davi Napisano 9 czerwca 2014 Udostępnij #1 Napisano 9 czerwca 2014 Witam,Nie dawno zakupiłem nowy piekarnik z boscha do mojej kuchni o funkcjach nie będę generalnie pisał bo jest wspaniały, ale mam taki problem w porównaniu do starego piekarnika, że nie mogę umyć tego zaschniętego tłuszczu w piekarniku - macie jakieś środki które sobie z tym poradzą?Pozdrawiam Link do komentarza
Gość mhtyl Napisano 9 czerwca 2014 Udostępnij #2 Napisano 9 czerwca 2014 Najwyraźniej nie jest taki wspaniały skoro tłuszcz przywarł do jego ścianek i nie chce puścić.Albo jest jeszcze druga opcja, jak się czyści raz na rok to taki efekt jest jaki jest. Link do komentarza
Gość stach Napisano 10 czerwca 2014 Udostępnij #3 Napisano 10 czerwca 2014 Cytat Najwyraźniej nie jest taki wspaniały skoro tłuszcz przywarł do jego ścianek i nie chce puścić.Albo jest jeszcze druga opcja, jak się czyści raz na rok to taki efekt jest jaki jest. Przecież pisze, że niedawno kupił Jest jeszcze inna opcja: w jednym z następnych postów dowiemy się, jakim środkiem, jakiej firmy sąsiadka daviego usunęła taki zaschnięty tłuszcz w swoim piekarniku Jakoś w moim, ośmioletnim piekarniku, obsługiwanym wprwdzie przez moją KUMATĄ koleżankę-małżonkę nie ma przywartego tłuszczu Piecze mięsa na odpowiedniej tacce w workach do tego przeznaczonych, kupowanych w jakimś tesco, czy karfurze - więc nic nie chlapie, nie pryska, nie wylewa się - nie ma problemu Link do komentarza
Jani_63 Napisano 10 czerwca 2014 Udostępnij #4 Napisano 10 czerwca 2014 Aleś dywersją poleciał. Ty tu o workach do pieczenie a piekarniki z pirolizą trza sprzedawać... jak?... zamknąć wszystkie kaufhale i tesko ? Link do komentarza
Gość stach Napisano 10 czerwca 2014 Udostępnij #5 Napisano 10 czerwca 2014 Cytat Aleś dywersją poleciał. Ty tu o workach do pieczenie a piekarniki z pirolizą trza sprzedawać... jak?... zamknąć wszystkie kaufhale i tesko ? Kurcze, o tym nie pomyślałem Właściwie to miało być o myśleniu i umiejętności obsługiwania piekarnika Link do komentarza
retrofood Napisano 10 czerwca 2014 Udostępnij #6 Napisano 10 czerwca 2014 Cytat Kurcze, o tym nie pomyślałem Nie cza było tyle pić na zlocie. Byś doszedł, ba, dojechał nawet! do siebie... Link do komentarza
Gość stach Napisano 10 czerwca 2014 Udostępnij #7 Napisano 10 czerwca 2014 Cytat Nie cza było tyle pić na zlocie. Byś doszedł, ba, dojechał nawet! do siebie... Link do komentarza
Gość mhtyl Napisano 10 czerwca 2014 Udostępnij #8 Napisano 10 czerwca 2014 Cytat Przecież pisze, że niedawno kupił Jest jeszcze inna opcja: w jednym z następnych postów dowiemy się, jakim środkiem, jakiej firmy sąsiadka daviego usunęła taki zaschnięty tłuszcz w swoim piekarniku Znam takich co dwa, trzy lata to niedługo.Jeden gość u mnie na wsi wyszedł z domu zostawiwszy żonę i wrócił chyba po dwóch latach , a jak Ona zrobiła mu awanturę to twierdził że nieobecność jego trwała krótko. Czyli niedawno wyszedł i wrócił po dwóch latach To samo miałem na myśli, że wyskoczy z jakąś reklamą (normalnie Stachu czytasz mi w myślach, jakimś telepatą zostałeś po tym zlocie ) Link do komentarza
bajbaga Napisano 10 czerwca 2014 Udostępnij #9 Napisano 10 czerwca 2014 Cytat ..........twierdził że nieobecność jego trwała krótko. Bo mu czas zapitalał na tej wolności - tak jakby wyszedł wczoraj .............. Link do komentarza
Jani_63 Napisano 10 czerwca 2014 Udostępnij #10 Napisano 10 czerwca 2014 Cytat Jeden gość u mnie na wsi wyszedł z domu zostawiwszy żonę i wrócił chyba po dwóch latach ... Dwa lata?... to był po gazetę albo bułki Link do komentarza
retrofood Napisano 10 czerwca 2014 Udostępnij #11 Napisano 10 czerwca 2014 Cytat Dwa lata?... to był po gazetę albo bułki Nieprawda, po fajki. Link do komentarza
Gość mhtyl Napisano 10 czerwca 2014 Udostępnij #12 Napisano 10 czerwca 2014 Cytat Dwa lata?... to był po gazetę albo bułki Cytat Nieprawda, po fajki. Eeeeeee tam nic nie wiecie, był po zapałki Link do komentarza
m-alina Napisano 12 czerwca 2014 Udostępnij #13 Napisano 12 czerwca 2014 W tym przypadku najlepiej odwołać się do tradycyjnych metod. Bierzemy zwykłego druciaka i szorujemy, wcześniej należy zaschnięte miejsca popsikać płynem ułatwiającym rozpuszczanie tłuszczu. Można również wyczyścić go przy pomocy roztworu wody i octu w proporcji 1:1. Można również użyć sody oczyszczonej Link do komentarza
Gość gawel Napisano 12 czerwca 2014 Udostępnij #14 Napisano 12 czerwca 2014 Prawdopodobnie piekarnik ma matową ceramiczną powłokę, nie czyści jej się w sposób klasyczny tylko włącza funkcje auto clean. Powoduje ona zagrzanie piekarnika do ok 500 sc C po wystygnięciu należy załączonym pędzelkiem omieść to co się opaliło i wywietrzyć kuchnię. Natomiast do klasycznych stalowych piekarników z gładka powierzchnią które niestety się zapaliły to szorowanie na mokro to marny pomysł i odradzam szorowanie z wodą zapalony ciągnący się tłuszcz to na nic. Jeżeli piekarnik jest bardzo zabrudzony to niestety trzeba najpierw usunąć zapalone resztki przy pomocy drobnego papieru ściernego, następnie odmyć zmywakiem gąbkowym z ostra powierzchnią zamoczywszy ja uprzednio w nafcie lub rozpuszczalniku i jak już to zaliczymy to myjemy całość z detergentem i wycieramy do sucha. Na koniec nastawiamy termoobieg na 200 st C żeby wypalić i wywietrzyć niepożądane zapachy i gotowe. Link do komentarza
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się