Skocz do zawartości

Historia edycji

Leszek4

Leszek4

Dnia ‎09‎.‎09‎.‎2017 o 09:40, animus napisał:

Przepis wydaje się skomplikowany, potrzebny termometr i parę innych gadżetów,  jak porkert czyli sitko do maszynki. 

Tak, piwowarstwo jest nieco skomplikowane. No i parę sprzętów jest niezbędnych. Nie należy do nich śrutownik (np. porkert), bo można zamówić sobie słód z usługą śrutowania Polecam słód Barke - rewelacja.

No ale potrzebujesz coś do przefiltrowania słodu (po zacieraniu). Ja mam filtrator z kawałka rurki miedzianej, którą ponacinałem piłką włosową.

Termometr. Np. taki za dolara z Azji.

Kapslownica i kapsle. Tysiące zabutelkowanych piw i nadal działa.

Areometr lub refraktometr nie jest niezbędny, aczkolwiek przydatny.

Potrzebne też są jakieś wiaderka do fermentacji. A już a pewno jedno takie z kranikiem do butelkowania.

Żadne wielkie wydatki. No, garnek elektryczny trochę kosztuje, ale wydaje mi się jednak o tyle niezbędny, że w nim zabudujesz sobie rurkę filtratora, co znacznie ułatwia cały proces zacierania i filtracji. 

Leszek4

Leszek4

Dnia ‎09‎.‎09‎.‎2017 o 09:40, animus napisał:

Przepis wydaje się skomplikowany, potrzebny termometr i parę innych gadżetów,  jak porkert czyli sitko do maszynki. 

Tak, piwowarstwo jest nieco skomplikowane. No i parę sprzętów jest niezbędnych. Nie należy do nich śrutownik (np. porkert), bo można zamówić sobie słód z usługą śrutowania Polecam słód Barke - rewelacja.

No ale potrzebujesz coś do przefiltrowania słodu (po zacieraniu). Ja mam filtrator z kawałka rurki miedzianej, którą ponacinałem piłką włosową.

Termometr. Np. taki za dolara z Azji.

Kapslownica i kapsle. Tysiące zabutelkowanych piw i nadal działa.

Arometr lub refraktometr nie jest niezbędny, aczkolwiek przydatny.

Potrzebne też są jakieś wiaderka do fermentacji. A już a pewno jedno takie z kranikiem do butelkowania.

Żadne wielkie wydatki. No, garnek elektryczny trochę kosztuje, ale wydaje mi się jednak o tyle niezbędny, że w nim zabudujesz sobie rurkę filtratora, co znacznie ułatwia cały proces zacierania i filtracji. 

  • Kto przegląda   0 użytkowników

    • Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Utwórz nowe...