Marek G. Napisano 13 kwietnia 2013 Udostępnij #1 Napisano 13 kwietnia 2013 Witam. Niedawno została wykonana instalacja odgromowa na takim dachu jaki jest ukazany na zdjęciu. Moje pytanie które kieruje do was to: Czy Antena odgromowa nie powinna być jeszcze na małym daszku z przodu budynku? Link do komentarza
Gość mhtyl Napisano 13 kwietnia 2013 Udostępnij #2 Napisano 13 kwietnia 2013 Pewnie ,że powinna być. Link do komentarza
retrofood Napisano 15 kwietnia 2013 Udostępnij #3 Napisano 15 kwietnia 2013 Cytat Czy Antena odgromowa nie powinna być jeszcze na małym daszku z przodu budynku? Jasne, że TAK!!! To się nazywa zwód pionowy.Kawałka poziomego też brakuje.A w ogóle, to wykonawca powinien sporządzić "metrykę urządzenia piorunochronnego". Wraz z wynikami pomiarów powykonawczych. Link do komentarza
Gość Razmes Napisano 15 kwietnia 2013 Udostępnij #4 Napisano 15 kwietnia 2013 Przecież to blachodachówka, nie przesadzajmy... Link do komentarza
Gość mhtyl Napisano 15 kwietnia 2013 Udostępnij #5 Napisano 15 kwietnia 2013 Cytat Przecież to blachodachówka, nie przesadzajmy... Powiesz mu to jak mu piorun chałupę roz.... ? A blachodachówka do czego jest przykręcona? Link do komentarza
Gość Razmes Napisano 15 kwietnia 2013 Udostępnij #6 Napisano 15 kwietnia 2013 (edytowany) Cytat Powiesz mu to jak mu piorun chałupę roz.... ? A blachodachówka do czego jest przykręcona? Jeżeli chodzi Ci o drewnianą konstrukcję to tarcicę zaliczamy do materiałów mniej palnych. A skoro blachodachówka jest połączona ze sobą, a do niej podłączona jest istniejąca instalacja odgromowa, ta z kolei zamyka swój bieg w ziemi, to bawi mnie stwierdzenie "chałupę roz..." Edytowano 15 kwietnia 2013 przez Razmes (zobacz historię edycji) Link do komentarza
Gość mhtyl Napisano 15 kwietnia 2013 Udostępnij #7 Napisano 15 kwietnia 2013 Cytat Jeżeli chodzi Ci o drewnianą konstrukcję to tarcicę zaliczamy do materiałów mniej palnych. A skoro blachodachówka jest połączona ze sobą, a do niej podłączona jest istniejąca instalacja odgromowa, ta z kolei zamyka swój bieg w ziemi, to bawi mnie stwierdzenie "chałupę roz..." To chyba nie widziałeś jak taka tarcica się pali po uderzeniu pioruna,i pisze to nie jako teoretyk tylko praktyk bo kilkanaście lat byłem w OSP i gasiłem kilka razy pożary po uderzeniu pioruna.A tak na marginesie to jak porządny piorun,taki rasowy walnie to i odgromówka nie pomoże,ale lepiej dmuchać na zimne i jaki jest koszt tych parę metrów druta położyć do całości ? a potem ktoś będzie sobie w brodę pluł ale będzie już za późno.Gra idzie o dużą stawkę o pieniądze a przede wszystkim o zdrowie i życie. Więc jak twierdzisz ,że blachodachówka jest połączona ze sobą to po co zakładać odgromy po całej długości kalenic jak można dać zwody od rynien (o ile są to rynny metalowe) które powinny być połączone z blachodawóką,jaka oszczędność by była Link do komentarza
retrofood Napisano 15 kwietnia 2013 Udostępnij #8 Napisano 15 kwietnia 2013 Cytat Jeżeli chodzi Ci o drewnianą konstrukcję to tarcicę zaliczamy do materiałów mniej palnych. A skoro blachodachówka jest połączona ze sobą, a do niej podłączona jest istniejąca instalacja odgromowa, ta z kolei zamyka swój bieg w ziemi, to bawi mnie stwierdzenie "chałupę roz..." Fajnie, że Cię bawi. Lubię rozrywkę. Tylko wytłumacz mi, co za idiota pieprznął na pozostałej części dachu jakieś paskudne druty? Przecież tam jest też blachodachówka... Nie mógł się podłączyć u rury spustowej z rynny? A tam, na dole, pół metra druciku załatwiłoby sprawę do ziemi... Głupki to robiły! Nie mieli twojego rozumu... Link do komentarza
Gość Razmes Napisano 16 kwietnia 2013 Udostępnij #9 Napisano 16 kwietnia 2013 Cytat Fajnie, że Cię bawi. Lubię rozrywkę. Tylko wytłumacz mi, co za idiota pieprznął na pozostałej części dachu jakieś paskudne druty? Przecież tam jest też blachodachówka... Nie mógł się podłączyć u rury spustowej z rynny? A tam, na dole, pół metra druciku załatwiłoby sprawę do ziemi... Głupki to robiły! Nie mieli twojego rozumu... @Retrofoot, dobrze wiesz, czym powinien się w ziemi zakończyć odgrom, więc o pół metra druciku w ziemi nie ironizuj A te brzydkie druty po dachu ciągnij po wszystkich kalenicach zgodnie z projektem instalacji, jeżeli nie masz projektu to wedle uznania inwestora. Tu widocznie było wedle uznania inwestora.Bardziej bym się martwił tą rurą przedłużającą pion spalinowy, lepiej ściąga pioruny A co do zastąpienia zwodów poziomych blachodachówką i wykorzystania rynien stalowych, bardzo często to spotykam w terenie. Zabronisz tego komuś, kto nie ma wytycznych do instalacji odgromowej?@mhtyl Paliły się dachy po uderzeniu pioruna w blachodachówkę? Link do komentarza
Gość mhtyl Napisano 16 kwietnia 2013 Udostępnij #10 Napisano 16 kwietnia 2013 Cytat @mhtyl Paliły się dachy po uderzeniu pioruna w blachodachówkę? Paliły się. Link do komentarza
Marek G. Napisano 16 kwietnia 2013 Autor Udostępnij #11 Napisano 16 kwietnia 2013 Witam. Dziękuję, że uzyskałem taki odzew z waszej strony. Z tego co sie dowiedziałem to uziomy połączone sa z ławą fundamentową. Ta rura odprowadzająca dym z komina została uziemiona łącznie z instalacją odgromową. A propo pomiarów były one wykonywane. Blacho dachówki z tego co czytałem przeważnie nie nadają sie do zapewniania ciągłości uziomu. Grubosc blachy musiałaby być nie mniejsza niż 4mm? Nie bede wnikał bo sie nie znam... Link do komentarza
retrofood Napisano 16 kwietnia 2013 Udostępnij #12 Napisano 16 kwietnia 2013 (edytowany) Cytat @Retrofoot, dobrze wiesz, czym powinien się w ziemi zakończyć odgrom, więc o pół metra druciku w ziemi nie ironizuj 1. Ta weź chociaż nicka skopiuj poprawnie, nie rób dziadostwa.2. Jasne, że wiem. Tylko skąd te pół metra w ziemi? Nie o tym mowa przecie... Cytat A te brzydkie druty po dachu ciągnij po wszystkich kalenicach zgodnie z projektem instalacji, jeżeli nie masz projektu to wedle uznania inwestora. Tu widocznie było wedle uznania inwestora. Nie rozśmieszaj mnie. Rozmawiałeś kiedyś z agentami ubezpieczeniowymi? To spróbuj. Wtedy wrócimy do tematu. I inwestor przestanie być najmądrzejszy. Cytat A co do zastąpienia zwodów poziomych blachodachówką i wykorzystania rynien stalowych, bardzo często to spotykam w terenie. Zabronisz tego komuś, kto nie ma wytycznych do instalacji odgromowej? To nie całkiem tak. Zależy co rozumiemy pod pojęciem "blachodachówka" a co nie. I na pewno na jednym dachu nie można robić podwójnego definiowania tych samych pojęć. Skoro połowa dachu nie zasługuje na pojęcie "blachodachówka", a druga część już tak... Jak dla mnie (mam nadzieję, że i dla Ciebie) coś jest nie tak. Cytat Witam. Dziękuję, że uzyskałem taki odzew z waszej strony. Z tego co sie dowiedziałem to uziomy połączone sa z ławą fundamentową. Ta rura odprowadzająca dym z komina została uziemiona łącznie z instalacją odgromową. A propo pomiarów były one wykonywane. Blacho dachówki z tego co czytałem przeważnie nie nadają sie do zapewniania ciągłości uziomu. Grubosc blachy musiałaby być nie mniejsza niż 4mm? Nie bede wnikał bo sie nie znam... Słuchaj, jest już trochę późno, ale ktoś Ci głupot naopowiadał...Jutro wrócimy do tematu.Na razie masz dwa linki, jeśli chcesz zyskać prawdziwą wiedzę.http://ochrona.net.pl/ - to strona prywatna prof. A. Sowyhttp://www.spinpol.com.pl/Poczytaj trochę, nie daj z siebie robić wała... Cytat Z tego co sie dowiedziałem to uziomy połączone sa z ławą fundamentową. Tak ma być!Tylko te 4 mm mnie dobiły...A w moją stopkę zaglądają?Nowoczesne instalacje uziemiające w budynkachWyrównywanie potencjałów instalacji wprowadzanych do obiektu budowlanego Edytowano 16 kwietnia 2013 przez retrofood (zobacz historię edycji) Link do komentarza
Marek G. Napisano 16 kwietnia 2013 Autor Udostępnij #13 Napisano 16 kwietnia 2013 (edytowany) Wszystko ok. Ja dopiero się uczę więc wykonywanie i projektowanie ochrony odgromowej czeka mnie za dobre 4 lata. Dzięki za materiały na pewno przeczytam Edytowano 16 kwietnia 2013 przez Marek G. (zobacz historię edycji) Link do komentarza
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się