Skocz do zawartości

Jaki piec i jak ogrzać wodę w moim przypadku.

Recommended Posts

Witam. Jestem na etapie instalacji wewnętrznych i proszę o pomoc dopasowaną do moich poniższych parametrów.
Nowy dom 100m/kw włącznie z poddaszem użytkowym. Pustak ceramiczny, ocieplony styropianem.
Główna łazienka nad kotłownią. Druga łazienka praktycznie tylko umywalka obok kotłowni. Kuchnia na przeciwko kotłowni (rozdziela metrowy hol)
Dokładny projekt: http://www.wybieramydom.pl/projekty_domow/...dendronach.html
Ogrzewanie gazowe.
Na dole podłogowe poza jednym pokojem, góra kaloryfery poza łazienką.
Dodatkowe info: Rodzina 3-4 osobowa. Jestem skłonny iść na kompromisy jeśli tu woda się leje, to w innym miejscu nie musi ;). Bardziej cenie sobie ekonomiczność i bezawaryjność niż komfort na najwyższym poziomie. Cenie sobie stosunek ceny do jakości.
Moje pytania:
Czy dobrym rozwiązaniem będzie piec kondensacyjny dwu-funkcyjny z niewielkim podgrzewaczem i nic poza tym czy jakieś inne rozwiązanie?
Czy warto w ten obieg wpuszczać pompę ciepła (woda-powietrze)? - zachęca instalator ale nie narzuca.
Na jakie modele zwrócić uwagę (piec, kaloryfery, instalacja podłogowa)?
Ciekawe inne ważne i mniej ważne uwagi z doświadczenia?
Doświadczenia cenowe jeśli chodzi o robociznę?
  • 3 tygodnie temu...
  • 3 tygodnie temu...
  Cytat

Nie mam specjalne wyznaczonej ściśle ceny. Interesuje mnie najbardziej optymalne rozwiązanie cena do jakości.

Rozwiń  

Jesli to jest nowy dom,ocieplony,z nowymi oknami to polecam Ci zakupic piec kondensacyjny o mocy okolo zblizonej do 21-26kw.Jesli sam jak piszesz mozecie isc na kompromis jesli chodzi o CWU to w tym przypadku w gre wchodzi dwufunkcyjny.
Jest mniejszy komfort wody uzytkowej ale tez woda podgrzewana jest na bieżaco wiec tylko wtedy jak jest potrzeba.
Przy kotle z zasobnikiem piec sie uruchamia czasami zeby podgrzac wode.Z doświadczenia wiem ze jesli bedziesz mial podlogowke i kilka grzejnikow to rachunki nie powinny przekraczac 400 zl oczywiscie uśredniając.
Co do firmy to najtansze piece mozesz miec z Beretty i Ferroli,pózniej De Dietrich-polecam Ci MCR3,pózniej juz tylko Viessmann i Vaillant.Ze wzgledu na kiepski serwis i drogi (moje doświadczenie z Dolnego Sląska )odradzam Vaillanta.
Przy wyborze kieruj sie równiez tym czy dana firma ma serwis w twoim mieście.Odpadna Ci dodatkowe opłaty tylko za sam dojazd do Ciebie.
Jesli masz jakies pytanie to pisze-chętnie Ci pomoge

• 2 tygodnie temu...
  • 1 rok temu...
Witam!

Wszystko już pewnie gotowe i może nawet już mieszkasz w domu, ale czy mogę poznać szczegoły? Na co się zdecydowałeś w kwestii ogrzewania?
Jak podgrzewasz wodę?
Mogę Ci zaproponować do tego celu pompy ciepła do cwu. Tanie i bezpieczne, dobre dla kotła ( w lecie nie musi pracować) no i tanie w eksploatacji. Jak tanie? Otóż wyliczenia dla naszej pompy vitocal 060-A to około 42 PLN za miesiąc za ciepłą wodę dla czteroosobowej rodziny.

Może masz jeszcze jakieś pytania? Jakieś dylematy związane z instalacja? Chętnie pomogę!
Pozdrawiam!
Gość arturo72
  Cytat

Witam!

Wszystko już pewnie gotowe i może nawet już mieszkasz w domu, ale czy mogę poznać szczegoły? Na co się zdecydowałeś w kwestii ogrzewania?
Jak podgrzewasz wodę?
Mogę Ci zaproponować do tego celu pompy ciepła do cwu. Tanie i bezpieczne, dobre dla kotła ( w lecie nie musi pracować) no i tanie w eksploatacji. Jak tanie? Otóż wyliczenia dla naszej pompy vitocal 060-A to około 42 PLN za miesiąc za ciepłą wodę dla czteroosobowej rodziny.

Rozwiń  

:
  Cytat

Panie Konsultancie,może mniej sieczki marketingowej a więcej realnych konkretów ?
Głupotą jest mając inne źródło ciepła w Pana przykładzie gaz ziemny kupować do tego vitocal 060a.
Piszesz Pan o 42zł miesięcznie za cwu,grzejąc w taryfie G11 jest to 70kWh,biorąc pod uwagę COP na poziomie 3 realnie zużyliśmy 210kWh,grzejąc gazem te 210kWh da nam 52zł czyli o 10zł złoty miesięcznie więcej niż w przypadku vitocal 060a,w przypadku grzania w G12 a nie każdy z gazem ziemnym posiada to różnica będzie ok.50zł miesiecznie
Czy naprawdę sądzi Pan,że ludzie potrafiacy liczyć nabiorą się na takie sztuczki marketingowe i dla takich "oszczędności" wydzadzą ok.7000-8000zł ?

Rozwiń  

Cytat

Jeżeli chodzi o sam wybór pieca do domu,to możemy doradzić pod tym względem,mamy akurat niezbędne doświadczenie i poszukamy czegoś odpowiedniego,zapraszam.

Rozwiń  

Proszę rozwinąć wypowiedź w nawiązaniu do tematu i zaproponować kilka rozwiązań. Myślę, że to bardziej przysłuży się Forumowiczom.

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
  • Kto przegląda   0 użytkowników

• Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Darmowy poradnik budowlany raz w tygodniu na Twój e-mail

• Najnowsze posty

• dom w papawerach z Archonu EX 19 G2 z Archipelagu Szukaj pod hasłem dom z przeszklonym szczytem. Sama forma wykończenia pokrycia dachu czy ścian to kwestia do ustalenia w czasie adaptacji, wiec się nie sugeruj tynkami czy dachówką zamiast boazerii i blachy
    • Komentarz dodany przez Ak: Czy ktoś poleci podobny projekt domu?
    • Firma Blachy Pruszyński osobom poszukującym urozmaiconego pokrycia dachowego oferuje panele na rąbek w czterech odsłonach profilowań. Panele, które są ułożone na dachu, dzięki delikatnym przetłoczeniom, wyglądają lekko i kojarzą się z nowoczesną architekturą. Sprawdzą się zarówno na nowo budowanych domach jednorodzinnych, jak i dużych obiektach, a także budynkach zabytkowych i poddanych renowacji. Pełna treść artykułu pod adresem: https://budujemydom.pl/stan-surowy/dachy-i-rynny/aktualnosci/114900-panele-na-rabek-w-czterech-odslonach-profilowan
    • Cześć. Jakie oczyszczalnie przydomowe wg Was są dobrym wyborem dla 4 osób?   W projekcie przewidziano oczyszczalnię Bio Hybryda 2500. Widzę, że nadal jest w sprzedaży. Czy to dobra oczyszczalnia? A może jest coś lepszego w podobnej cenie lub coś tak dobrego, że warto dopłacić?  
    • Dzień dobry, Nasze zalecenia dotyczące montażu blachy trapezowej TP-26 SUPER: MONTAŻ - Konstukcja wsporcza z łat drewnianych 40×50 mm, 40×60 mm, 32×100 mm montowanych w maksymalnym rozstawie 350 mm mierzonym od tych samych krawędzi. - Należy sprawdzić i jeżeli to konieczne przeprowadzić jej niwelację zapewniającą kąty proste na połaci oraz jej równą płaszczyznę. - W części okapowej rekomendowane jest użycie pasa nadrynnowego zaciągowego jako elementu nośnego do montażu arkuszy. Arkusze należy przygotować, wykonując w ich części startowej tzw. zaciąg, element zaczepowy o pas. - Mocowanie arkuszy w górę fali w rozstawie wkrętów maksymalnie co 700 mm, za pomocą wkrętów samowiercących typu TORX 4,8 x 60 mm w kolorze pokrycia. Należy zwrócić uwagę na siłę dokręcenia wkrętów, powinna zapewnić odpowiednie przyleganie arkusza do podkonstrukcji bez wgniecenia górnej części fali. Należy odpowiednio wyregulować siłę dokręcenia wkrętów używając do tego np. sprzęgła wkrętarki. - Zaleca się wykonanie wlotowej szczeliny wentylacyjnej okapu o przekroju min. 200 cm2 /1mb oraz w celu jej zabezpieczenia przed owadami i gryzoniami wykonanie specjalnej obróbki z blachy perforowanej. - Zalecana wylotowa szczelina wentylacyjna powinna mieć przekrój czterokrotnie mniejszy od wlotowej, licząc na jedną stronę połaci ( 50 cm2 /1mb). Zapewnia ją pozostawienie 60 mm szczeliny pomiędzy arkuszami przeciwległych połaci w kalenicy oraz obustronny montaż listwy podkalenicowej, w której specjalnie zaprojektowania perforacja zapewnia optymalny przepływ powietrza, chroniąc kalenicę przed wdmuchiwaniem wody opadowej i śniegu. Listwa podkalenicowa do TP26 SUPER jest także elementem nośnym do montażu obróbki kalenicy np. PROSTA PLUS. CIĘCIE - Do cięcia blach należy używać nożyc elektrycznych z głowicą rotującą. Po zakończeniu montażu bezwzględnie oczyścić powierzchnię z opiłków, wkrętów itp. W przypadku uszkodzenia powierzchni należy jak najszybciej wykonać niezbędny (punktowy) retusz, przy zastosowaniu lakieru odpowiedniego z oryginalnym kolorem blach. - W przypadku użycia szlifierki kątowej do cięcia blach powlekanych lub innych materiałów będących w zasięgu powstającego na skutek cięcia strumienia gorących opiłków, następuje utrata gwarancji. Reklamacje nie będą uwzględniane. __________________________ Blacha trapezowa TP-26 SUPER https://pruszynski.com.pl/produkt/blachy-trapezowe/blacha-trapezowa-na-dach/tp26super-blacha-trapezowa-na-dach/
  • Popularne tematy

• Utwórz nowe...