marma Napisano 24 lutego 2014 #1 Napisano 24 lutego 2014 Mam problem z otworami na drzwi które są za duże. Montażysta nakazał mi je zmniejszyć do odpowiednich rozmiarów.Ściany mam z bloczków gipsowych i chciałbym te otwory pomniejszyć za pomocą betonu komórkowego. Czym najlepiej połączyć bloczek gipsowy z betonem komórkowym żeby to się trzymało? Klejem gipsowym, zaprawą murarską czy może jakimś cementem?
coolibeer Napisano 24 lutego 2014 #2 Napisano 24 lutego 2014 Ja stosowałem Knauf Gipsowa masa klejąca. Szybko schnie i mocno trzyma
Gość stach Napisano 24 lutego 2014 #3 Napisano 24 lutego 2014 Cytat Mam problem z otworami na drzwi które są za duże. Montażysta nakazał mi je zmniejszyć do odpowiednich rozmiarów.Ściany mam z bloczków gipsowych i chciałbym te otwory pomniejszyć za pomocą betonu komórkowego. Czym najlepiej połączyć bloczek gipsowy z betonem komórkowym żeby to się trzymało? Klejem gipsowym, zaprawą murarską czy może jakimś cementem? Drzwie wewnętrzne? O ile za duże są te otwory? Jaka jest grubość ściany? Z której strony chcesz zmniejszać - od strony zawiasów, czy strony z zamkiem? Dlaczego chcesz koniecznie użyć betonu komórkowego?
marma Napisano 24 lutego 2014 Autor #4 Napisano 24 lutego 2014 Cytat Drzwie wewnętrzne? O ile za duże są te otwory? Jaka jest grubość ściany? Z której strony chcesz zmniejszać - od strony zawiasów, czy strony z zamkiem? Dlaczego chcesz koniecznie użyć betonu komórkowego? Drzwi wewnętrzne. Otwory za duże na szerokość i wysokość drzwi od 2 do 5cm .Grubość ściany to 8 cm z bloczków gipsowych. Nie wiem od której strony zmniejszać. Bo nie mam dostępu do bloczków gipsowych więc pomyślałem o BK.
Gość stach Napisano 24 lutego 2014 #5 Napisano 24 lutego 2014 Cytat Drzwi wewnętrzne. Otwory za duże na szerokość i wysokość drzwi od 2 do 5cm .Grubość ściany to 8 cm z bloczków gipsowych. Nie wiem od której strony zmniejszać. Bo nie mam dostępu do bloczków gipsowych więc pomyślałem o BK. Myślałem, że chodzi o jakieś większe różnice Ja zastosowałbym płytę gipsowo-kartonową, klejoną, tak jak podpowiada coolibeer klejem Knauf Gipsowa masa klejąca - płyta + klej da nam te 2cm, dla pewności na stronie, gdzie będzie zamek z klamką, ta strona z zawiasami niech przylega do bloczków gipsowych. Te 5 cm uzyskasz przez naklejenie płyty po obu stronach otworu na nieco grubszej warstwie kleju. Od góry też możesz nakleić pas płyty g/k. Ościeżnicę monter i tak ustali klinami (niektórzy używają baloników powietrzem pompowanych ), podklei pianą i zamocuje kotwami lub kołkami.
Budujemy Dom - budownictwo i instalacje Napisano 24 lutego 2014 #6 Napisano 24 lutego 2014 Przy niewielkim zwężeniu ościeża (do ok. 5 cm na stronę) lepiej przyklejać warstwowo paski płyty g-k lub g-w mocowane klejem gipsowym. Do klejenia bloczków z betonu komórkowego można również użyć kleju gipsowego.
retrofood Napisano 2 marca 2014 #7 Napisano 2 marca 2014 Cytat Przy niewielkim zwężeniu ościeża (do ok. 5 cm na stronę) lepiej przyklejać warstwowo paski płyty g-k lub g-w mocowane klejem gipsowym. Do klejenia bloczków z betonu komórkowego można również użyć kleju gipsowego. Ja na wszelki wypadek, oprócz kleju, dałem jeszcze po dwa dybelki na jeden kawałek. Żeby rowno zastygło. Paski ok. 10 cm.
Gość stach Napisano 2 marca 2014 #8 Napisano 2 marca 2014 Cytat Paski ok. 10 cm. dlaczego 10 cm, jak ściana ma grubość ok. 8 cm... Dybelki to już nadmiar ostrożności, klej płytę utrzyma, a ościeżnicę i tak trzeba mocować kotwami lub dyblami
retrofood Napisano 2 marca 2014 #9 Napisano 2 marca 2014 Cytat dlaczego 10 cm, jak ściana ma grubość ok. 8 cm... Dybelki to już nadmiar ostrożności, klej płytę utrzyma, a ościeżnicę i tak trzeba mocować kotwami lub dyblami 10 cm musiałem przesunąć drzwi. Nie ten wymiar, o którym pomyślałeś. A dybelki... jak by się miało paski regularne, toby trzymały się same, ale moje były jakieś takie bez kantów...
pause111 Napisano 28 kwietnia 2014 #10 Napisano 28 kwietnia 2014 Dajesz klej któego używałeś, bk nie jest specjalnie wybredny a faktura dobrze zapewnia przyczepność.
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się