tomasz94 Napisano 18 października 2013 Udostępnij #1 Napisano 18 października 2013 Witam.Zamierzam zlecić wykonanie przyłącza elektrycznego na odcinku 300m. Posiadam 300m przewodu aluminiowego YAKY 4x16. Stąd moje pytanie . Jakiej mocy odbiorniki będę mógł podłączyć do tego przyłącza ? Link do komentarza
Gość mhtyl Napisano 18 października 2013 Udostępnij #2 Napisano 18 października 2013 Z tego co mi wiadomo to musi być pięcio żyłowy.Jaką masz moc przyłączeniową? Link do komentarza
tomasz94 Napisano 18 października 2013 Autor Udostępnij #3 Napisano 18 października 2013 30kW Link do komentarza
Gość mhtyl Napisano 18 października 2013 Udostępnij #4 Napisano 18 października 2013 Chyba jaja sobie robisz? Link do komentarza
tomasz94 Napisano 18 października 2013 Autor Udostępnij #5 Napisano 18 października 2013 chyba źle się wyraziłem co do przyłącza , nie ma to być typowe przyłącze jak do domu, lecz połączenie z bydunku mieszkalnego do warsztatu oddalonego o 300m. Chodzi mi głównie o to jak będę mógł obciążyć ten przewód ? myśle że teraz wyjaśniłem się jasno Link do komentarza
Gość mhtyl Napisano 18 października 2013 Udostępnij #6 Napisano 18 października 2013 Teraz jaśniej to zabrzmiało Fachowcem w tej dziedzinie nie jestem,ale powiem Ci że to za mało biorąc pod uwagę że to warsztat i odległość.Nie możesz znaleźć w necie danych co do przekroju i obciążenia danego kabla? Link do komentarza
tomasz94 Napisano 18 października 2013 Autor Udostępnij #7 Napisano 18 października 2013 Znalazłem że dla kabla ALU ułożonego w ziemi o przekroju 16mm obciążalność prądowa przewodów wynosi 85A . Ale niewiem jak uwzględnić długość odcinka Link do komentarza
PeZet Napisano 18 października 2013 Udostępnij #8 Napisano 18 października 2013 Kiedyś gdzieś coś znalazłem na ten temat na elektrodzie i na pewno gdzieś w sieci, być może na forum SEP. Dokładnie nie powiem gdzie, bo nie pamiętam i nie mam już tych materiałów.Z tego co mi kiedyś wyszło z moich obliczeń: na 40-metrowym odcinku kabla 5x10mm2 (30mb+ jakieś zakrętasy), straty były na tyle duże, że w granicach jakiejś normy z trudem się mieściłem. A pobór prądu mam około 16A-20A Link do komentarza
retrofood Napisano 21 października 2013 Udostępnij #9 Napisano 21 października 2013 (edytowany) Cytat chyba źle się wyraziłem co do przyłącza , nie ma to być typowe przyłącze jak do domu, lecz połączenie z bydunku mieszkalnego do warsztatu oddalonego o 300m. Chodzi mi głównie o to jak będę mógł obciążyć ten przewód ? myśle że teraz wyjaśniłem się jasno Obciążenie to nie wszystko. Ale mówisz - masz!Obciążalność prądowa i spadki napięćObliczanie rzeczywistych spadków napięcia.Spadek napięcia, prąd przemienny trójfazowyI jeszcze jedno. W uproszczeniu przyjmuje się, że przekrój aluminium i miedzi mijają się o stopień, czyli żyła aluminiowa 16 mm kw. odpowiada miedzi 10 mm kw. Ty masz kabel YAKY 4 x 16, czyli załóż, że masz YKY 4 x 10. Łatwiej bedzie Ci obliczać.Oczywiście, nikt rozsądny nie kupuje kabli miedzianych, bo ciężkie jak cholera i kosztują bajońskie sumy. Cytat Z tego co mi wiadomo to musi być pięcio żyłowy. Nic z tego. Przy tych odległościach byłoby godną potępienia nadgorliwością dawanie piątej żyły. I w związku z tym należy w budynku gospodarczym (warsztacie) wykonać oddzielne uziemienie, najlepiej fundamentowe. Edytowano 21 października 2013 przez retrofood (zobacz historię edycji) Link do komentarza
Gość mhtyl Napisano 22 października 2013 Udostępnij #10 Napisano 22 października 2013 (edytowany) Cytat Nic z tego. Przy tych odległościach byłoby godną potępienia nadgorliwością dawanie piątej żyły. I w związku z tym należy w budynku gospodarczym (warsztacie) wykonać oddzielne uziemienie, najlepiej fundamentowe. Tak ma zrobione u siebie w budynku gospodarczo-garażowym oddzielne uziemienie ale kabel mam pociągnięty pięcio żyłowy w miedzi odkupiłem go można powiedzieć za grosze to go dałem. Edytowano 22 października 2013 przez mhtyl (zobacz historię edycji) Link do komentarza
retrofood Napisano 22 października 2013 Udostępnij #11 Napisano 22 października 2013 Tylko to Cię ratuje, że odkupiłeś. Bo płacenie za piątą żyłę przy tych przekrojach, to straaaaaszne marnotrawstwo kasy! Ile to by flaszek było.... Link do komentarza
Ligeroo Napisano 8 maja 2014 Udostępnij #12 Napisano 8 maja 2014 Też fakt i nie ma potrzeby dawania piątej żyło,jeśli odkupiłeś za grosze to jeszcze w porządku,natomiast aby wydawać na to osobne fundusze to kompletna pomyłka. Link do komentarza
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się