniej dziwnie. Jeden z łuków jest tak ukształtowany, że styka się bezpośredni z moim ogrodzeniem co grozi uszkodzeniem ogrodzenia lub samochodu podczas wjazdu. W przypadku pozostałych zjazdów wszystkie łuki odsunięte są min 50cm od słupków granicznych - ten jeden nie. Złożyłem już pismo do gminy aby zmienić kształt łuku. Czekam na odpowiedź. Co mogę zrobić gdyby reakcja gminy nie była dla mnie korzystna? Dodam, że po rozmowie z geodetą otrzymałem informację o zachowaniu "logicznego" minimum od prywatnych posesji. Proszę o poradę. Edytowano 9 lipca 2014 przez wolfik36 (zobacz historię edycji)
bajbaga Napisano 9 lipca 2014 #2 Napisano 9 lipca 2014 Nie ma podstawy aby cokolwiek doradzać.Sytuacja może wynikać z różnych przepisów.Zapodaj jakiś szkic - najlepiej zwymiarowany, łącznie z kątami i długościami łuków.
wolfik36 Napisano 9 lipca 2014 Autor #3 Napisano 9 lipca 2014 (edytowany) Cytat Nie ma podstawy aby cokolwiek doradzać.Sytuacja może wynikać z różnych przepisów.Zapodaj jakiś szkic - najlepiej zwymiarowany, łącznie z kątami i długościami łuków. postaram się o skan projektu drogi z gminy, który miałem możliwość obejrzeć. Mimo to proszę o ewentualne podpowiedzi i pomysły, jeżeli ktoś już może odpowiedzieć bez rysunków. Edytowano 9 lipca 2014 przez wolfik36 (zobacz historię edycji)
Gość stach Napisano 9 lipca 2014 #4 Napisano 9 lipca 2014 Cytat postaram się o skan projektu drogi z gminy, który miałem możliwość obejrzeć. Mimo to proszę o ewentualne podpowiedzi i pomysły, jeżeli ktoś już może odpowiedzieć bez rysunków. Jak będą robil problemy z wydaniem skanu - pstryknij zdjęcie telefonem
Ciril Napisano 18 sierpnia 2014 #5 Napisano 18 sierpnia 2014 Droga prywatna nie jest drogą w rozumieniu ustawy o drogach publicznych, wobec czego nie musi spełniać warunków technicznych ustalonych dla dróg publicznych. Z punktu widzenia prawa zjazd na drogę prywatną jest równy zjazdowi indywidualnemu, czyli takiemu jak Twój.
wolfik36 Napisano 18 sierpnia 2014 Autor #6 Napisano 18 sierpnia 2014 Dziękuję za wszelka pomoc - sprawa szybko się wyjaśniła. Zrobiłem zdjęcia i nakazałem wstrzymanie robót. Dzięki takiej postawie Wójt szybko przychylił się do mojego wniosku:)
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się